Koiran ruoan valinta Hau-Hau Champion

Koiranruoan valinta

Miten valita sopiva koiranruoka?

Omalle koiralle sopiva koiranruoka on tärkeä osa koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia, minkä vuoksi koiranruoan valinta ei ole yhdentekevää. Koiranruoan valinnassa olennaisinta on huomioida koiran lajityypilliset ravintotarpeet. Koiran ruokinnan peruspilareita ovat eläinperäiset proteiinit ja rasva. Lue lisää koiran käytännön ruokinnasta.

Valitessasi kaupasta koiralle ruokaa varmista, että koiranruoka sisältää reilusti lihaa ja eläinperäiset raaka-aineet lukevat tuoteselosteessa ensimmäisenä. Runsas määrä halpoja täyteaineita, kuten vehnää tai soijaa, voi aiheuttaa joillekin koirille vatsaoireita tai ylipainoa. Lue Hau-Haun vinkit, miten voit arvioida koiranruoan laatua. 

Koiran yksilölliset tarpeet

Kaikki koiranruoat eivät sovi jokaisen nelijalkaisen ystävän ruokakuppiin. Siksi koiranruoka täytyy valita koiran yksilöllisten tarpeiden ja mieltymysten mukaan.

Huomioi koiranruoan valinnassa ainakin nämä seikat:

Koiran ikä: Elämänvaihe vaikuttaa koiran aktiivisuuteen sekä erilaisten ravinteiden ja energiantarpeeseen. Kasvavan pennun ruoassa täytyy olla runsaasti proteiinia ja rasvaa. Sen sijaan seniorikoiran ruoka voi olla vähärasvaista, sillä vanhan koiran aineenvaihdunta hidastuu ja liikunta usein vähenee. Lue lisää koiran ruokinnasta eri elämänvaiheissa.

Koiran koko ja aktiivisuus: Pienet koirat tarvitsevat suuriin koiriin verrattuna enemmän energiaa elopainokiloa kohti. Myös aktiivisten koirien, kuten metsästys- ja urheilukoirien, ruokavalio vaatii tavallista korkeamman rasva- ja proteiinipitoisuuden. Lue lisää koiran energiantarpeesta.

Koiran ylipaino ja sille altistavat tekijät: Valitse laihduttavalle koiralle vähärasvainen koiranruoka. Koiran leikkaaminen hidastaa aineenvaihduntaa, mikä voi altistaa lihomiselle. Koiran ruokavalion sopivuus kannattaakin tarkistaa, jos koira kastroidaan tai steriloidaan.

Koiran yliherkkyydet ja allergiat: Toisinaan koiranruoka voi sisältää raaka-aineita, jotka aiheuttavat koiralle vatsavaivoja tai allergiaoireita. Tällöin koiralle voi kokeilla antaa esimerkiksi viljatonta koiranruokaa tai valita usein hyvin siedettyjä proteiininlähteitä, kuten lammasta tai kalkkunaa. Katso vinkit herkkävatsaisen koiran ruokintaan.

Koiran sairaudet: Koira saattaa tarvita erikoisruokavaliota, jos sillä todetaan esimerkiksi munuaissairaus, maksan toimintahäiriö, diabetes tai krooninen suolistotulehdus. Suunnittele koiran erikoisruokavalio aina yhdessä eläinlääkärin kanssa.

Koiran omat makumieltymykset: Koirillakin on omat suosikkiruokansa. Koira voi pitää esimerkiksi tietystä lihasta tai koiranruokamerkistä. Etenkin nirsoa koiraa ruokkiessa on tärkeää tunnistaa, millainen ruoka maistuu koiralle parhaiten. Lisäksi voit monipuolistaa koirasi ruokavaliota ja lisätä kuivaruoan maistuvuutta erilaisilla märkäruokatuotteilla, kuten koiranmakkaralla tai annospusseilla.

"Kuvituskuva, miten valita sopiva koiranruoka, Hau-Hau Champion"

Koiranruoan valinta ostopaikan ja hinnan mukaan

Paras koiranruoka on ehdottomasti se, joka maittaa koirallesi ja saa koirasi voimaan hyvin. Toisaalta koiranruoan valinnassa on tärkeää huomioida myös ruoan hankinnan helppous ja omalle kukkarolle sopiva hinta.

