Vaeltaminen koiran kanssa metsässä

Vaellus koiran kanssa

Vaellus koiran kanssa täytyy aina sovittaa koiran voinnille, koolle ja iälle sopivaksi. Kaikenlaisten koirien kanssa voi retkeillä, mutta koirankin täytyy olla hyvässä kunnossa pitkää retkipäivää tai vaellusta varten.

Sopivan retkikohteen voit etsiä esimerkiksi Metsähallituksen sivuilta.  Samalta sivustolta löydät myös hyviä vinkkejä retkeilyn aloittamiseen koiran kanssa. Aloittelevan vaeltajan kannattaa arvioida päivässä kuljettavat kilometrit alakanttiin, jotta ensimmäinen retkeilykokemus on varmasti rennon leppoisa kaikille retkeilijöille.

METSISSÄ SAMOILU ON TÄRKEÄ JOKAKOIRANOIKEUS, JOSTA NAUTTII NIIN KOIRA KUIN OMISTAJAKIN.

Mutta kuten ihmisten jokamiehenoikeuksiin myös jokakoiranoikeuksiin liittyy rajoituksia ja vastuuta. Esimerkiksi luonnonvaraisten eläinten touhuja ihmetellään riittävän matkan päästä koira kytkettynä.

Lähellä pysyviä, tottelevaisia koiria voi pitää vapaana, mutta niitäkin vain sallittuina aikoina ja sallituilla alueilla. Esimerkiksi kansallispuistoissa koirat saavat liikkua vain kytkettyinä. Koiran pyrähdys linnun perään voi olla hauskan näköistä, mutta linnulle se voi tarkoittaa jopa sen vuoden pesinnän epäonnistumista.

"vaellus koiran kanssa, kuvituskuva ruokakuppi"

Muista koiran retkieväät

Vaellus koiran kanssa vaatii myös sopivat eväät. Retken tai vaelluksen pituuden mukaan varaa koiralle mukaan juomavettä ja juoma-astia, jos reitin varrella ei ole koiralle juomakelpoisia vesistöjä.

Jos vaellusreissu kestää yön yli, ota koiralle mukaan myös ruokaa. Pidemmät vaellukset kuluttavat koiralta paljon energiaa, joten useita päiviä kestäville reissuille on syytä varata rasvaisempaa ruokaa. Sopiva kuivaruoka voi olla esimerkiksi aktiiviselle koiralle suunniteltu Hau-Hau Champion Extra Energy -kuivaruokaa.

TIESITKÖ, ETTÄ HAU-HAUN MÄRKÄRUOAT SÄILYVÄT AVAAMATTOMINA HUONEENLÄMMÖSSÄ? PAKKAA VAELLUKSELLE MUKAAN LIHAISAT JA NÄPPÄRÄT ANNOSATERIAT TAI HERKULLISET KOIRANMAKKARAT!

Koira kantoapuna

Koira voi kantaa ainakin osan omista ruoistaan ja varusteistaan itse. Koirien reppuja on tarjolla erilaisia ja kokeilemalla selviää juuri koirallesi sopiva reppumalli.

  • Reppujen painon tulisi osua koiran hartioille eikä keskemmälle selkään. Tarkkaa paino-ohjetta koiralle sopivasta kuormasta ei ole, vaan paino täytyy sovittaa jokaiselle yksilölle sopivaksi.
  • Kantamisen tulee näyttää vaivattomalta ja koiran olla halukas liikkumaan painon kanssa. Reput eivät myöskään saa hölskyä puolelta toiselle tai olla toiselle puolelle kallellaan.
  • Reppuja kantavan koiran ihon tarkistus on erittäin tärkeää, jottei ihoon pääse huomaamatta syntymään ikäviä hankaumia.
  • Reppuja koiran voi opettaa kantamaan reppua sen ollessa täysikasvuinen ja luustoltaan sekä niveliltään terve. 

Vaellus koiran kanssa: koiran varusteet

Vaelluksesta ja reissukohteesta riippumatta koirallekin on hyvä pakata oma reissureppu ja ensiapulaukku. Voit pakata mukaan ainakin nämä varusteet:

  • Ruoka- ja vesikuppi
  • Koiranruokaa ja hieman herkkuja
  • Oma tassupyyhe
  • Makuualusta, joka eristää maan kosteutta ja kylmyyttä
"Vaellus koiran kanssa, kuvituskuva sydämet"

Retkipäivän turvallisuus

Vaellus koiran kanssa vaatii paitsi sopivan reittivalinnan myös turvallisuuden suunnittelua. Mieti etukäteen, miten kuinka koiran saa tuotua pois maastosta onnettomuuden sattuessa. Avuksi koiran kantamiseen voi hankkia kevyen kantoliinan tai -repun, jonka avulla koira on kevyempi kantaa.

Koiran, luonnonvaraisten eläinten ja muiden kanssaretkeilijöiden turvallisuuden varmistamiseksi on tärkeää muistaa pitää koiran kytkettynä myös vaellusreissuilla. Siksi on hyvä varustaa koira esimerkiksi mukavilla valjailla ja ottaa mukaan myös joustokappaleella varustettu vaellushihna, jonka saa kiinnitettyä taluttajan lanteille tai vaikka rinkkaan kiinni.

Koirat löytävät myös usein kesäisin myös nuotiopaikoilta tai maastosta herkullisia ”aarteita”, jotka syötyinä voivat aiheuttaa inhottavia vatsanpuruja. Tämän vuoksi pidemmillä reissuilla koiran ensiapupakkaus on hyvä olla mukana.

Koiran ensiapupakkaus

  • Haavatarvikkeet, kuten haavaside ja -teippi, sidetaitos ja sideharso
  • Sakset ja pinsetit
  • Punkkipihdit
  • Kirvelemätön puhdistusaine
  • Kuumemittari (koiran normaali ruumiinlämpö on 3839 astetta)
  • Kylmäpussi ja lämpöpeite
  • Koiralle tarkoitettu särkylääke
  • Kyypakkaus ampiaisen pistojen varalle

Vatsavaivoja tai arvaamatta syötyjä asioita varten voi ensiapupakkaukseen pakata esimerkiksi:

  • Lääkehiili
  • Parafiiniöljy
  • 3 % vetyperoksidiliuos
  • Ruisku

Kirjoita ylös myös lähialueen päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot ja laita nämä ensiapulaukkuun. Vakavamman haaverin sattuessa tai muuten askarruttavan tilanteen kohdalla ota aina yhteys eläinlääkäriin.

Koira ja käärmeet

Käärmeet pelkäävät meteliä ja ihmisiä, joten voimakas tömistely ja puhe usein auttavat karkottamaan kyyt pihapiiristä. Jos käärme kuitenkin puree koiraa, se tulee viedä heti eläinlääkäriin.

Lue kyynpureman oireista

Punkkien ehkäisy

Kesäaikaan punkit, hyttyset ja ampiaiset voivat aiheuttaa harmia. Hyttysiä ja punkkeja vastaan on olemassa erilaisia karkotteita, joilla ikäviä puremia voi ehkäistä.

Lue lisää punkkien ehkäisystä

Koiran kanssa matkalla

Koira on oivallinen matkakumppani monenlaiseen reissaamiseen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Matkustamisessa koiran kanssa on kuitenkin hyvä muistaa muutama perusasia.

LUE VINKIT MATKUSTAMISEEN