Meille Hau-Haulla hyväntekeväisyys on lähellä sydäntä ja se onkin tärkeä osa arkeamme. Jaamme vuosittain useita kuormallisia koiranruokaa apua tarvitseville koirille niin kotimaassa kuin ulkomaillakin suomalaisten avustusjärjestöjen kautta.
Vuoden 2023 aikana lahjoitimme yli 10 000 kiloa koiranruokaa hyväntekeväisyyteen. Keskikokoinen koira syö noin 270 g kuivaruokaa päivässä, joten tällä lahjoitusmäärällä koirille saatiin tarjottua yli 37 000 kupillista ravitsevaa ruokaa.
Vuonna 2023 olimme mukana muun muassa Rekku Rescuen järjestämässä Lemmikkien leipäjono -tapahtumassa, joka tukee Suomen vähävaraisia lemmikkiperheitä. Teimme myös ruokalahjoituksia Koti koiralle -ohjelmasta tutulle Suojele Eläintä ry:lle, Ukrainan apua tarvitseville koirille sekä monille muille järjestöille.
Millaista eläinsuojelutyö on?
Hau-Hau on tehnyt vuosittain useita ruokalahjoituksia Suojele Eläintä ry:lle, joka auttaa suomalaisia kodittomia koiria. Lue yhdistyksen toisen perustajan Ellu Luukkosen mietteitä eläinsuojelutyöstä ja kodinvaihtajakoirista.
Suomalaiset koirat tarvitsevat apua
Suomessa on paljon koiria ilman rakastavaa kotia. Ellu Luukkonen ja Sini Isaksson perustivat Suojele Eläintä ry:n vastaamaan tähän tarpeeseen, sillä Luukkosen mukaan suomalaiset kodittomat koirat ovat vain muutaman toimijan varassa löytöeläintalojen lisäksi.
Luukkonen pitää surullisimpina niitä tapauksia, joissa viranomaisten huostaanottamat koirat joudutaan lopettamaan, kun kukaan ei anna niille mahdollisuutta uuteen kotiin. Toisinaan koirat käyttäytyvät stressin vuoksi aggressiivisesti joutuessaan huostaanotetuksi tai löytöeläintaloon.
”Useimmiten kyseessä on kuitenkin eläin, joka pelkää aivan kamalasti, eikä sen olotilaa ja kommunikointia ymmärretä tarpeeksi. Tämän innoittamana päädyimme kokeilemaan, voisimmeko auttaa joitakin näistä koirista. Joukko onkin kasvanut jo aikamoiseksi”, Luukkonen sanoo.
Yhdistys on auttanut jo noin 300:aa eläintä, joista noin 90 % on koiria ja loput pääasiassa kissoja.
Ymmärtävä koti on jokakoiranoikeus. Katso koirankouluttaja Tommy Wirénin videovinkit koiran hankintaan ja sopivan koiran valintaan.
Elämäntilanteen muutokset ja ongelmat koiran kanssa syinä kodinvaihtoon
Luukkosen mukaan yleisimmät syyt koirasta luopumiseen ovat muutokset elämäntilantilanteessa ja erilaiset koiraongelmat, kuten eroahdistus, perheen koirien huono keskinäinen kemia tai ihmisiin kohdistuva epävarmuus.
”On todella surullista, kuinka paljon kodinvaihtajissa on tällä hetkellä aggressiivisia koiria. Saamme paljon yhteydenottoja isoista, noin 1–3-vuotiaista nuorista koirista, jotka ovat niin epävarmoja tai vääränlaisessa ympäristössä, että ovat purreet ihmistä pahastikin”, Luukkonen harmittelee.
Hän toteaa, että koiranomistajat ajattelevat valitettavan usein jollakin muulla ihmisellä olevan itseä enemmän resursseja tai ymmärrystä heidän koiralleen ja jonkun muun jaksavan panostaa sen koulutukseen. Totuus kuitenkin on, että tällaisia ihmisiä on hyvin vähän verrattuna kodin tarvitsijoihin.
”Tästä syystä paljon koiria menee lopetettavaksi. Ilmeisesti koiria on myös tarjolla nyt niin paljon, että ihmiset eivät juuri harkitse koiraa, jolla on mitään haasteita tiedossa.”
Luukkonen uskoo, että korona-aikainen koirien määrän jyrkkä kasvu on lisännyt hurjasti myös koirien heikkoa hermorakennetta, joka altistaa sekä eroahdistukselle että epävarmuuksille.
Stressi on yleinen hyvinvointiongelma koirilla, ja stressaantunut koira on yleensä aina myös ahdistunut. Lue vinkkimme koiran stressin tunnistamiseen ja sen helpottamiseen.
Raskasta puurtamista koirien eteen
Eläinsuojelutyö on monella tavalla kuormittavaa. Varoja eläinten hoitoon ja ylläpitoon tarvitaan jatkuvasti, ja toisinaan hoidettavaksi tulee hyvin vaikeita tapauksia. Lisäksi kaikkia apua tarvitsevia eläimiä on mahdoton auttaa.
”Puhun varmaan kaikkien kotonaan eläimiä auttavien puolesta, jos sanon, että henkinen romahdus tulee aina silloin tällöin. Se ei suinkaan johdu eläimistä, vaan ihmisten toiminnan aiheuttamista pettymyksistä ja pahasta olosta”, Luukkonen kertoo.
Epävarma, muita koiria ja ihmisiä pureva koira on aina riski kotihoitajan omalle perheelle ja lemmikeille. Luukkonen ottaa kuitenkin välillä myös vaikeita koiria kotihoitoon, jotta niiden kanssa olisi edes yritetty eivätkä ne joutuisi heti piikille.
”Kun se on tuhonnut kotiasi, lapset ja koirat eivät uskalla liikkua kotonaan ja olet itsekin aivan loppu eikä koirasta tule yhtäkään kyselyä, joudut viemään sen sittenkin lopetettavaksi.”
Raskaiden tilanteiden keskellä lohtua tuovat onnistumiset ja entisten kodittomien koirien kuulumiset.
”Jokaisen ihmisen pitäisi antaa itsestään edes jotakin jonkun muun kuin itsensä ja perheensä auttamiseksi. Näin maailma olisi paljon parempi paikka.”
Miten voin itse auttaa kodittomia koiria?
Eläinsuojeluyhdistykset ottavat vastaan erilaisia lahjoituksia. Suojele Eläintä ry:lle voit lahjoittaa esimerkiksi koiranruokaa, kirpputorille kelpaavaa tavaraa tai vaikka koiran takin ja muita tarvikkeita. Rahalahjoitukset käytetään eläinlääkärikuluihin.
Ellu Luukkonen pyytää lähettämään lahjoitusasioissa yhdistykselle ensisijaisesti sähköpostia: suojele.elainta@gmail.com.
”Lahjoitukset ovat meille yhtä kuin kultaa. Se on sitä myös eläimille. Lahjoitukset auttavat meitä jatkamaan. Kiitos teille kaikille!”