Koiran stressi voi johtua esimerkiksi liian rauhattomasta elinympäristöstä, lajityypillisen tekemisen puutteesta tai epäjohdonmukaisesta koulutuksesta. Lue tästä artikkelista koiran stressin oireista, syistä ja hoidosta.
Koiralla voi esiintyä eri syistä johtuvaa lyhytkestoista stressiä ja pitkäkestoista stressiä. Koiran elimistö kestää hyvin lyhytaikaista, pientä stressitason kohoamista. Lyhytkestoinen, niin sanottu hyvä stressi auttaa koiraa vaikeissa tilanteissa, voi parantaa koiran keskittymiskykyä ja antaa itsevarmuutta. Sen sijaan pitkään jatkunut, krooninen stressi voi aiheuttaa erilaisia käytös- ja terveysongelmia.
Koiran stressi: oireet
Koiran stressioireet ovat yksilöllisiä ja voivat ilmetä monella tapaa:
- Koira läähättää.
- Koira kuolaa.
- Pureskelee tai nuolee itseään.
- Raapii, vinkuu, ripuloi tai tekee tarpeensa sisälle.
- Tuhoaa tavaroita yksin ollessaan.
- Pelkää yhtäkkisiä tapahtumia ja ääniä. Lue lisää koiran ääniherkkyydestä.
- Menettää ruokahalunsa.
- Haukkuu tai vapisee.
- Turkin pinnalle nousee selvä hilsekerros, ja karvaa voi irrota runsaasti.
Tietyt stressin oireet voivat kertoa myös muista terveydellisistä ongelmista. Esimerkiksi jatkuva läähätys ja kuolaaminen voivat olla oireita närästyksestä. Tutustu koiran närästyksen oireisiin ja hoitoon.
Sopimaton ruoka voi aiheuttaa koiralle vatsavaivoja ja samalla myös stressiä. Katso vinkkimme sopivan koiranruoan valintaan!
Mitä haittaa stressistä on koiralle?
Stressaantunut koira voi olla yliherkkä ja levoton eikä pysty keskittymään, kontrolloimaan käytöstään, ajattelemaan tai päättelemään. Tällöin koira usein reagoi tilanteeseen nähden liian voimakkaasti ja kaavamaisesti. Stressaantunut koira ei myöskään pysty opettelemaan uusia asioita. Jotta koira voi oppia uusia tärkeitä taitoja, koiralle täytyy taata rauhallinen ja turvallinen oppimisympäristö.
Muista harjoitella koirasi kanssa yksinoloa, ettei koiralle kehity eroahdistusta. Lue vinkkimme koiran yksinoloon.
Stressaantunut koira on yleensä aina myös ahdistunut. Esimerkiksi toisen koiran ohittamisesta ja remmirähjäämisestä johtuvassa stressitilanteessa koiran adrenaliinitaso nousee ja voi jatkaa nousuaan vielä useita minuutteja ohituksen jälkeen. Adrenaliinitasot laskevat hitaasti, ja ne voivat pysyä korkealla monta päivää stressaavan tapahtuman jälkeen.
Pitkään jatkunut, krooninen stressi nostaa koiran verenpainetta ja verensokeria sekä vaikuttaa uni-valverytmiin. Lisäksi jatkuva liiallinen stressihormoni kortisolin erittyminen voi hidastaa sukupuolihormonien toimintaa ja aiheuttaa häiriöitä ruoansulatuksessa ja oppimisessa sekä keskittymiskyvyn puutetta tai jopa immunologisia oireita.
Syyt koiran stressiin
Yksi tavallisimmista syistä koiran stressiin on koiran tylsistyminen ja turhautuminen. Koiralle voi tarjota virikkeitä esimerkiksi harrastusten avulla. Katso vinkkimme yhteisen harrastuksen aloittamiseen.
Koira voi kuitenkin stressaantua myös liikavirikkeisyydestä, mikä aiheutuu usein liiallisista metsästys- ja taisteluleikeistä sekä liiasta harjoittelusta.
Pitkäaikaista stressiä voivat aiheuttaa myös
- nälkä ja jano
- sopimaton ruoka
- jatkuvat muutokset elinoloissa, asumispaikassa tai perheen kokoonpanossa
- matkustaminen
- sosiaalinen eristäminen sekä tilanahtaus
- pelko ja ahdistus.
Koiran stressi voi aiheutua myös huonosta suhteesta omistajaan. Tällöin ei ole välttämättä kyse kaltoinkohtelusta, vaan omistaja voi myös tietämättömyyttään aiheuttaa koiralle epävarmuuden tunteen.
Esimerkiksi liiallinen yksinolo, epäsäännöllinen arkirytmi ja epäjohdonmukainen tai liian kovakourainen koulutus voivat luoda koiralle turvattomuuden tunnetta ja aiheuttaa samalla stressiä.
Miten helpottaa koiran stressiä ja ahdistusta?
Tärkeintä koiran stressin hoidossa on selvittää stressin aiheuttaja, jotta se voidaan poistaa. Lisäksi stressiä voidaan lievittää tyydyttämällä koiran perustarpeita, joihin kuuluvat esimerkiksi
- sopiva ravinto
- mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen, kuten haisteluun ja leikkimiseen
- riittävä liikunta
- riittävä lepo.
Tiesitkö, että pureskelu on koiralle tärkeää lajityypillistä tekemistä, joka auttaa lievittämään stressiä? Tutustu Kunnon puruluihin, joiden avulla tarjoat koirallesi kestävää purupuuhaa pitkäksikin toviksi!
Usein puhutaan koiran aktivoinnista, mutta myös levolla on suuri merkitys. Koira tarvitsee hyvää unta jopa 12–16 tuntia vuorokaudessa. Rauhallisen elinympäristön ja selkeiden arkirutiinien turvin koiran on mahdollista levätä ja palautua.
Johdonmukainen koulutus ja sopivan puuhakkaat päivät auttamaan pitämään koiran mielen tasapainossa. Lisäksi koirilla on rotukohtaisia käyttäytymistarpeita, kuten paimentaminen ja jäljestäminen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että etenkin herkästi stressaantuvaa koiraa voi myös aktivoida liikaa.
On tärkeää, että koiran omistajana pohdit avoimin mielin ja tarkasti koirasi elinolosuhteita sekä yhteisiä tapojanne.
Joskus saatamme tahattomasti ruokkia koiran stressitason nousua arkisilla asioilla, joita emme itse miellä lainkaan stressaavaksi.
Kaikki koirat eivät viihdy monen koiran laumassa. Tällöin on hyvä harkita koiralle uutta perhettä, johon kuuluu vain yksi koira. Lue lisää koiran kodinvaihdosta.
Vauhdikkaat pallo- ja vetoleikit nostavat helposti koiran adrenaliinitasoja ja siten myös aiheuttavat monelle koiralle stressiä. Jotkut koirat puolestaan ahdistuvat ja stressaantuvat vieraista ympäristöistä, jolloin koiran kanssa on paras pysytellä tutuilla reiteillä.
Kipu ja erilaiset sairaudet voivat aiheuttaa koiralle stressiä, joten muista kysyä apua myös eläinlääkäriltäsi. Kun mahdolliset sairaudet on suljettu pois, ammattitaitoinen eläintenkouluttaja voi auttaa koiran stressiin liittyvien käytösongelmien korjaamisessa.
Lyhytkestoisesta stressistä on apua koiralle, mutta stressin pitkittymistä täytyy aina välttää. Mahdollisimman huoleton ja tasapainoinen elämä on jokakoiranoikeus.