Koiran kodinvaihto Hau-Hau

Koiran kodinvaihto

Koiran kodinvaihto voi joskus olla ainoa oikea ratkaisu. Minkä tahansa lemmikin ottamisen täytyy kuitenkin aina olla tarkkaan harkittu päätös, ja lemmikistä huolehtimiseen pitää sitoutua eläimen koko eliniäksi.

Koiranpennut ovat ihastuttavia karvapalleroita, mutta koiran kasvuun kuuluu myös hankalia kausia, jolloin koiran hankinta voi tuntua jopa virheeltä. Jotta elämä koiran kanssa sujuisi mahdollisimman mukavasti, perehdy huolellisesti koiran käyttäytymiseen ja koiranomistamisen vaatimuksiin ennen koiran hankintaa.

JOKAISEN ELÄMÄ ON KUITENKIN TÄYNNÄ YLLÄTYKSIÄ, JA RAKKAALLE LEMMIKILLE VOI JOUTUA ETSIMÄÄN UUDEN KODIN.

Koiran kodinvaihto voi johtua monista syistä

Elämäntilanteen muutos: Koira stressaantuu esimerkiksi lapsiperhearjesta tai muutosta maalta kaupunkiin.

Ihmisen sairastuminen: Koiranomistaja ei pysty enää huolehtimaan koiran tarpeista.

Perheessä puhkeaa allergia: Vaikeassa eläinallergiassa koirasta luopuminen voi olla ainoa vaihtoehto. Koiranomistaja saattaa kuitenkin siedättyä oman koiransa allergeeneihin, vaikka muista koirista aiheutuisikin allergiaoireita.

Koiran luonne: Koira ei esimerkiksi tule toimeen perheen muiden lemmikkien kanssa tai koiralle ei pystytä tarjoamaan sen tarvitsemaa tekemistä, kuten rodunomaista aktivointia.

Ongelmakäytös: Koiranomistajalla ei ole voimavaroja tai taitoa puuttua koiran ongelmakäytökseen, joka voi johtua esimerkiksi koiran stressistä, liian vähäisestä liikunnasta tai koiran vaativasta luonteesta.

TIEDÄTKÖ, MITEN STRESSI OIREILEE KOIRALLA? LUE HAU-HAUN VINKIT KOIRAN STRESSIN TUNNISTAMISEEN JA HOITOON.

"Koiran kodinvaihto, kuvituskuva sydämet"

Miten löydän koiralleni uuden kodin?

Mieti aivan ensin, vaatiiko tilanne varmasti koirasta luopumisen vai voisiko syyt esimerkiksi koiran ongelmakäytökseen liittyä koiran kipuun tai sairauteen. Vie koira varmuuden vuoksi eläinlääkärille, ja kysy arviota tilanteesta myös ammattitaitoiselta koirankouluttajalta. Lisäksi pohdi, voisiko koiran ympäristöön ja olosuhteisiin tehdä jotain koiran oloa ja sopeutumista helpottavia muutoksia tai olisiko yhteistyöstä koirankouluttajan kanssa apua.

JOS TARKAN POHDINNAN JÄLKEEN JOUDUT ETSIMÄÄN KOIRALLE UUDEN KODIN, TEE SE HUOLELLISESTI JA KIIREETTÖMÄSTI. HYVÄN KODIN LÖYTÄMISEEN VOI MENNÄ AIKAA, MUTTA VAIVAN PALKAKSI KOIRASI VOI SAADA TÄYDELLISEN LOPPUELÄMÄN KODIN.

Muistilista koiran kodinvaihtoon

  • Ota ensin yhteyttä koiran kasvattajaan tai yhdistykseen, jonka kautta koira on otettu. Valtaosa kasvattajista auttaa mielellään kodin löytämisessä, ja jotkut kasvattajat voivat jopa ottaa koiran itselleen odottamaan uutta kotia.
  • Pyydä apua ja neuvoa paikallisilta eläinsuojeluyhdistyksiltä.
  • Nettipalstat eivät ole ensisijainen paikka kodin etsimiseen koiralle. Koiran myynti netissä on aina iso riski ja vaatii erityistä varovaisuutta, jotta koira ei päädy esimerkiksi pentutehtaaseen tai kiertolaiseksi.
  • Kerro koiran uudelle omistajalle syyt koirasta luopumiseen sekä tietoa koiran luonteesta, terveydestä ja mahdollisista ongelmista. 
  • Tee koiran kaupasta kirjallinen sopimus. Jos koira on rekisteröity, tehkää koiran uuden omistajan kanssa omistajamuutos Kennelliittoon.
  • Usein koiran kodinvaihto on vaikeampaa ihmiselle kuin koiralle. Koira on sopeutuvainen eläin, joka useimmiten löytää paikkansa uudessa perheessä.

Vastuullinen koiranomistaja ajattelee koiransa parasta, hankkii tietoa päätöstensä tueksi ja tekee koiraa koskevat päätökset aina parhaan harkintakykynsä mukaan.

ONNELLINEN ELÄMÄ JA KOIRAN TARPEISIIN SOPIVA KOTI ON JOKAKOIRANOIKEUS.

Koti koiralle Ruudussa

Rakastava koti on jokakoiranoikeus, ja siksi olemme Koti koiralle -ohjelman ylpeä yhteistyökumppani. Katso hurmaavien kodinvaihtajakoirien tarinat Ruudusta!

Tutustu ohjelmaan

Hau-Hau tekee hyvää

Koirien hyvinvointi ja eläinsuojelu ovat lähellä sydäntämme. Haluamme olla mukana tukemassa hyväntekeväisyys- ja eläinsuojeluyhdistysten arvokasta työtä. Siksi lahjoitamme vuosittain tuhansia kiloja Hau-Haun tuotteita apua tarvitseville koirille.

Näin tuemme koirakansaa

Koiran hankinta

Koiran hankinnan tulee aina olla huolellisesti harkittu päätös, oli kyseessä sitten pehmoisen pörröinen pikkupentu tai jo naskalihampaistaan luopunut aikuinen koira. Etsi etukäteen tietoa siitä, millainen eläin koira on ja mitä koiran omistaminen vaatii. Lue lisää koiran hankinnasta.

Lue lisää