Hau-Hau Champion koiran ruokinta.

Koiran ruokinta

Koiranruokinnassa on tärkeintä huomioida koiran lajityypilliset ravintotarpeet. Koiran ravitsemuksen peruspilareina ovat eläinperäiset proteiinit sekä rasva. Hiilihydraatit eivät koiralle ole kovinkaan tarpeellisia, mutta koira pystyy hyödyntämään niitä energiaksi. Oikea määrä kuituja pitää huolta myös koiran suoliston toiminnasta.

Koiranruoan valinta

Kaikki koiranruoat eivät sovi jokaisen nelijalkaisen ystävän ruokakuppiin. Koiranruoan valinnassa on hyvä huomioida koiran ikä, koko sekä aktiivisuustaso. Myös herkkävatsaisten sekä allergiaoireista kärsivien koirien ruokintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. 

Laadukkaan koiranruoan tunnistat tarkistamalla pakkauksen ainesosaluettelon sisällön. Valitse koiranruoka, jossa eläinperäiset raaka-aineet löytyvät listassa ensimmäisenä. Runsas määrä halpoja täyteaineita, kuten vehnää tai soijaa voi aiheuttaa joillekin koirille vatsaoireita tai ylipainoa. Kokeile myös monipuolistaa koirasi ravintoa erilaisilla märkäruokatuotteilla, kuten koiranmakkaralla tai annospusseilla.

Mistä tiedän, että ruoka on sopivaa koiralleni?

  • Koira on iloinen ja energinen.
  • Koiran turkki kiiltää ja iho on terve.
  • Koiran silmät ovat kirkkaat, eivätkä vuoda.
  • Koira ei kutise.
  • Koiran vatsa toimii hyvin ja uloste on kiinteää.
  • Koira ei liho tai laihdu liikaa.

Ruoansulatuksen häiriöistä kertoo mm. koiran uloste, jota kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Pahanhajuinen ja löysä uloste kertoo vääränlaisesta ruokavaliosta. Muistathan, että ruokavalion tai ruokamerkin vaihtamisen yhteydessä koiran vatsa ja suolisto saattavat hetkellisesti reagoida ja ulosteen laadussa voi ilmetä muutoksia. Tämä ei kuitenkaan ole vakavaa ja ongelma katoaa yleensä muutaman päivän jälkeen. Ruokavalion muuttaminen tulee tehdä pikkuhiljaa ja lisätä uuden ruuan määrää vähitellen. Uuteen ruokavalioon totuttelu saattaa toisinaan viedä jopa muutamia viikkoja. Lue vinkkimme ruoan vaihtamiseen.

Koiran ruokinta eri elämänvaiheissa

Pentujen ruokinta poikkeaa täysikasvuisen koiran ruokinnasta. Siksi myös koirien valmisruoat on suunnattu erikseen pennuille ja aikuisille. Kasvavan koiran ravinnossa suojaravinteiden (vitamiinien sekä kivennäis- ja hivenaineiden) saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Pennun ruoan tulee sisältää enemmän kalkkia kuin fosforia sekä runsaasti proteiinia.

Pentujen runsasenerginen ruoka ei yleensä sovellu normaaliaktiiviselle aikuiselle koiralle, sillä se voi lihottaa koiraa. Ikääntyvälle koiralle annettavan proteiinin tulisi olla mahdollisimman hyvin sulavaa ja korkealaatuista. Kuivaruoan maistuvuutta voi helposti lisätä koiranmakkaroilla ja annosruoilla.

Niin pennulle kuin aikuiselle koiralle valmisruoat ovat vaivattomin tapa ruokkia koiraa tasapainoisesti. Niiden ravintosisältö on oikeassa suhteessa koiran iän ja koon asettamien vaatimusten kanssa. Vaikka koiralle voi antaa myös kotiruokaa, ei koiran tule syödä aterioiden jätteitä. Mausteet, sokeri, suola, alkoholi ja laktoosia sisältävät tuotteet eivät missään muodossa kuulu koiran ruokakuppiin. Lue lisää koiralle myrkyllisistä ruoista.

Hau-Hau koiranruoan vaihtaminen

Koiran ruoan vaihtaminen

Tiedätkö, milloin koiranruokaa tulisi vaihtaa? Lue vinkkimme, kuinka koiranruoan vaihtaminen onnistuu ongelmitta!

KATSO VINKIT

Koiran tarvitsemat ravintoaineet Hau-Hau Champion

Koiran ravitsemuksen perusteet

Näin varmistat, että koirasi saa tarvitsemansa ravintoaineet.

Lue vinkkimme