Hau-Haun oma verkkokauppa on nyt avattu!

Hau-Haun oma verkkokauppa on nyt avattu!

Koirat ja pakkanen

Koiran paleltuminen voi yllättää talvella, jos pakkasiin ei osaa varautua oman koiransa kanssa. Kaikki koirat eivät kestä talven pakkasia ongelmitta, ja erityisesti pienet koirat sekä ohutturkkiset koirat ovat herkkiä kylmälle ilmalle. Myös pennut ja seniorikoirat voivat kärsiä pakkasista.

Miten sitten huomata koiran paleltuminen ja sen merkit? Entä kuinka voit ehkäistä koiran paleltumista ja hoitaa palelevaa tai paleltumasta kärsivää koiraa?

Kuvituskuva koirat ja pakkanen, koiran hengitys höyryää

Koiran paleltuminen: suojaa koira kylmältä

Paleleva koira voi nostella tassujaan, ontua, ulista, köyristää selkäänsä, täristä tai kieltäytyä liikkumasta. Pakkassäällä lenkkeillessä on tärkeää tarkkailla koiran käytöstä. Kotiinpäin kannattaa suunnata, jos koira alkaa osoittaa palelemisen merkkejä.

Koiran voi suojata pakkaselta sopivalla takilla ja suojatossuilla. Takkien lisäksi koirille on tarjolla monenlaisia haalareita. Koiran takin pitää olla riittävän pitkä ja hyvin istuva, jotta se peittää ainakin rintakehän ja suurimmat lihakset, kuten selän, reidet ja takapään. Myös ohutturkkiset alueet, kuten vatsa, korvalehdet ja uroksilla kivesten iho, ovat erittäin alttiita kylmälle ilmalle.

Koiran paleltuminen -artikkelin kuvituskuva. Kuvassa sinisiä koiran tassunjälkiä kulkemassa oikealle.

 

Talvinen kuiva ilma voi kuivattaa koiran ihoa ja turkkia. Lue, miten voit ehkäistä ja hoitaa koiran iho-ongelmia.

Lumi ja koiran tassut

Tassuihin ja anturoiden väliin paakkuuntuva lumi voi aiheuttaa koiralle kipua, paleltumia ja epämukavuutta. Lumipaakkujen kertymistä tassuihin voi ehkäistä pitämällä tassukarvat lyhyinä tai käyttämällä suojaavia tossuja.

Lumen lisäksi tiesuola ja loska aiheuttavat usein tassuihin ihoärsytystä ja haavaumia, joten säännöllinen tassujen pesu lämpimällä vedellä on hyvä pitää mielessä myös talvella. Lue lisää koiran tassujen hoidosta.

Paleltumat koiralla

Voit tunnistaa koiran paleltuman esimerkiksi näistä oireista:

  • Ulkoilun jälkeen koiran iho punoittaa eikä punoitus lakkaa edes lämpimässä sisätilassa.
  • Iho alkaa sinertää tai muuttuu värittömäksi.
  • Paleltuneeseen kohtaan tulee turvotusta.
  • Paleltunut kohta voi olla kipeä ja kosketusarka.

Vakavien paleltumien tai tassuvaivojen ilmetessä ota aina yhteys eläinlääkäriin. Lievää paleltumaa voi koittaa hoitaa kotikonstein, mutta lievänkin paleltuman kohdalla on hyvä kysyä hoito-ohjeita eläinlääkäriltä.

Ulkokoirat ja pakkanen

Tietyt ulkokoiriksi jalostetut koirat, kuten pohjoiset metsästys- ja valjakkokoirat, pärjäävät ulkona myös talvella. Lain mukaan ulkokoirana saa pitää vain sellaisia rotuja, jotka ovat sopeutuneet ulkoelämään. On kuitenkin tärkeä muistaa, että pakkasen koventuessa myös ulkokoirien pitää päästä sisätiloihin lämmittelemään.

Ulkona pidettävällä koiralla täytyy olla lämpöeristetty tiivis koppi, jonka sisälämpötila on vähintään +5 astetta myös pakkasilla. Lisäksi ulkokoiralla on oltava aina sulaa vettä tarjolla.