Koiran kanssa metsässä Hau-Hau

Matkalla koiran kanssa

Koira on oivallinen matkakumppani monenlaiseen reissaamiseen. Koiran kanssa matkustaminen on mukavaa, mutta on kuitenkin hyvä muistaa muutama perusasia.

Autolla koiran kanssa

Pidä mielessä koiran matkustusmukavuus ja -turvallisuus liikenteessä. Autolla matkustettaessa koiralle turvallisin paikka on riittävän tilava autohäkki. Jos autohäkkiä ei ole, varmista esimerkiksi turvavyöhön kytkettävillä valjailla, että koira ei äkillisen jarrutuksen tai kolarin sattuessa pääse heittelehtimään autossa ja satuttamaan itseään tai muita matkustajia. Kuumalla kelillä huomioi myös riittävä viileän ilman ja veden saanti. Muista, että koiraa ei saa jättää pysäköityyn autoon lämpimällä säällä. Lue lisää koiran lämpöhalvauksen ennakoinnista.

Tiesitkö, että Hau-Haun märkäruoat ja koiranmakkarat säilyvät avaamattomana huoneenlämmössä? Esimerkiksi Hau-Hau Champion Viljattomat annospussit ovat sekä kätevän kokoisia että maustuvia ruokia vaikka pitkien automatkojen evästauoille. Hau-Haun koiranmakkarasta koirasi taas saa helposti energiaa puuhakkailla mökkireissuilla.

Junalla koiran kanssa

Helpointa junamatkustus on reippaan ja sosiaalisen koiran kanssa, mutta fiksuilla järjestelyillä myös arempi ja epäsosiaalisempi koira voi taittaa junamatkan rennoin mielin. Mitä enemmän kaipaat koirallesi omaa tilaa junassa, sitä aikaisemmin kannattaa hankkia lippu. Tilavia isojen koirien paikkoja on lemmikkivaunuissa rajallisesti, ja ne varataan usein hyvissä ajoin.

VR:llä on tarjolla lemmikkiosastoilla myös ikkunapaikkoja, joissa koira pääsee omistajan viereen katsomaan maisemia. Kun koiran kanssa matkustetaan yöjunan makuupaikoilla, varataan aina koko hytti omaan käyttöön. Tämä on hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta auttaa rauhoittamaan sekä oman että koirasi yön. Perillä on mukava herätä uuteen aamuun hyvin nukutun yön jälkeen.

Huomioi kanssamatkustajat

Kunnioita kaikkien matkustusrauhaa ja jätä riehakkaat leikkihetket väliin. Jos koiralla on ylimääräistä energiaa, ohjaa se vaikkapa keskittymisharjoituksiin, joista palkitset koiran rauhallisesti herkuilla. Vilkkaalle koiralle voi myös varata reissuevääksi jotain rauhoittavaa pureskeltavaa, joka ei sotke vaunua. Esimerkiksi nahkaiset pururullat ovat hyviä tähän tarkoitukseen.

Veneily koiran kanssa

Veneily on mukava ja kesäinen harrastus koko perheelle. Helpointa on opettaa koira veneilyyn jo pentuna, mutta aikuisenkin koiran voi totuttaa veneilyyn. Rohkeat sopeutuvat keinuvaan menopeliin nopeastikin. Arempien hännänheiluttajien kanssa voit käyttää apuna koiranherkkuja, leluja tai muita turvallisuutta ja mukavuutta tuovia asioita.

Koiralla pitää olla myös veneessä oma paikka, johon se voi vetäytyä rauhassa lepäilemään. Muista ottaa mukaan koiran omat pelastusliivit, juomavesi ja ruoka sekä muut tarvikkeet, joita koira päivittäin tarvitsee.

Muista turvallisuus

Vaikka koirat ovat usein hyviä uimareita, täytyy koiralla käyttää aina veneillessä pelastusliiviä. Opeta koirasi odottamaan rauhassa, kun rantaudutaan tai veneessä tehdään muita toimenpiteitä, jotka vaativat tilaa ja keskittymistä. 

Maissa ollessa on hyvä huomioida myös nämä:

  • Tee koirallesi punkkitarkastus aina, kun olette olleet maissa.
  • Älä pidä koiraa vapaana alueilla, joilla linnut pesivät.
  • Kunnioita luontoa, lakeja ja muita määräyksiä. Kerää koiran jätökset hoidetuilta alueilta.
"Koiranpentu mökillä"

Koiran kanssa mökille

Suomalaiset ovat sekä mökki- että koirakansaa. Mökkimaisema rantoineen ja metsineen on myös monelle koiralle erittäin mieluinen paikka. Mökillä rentoutuessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä joitakin käytännön asioita.

Onko koirasi taipuvainen karkailuun? Pesiikö mökin lähettyvillä lintuja? Onko mökkisi lähellä naapureita? Jos vastasit johonkin kysymykseen kyllä, on syytä harkita koiran kiinni pitämistä pihapiirissä. Vapautta liikkumiseen voi saada esimerkiksi pitkällä juoksuliinalla, vaijerilla tai aidatulla piha-alueella. Kuumina kesäpäivinä huolehdi, että koira pääsee varjoon myös ulkona ollessaan ja sillä on raikasta juomavettä tarjolla. Innokkaalle uimarille voit ottaa mukaan vesileluja ja oman pyyhkeen.

Koiran kanssa vaeltamassa

Koira on oiva kaveri metsäretkille ja vaelluksille. Reissuun on hyvä muistaa pakata ensiapulaukku sekä koiralle tärkeät tarvikkeet. Lue vinkkimme vaellusreissuille!

LUE VAELTAMISESTA KOIRAN KANSSA

Hau-Hau Champion koiran kanssa vaeltamassa

Hau-Haun annosateriat reissuvälipalana

Hau-Hau Champion Annosateriat ovat lihaisan lusikoitavaa pateeta ja täyttä ravintoa koirallesi. Virossa valmistetut, oman tehtaamme herkkumurkinat eivät sisällä väri- tai säilöntäaineita ja ovat koirasi parhaaksi täysin vehnättömiä. Voit tarjota annosaterian koirallesi retkellä myös suoraan pussista. Tutustu annosaterioihimme!

Tutustu

Koiran stressi Hau-Hau Champion

Koiran stressi

Koiralla voi esiintyä eri syistä johtuvaa kahdenlaista stressiä: lyhytkestoista stressiä sekä pitkäkestoista stressiä. Koiran elimistö kestää hyvin lyhytaikaista, pientä stressitason kohoamista. Lyhytkestoinen, hyvä stressi, auttaa koiraa vaikeissa tilanteissa. Lue mistä syistä koira voi stressaantua.

Lue lisää