Tänä päivänä laadukasta koiranruokaa myydään lemmikkitarvikeliikkeiden lisäksi aivan tavallisissa päivittäistavarakaupoissa, joissa ruoan hinta-laatu-suhde saattaa olla parempi kuin erikoisliikkeissä. Kannattaa siis käydä läpi oman lähikaupan koiranruokatarjontaa, sillä hyllystä voi hyvinkin löytyä omalle koiralle sopiva, laadukas koiranruoka huokeaan hintaan.

Tiedätkö, miten me Hau-Haulla valmistamme kotimaista koiranruokaa? Lue lisää Nokian Nappulatehtaan toiminnasta.

Mistä tiedän, että ruoka ei sovi koiralleni?

Kun ruoka sopii koirallesi, ravintoaineet imeytyvät hyvin, koiran vatsa ja turkki pysyvät kunnossa ja koira on iloinen sekä energinen. Ruoka ei välttämättä ole sopivaa, jos koiralla on esimerkiksi seuraavia oireita:

  • Koira on apaattinen sekä haluton leikkimään ja liikkumaan.
  • Koiran turkki on huonokuntoinen, iho hilseilee tai koiralla on muita iho-ongelmia.
  • Koiran silmät vuotavat tai rähmivät.
  • Koira kutisee.
  • Koiran vatsa toimii huonosti, ja kakka on usein löysää.
  • Koira haisee ja piereskelee.
  • Koira lihoo tai laihtuu.

Edellä kuvatut oireet voivat liittyä myös hoitoa vaativaan sairauteen, joten yhteydenotto eläinlääkäriin voi olla paikallaan.

Uutta ruokaa vähitellen

Muistathan, että ruokavalion tai koiranruokamerkin vaihtaminen voi vaikuttaa hetkellisesti koiran vatsan ja suoliston toimintaan sekä muuttaa koiran kakan ulkonäköä ja koostumusta. Tämä ei ole vakavaa, ja ongelma katoaa yleensä muutamassa päivässä.

Muutokset koiran ruokavalioon täytyy tehdä pikkuhiljaa, ja uuden ruoan määrää lisätään vähitellen. Totuttelu uuteen ruokaan saattaa joskus kestää jopa muutamia viikkoja. Lue vinkkimme koiranruoan vaihtamiseen.

Myös koiranpennun ruoan voi vaihtaa toiseen penturuokaan, jos kasvattajalta mukaan saatu ruoka vaikuttaa epäsopivalta tai haluat muusta syystä käyttää toista ruokaa. Monipuolinen ruokavalio jo pentuiässä on hyväksi koiran suolistomikrobiston kehitykselle ja voi ehkäistä ruoka-aineyliherkkyyksien tai allergioiden puhkeamista myöhemmin.

Oikeanlaisen koiranruoan valinta on toisinaan vaikea tehtävä. Lisää neuvoja sopivan ruoan valitsemiseen saat Hau-Haun asiakaspalvelusta sekä eläinlääkäriltäsi.

Osaatko arvioida koirallesi sopivan ruokamäärän päivässä? Katso suuntaa antavat ohjeet koiran ruokamäärän haarukointiin Hau-Haun ruokintataulukoista.

Tunnistatko laadukkaan koiranruoan?

Koiran ruoan hinta tai myyntipaikka ei aina kerro totuutta ruoan laadusta. Jos et ole koskaan aiemmin katsonut, mitä ostamasi koiranruoka sisältää, nyt on sen aika! Lue, mitä koiranruoan tuoteselosteesta kannattaa erityisesti huomioida.

Lue lisää

Valitse kotimainen koiranruoka

Haluatko syöttää koirallesi kotimaista koiranruokaa? Tutustu Hau-Haun Nokian Nappulatehtaalla valmistettuihin vehnättömiin kuivaruokiimme, joista löydät kattavasti vaihtoehtoja koiran eri elämänvaiheisiin ja tarpeisiin.

LUE LISÄÄ

Koiran ruoan vaihtaminen

Tiedätkö, milloin koiranruokaa tulisi vaihtaa? Lue vinkkimme, kuinka koiranruoan vaihtaminen onnistuu ongelmitta!

LUE LISÄÄ

Viljaton koiranruoka herkkävatsaisille

Viljattomissa koiran kuivaruoissa viljat on yleensä korvattu vaihtoehtoisilla hiilihydraattien ja kuitujen lähteillä ja voivat näin sopia herkkävatsaisille koirille. Lue viljattoman ruoan hyödyistä!

LUE LISÄÄ