Koiralle myrkylliset ruoka-aineet Hau-Hau Champion.

Mitä koira ei saa syödä?

Useimmat koirat ottaisivat mielellään maistiaisia ihmisten syömistä ruoista. Omien herkkujen jakaminen koiran kanssa silloin tällöin on ihan sopivaa, mutta kaikki ihmisille mieluisat ja sopivat ruoka-aineet eivät kuitenkaan sovi koirille. Koiralle haitalliset ruoka-aineet voivat aiheuttaa erilaisia myrkytysoireita.

Koiran myrkytysoireita voivat olla esimerkiksi:

  • oksentaminen
  • ripulointi
  • hengitysvaikeudet
  • runsas syljen eritys
  • turvotus tai vartalon kouristelu
  • tärinä

Jos epäilet koirasi syöneen jotain haitallista, ota yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi.

Koiralle myrkylliset ruoat ja kasvit

Alkoholi: koiran elimistö ei pysty käsittelemään alkoholia ja jo pienikin määrä voi vahingoittaa maksaa. 

Avokado: Koiralle vaarallisin osa avokadosta on sen sisältämä siemen, jota koiran ruoansulatus ei pysty sulattamaan. Iso avokadon siemen voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen suolitukoksen. Lisäksi avokado sisältää monille eläimille myrkyllistä persiiniä, joka voi etenkin suurina annoksina aiheuttaa myrkytysoireita myös koiralle.

Hiiva ja hiivaiset taikinat: runsaasti hiivaa sisältävät tuotteet turpoavat kivuliaasti koiran vatsassa. Hiivan käymisreaktio synnyttää myös koiralle myrkyllistä etanolia (kts. alkoholi).

Kofeiini: Esimerkiksi kahvi, tee ja kolajuomat sisältävät kofeiinia. Koiran elimistössä se aiheuttaa samanlaisen myrkytystilan kuin suklaan sisältämä teobromiini (kts. suklaa).

Maitotuotteiden laktoosi: monet maitotuotteet sisältävät laktoosia, jota suurin osa aikuisista eläimistä ei pysty elimistössään käsittelemään. Tämän vuoksi laktoosia sisältävät maitotuotteet voivat aiheuttaa koiralle vatsakipuja ja ripulia.

Sipuli: Sipuli on koiralle haitallista kaikissa muodoissa; raakana, kypsennettynä tai kuivattuna. 

Suklaa ja kaakao: Suklaan ja kaakaon sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä. Mitä tummempaa suklaa on, sitä suurempi sen teobromiinipitoisuus ja myrkytysriski on. Myös kaakaojauhe on koiralle vaarallista.

Valkosipuli: Valkosipuli voi aiheuttaa koiralle anemiaa ja muita myrkytysoireita samaan tapaan, kuin tavallinen sipuli.

Viinirypäleet ja rusinat: Suuri määrä rypäleitä tai rusinoita voi aiheuttaa koiralle äkillisen ja vakavan myrkytystilan. 

Xylitol: Koiran elimistöön joutuessaan Xylitol aiheuttaa nopeasti lisääntyvää insuliinin eritystä, joka laskee koiran verensokerin nopeasti. Pienikin määrä xylitolia sisältäviä tuotteita, kuten purukumia tai xylitolpastilleja voi aiheuttaa koiralle hengenvaaran.

Muita koiralle myrkyllisiä asioita

Moni ihmisten juhlapyhien suosikkikasvi voi aiheuttaa koiralle myrkytystilan. Tällaisia ovat esimerkiksi tulppaanit, narsissin sipulit, amaryllikset sekä joulutähti. Nämä kauniit kukat kannattaakin sijoittaa korkealle pöydälle niin, etteivät lemmikit pääse niihin käsiksi.

Koska koiran aineenvaihdunta toimii eri tavalla kuin ihmisen, voivat myös jotkut ihmisille tarkoitetut lääkkeetkin aiheuttaa koiralle vaaran. Esimerkiksi tavallinen kipulääke, ibuprofeiini, on koiralle hyvin myrkyllistä.

Metsäretkillä vapaana kulkeva koira voi joskus pyrkiä syömään sieniä. Pääsääntöisesti samat sienet ovat myrkyllisiä sekä koirille, että ihmisille, mutta koirilla sienien vaikutusta ei ole tutkittu yhtä laajasti, kuin ihmisten kohdalla. Vaikkapa kantarellien syöminen tuskin on koiralle haitallista, mutta seitikkien ja muiden myrkkysienten kohdalla on syytä estää koiraa syömästä niitä.

Jos epäilet koirallasi myrkytystilaa, ole aina yhteydessä eläinlääkäriin.

Koiran turvalliset herkut

Ihmisten herkut ja suolaiset tai rasvaiset ruoat voivat aiheuttaa koiralle vatsavaivoja ja muita harmeja. Tutustu ohjeisiimme, kuinka koirasi voi herkutella turvallisesti!

LUE LISÄÄ

Koiran närästys on ikävä vaiva

Usein koiran närästysoireita aiheuttaa jokin koiralle sopimaton ruoka-aine. Lue, kuinka tunnistat koirasi närästyksen oireet.

LUE NÄRÄSTYKSESTÄ

Hau-Hau Champion koiran närästys