- Mitä hyötyä koiran kanssa harrastamisesta on.
- Miten koiraharrastuksissa pääsee alkuun ja kuinka valita sopiva laji.
- Mitä kaikkea koiran kanssa voi harrastaa.
Koiran kanssa harrastamisen hyödyt
- Harrastaminen parantaa usein sekä yhteistyötä koiran kanssa että arjen hallintaa, sillä aktiviteetteja ja virikkeitä saanut koira on monesti rauhallinen ja tyytyväinen myös kotona.
- Harrastuksissa ja koiraa kouluttaessa omistaja oppii tuntemaan koiransa luonteen entistä paremmin, mikä auttaa sujuvoittamaan arkea.
- Harrastukset ovat yksi keino lisätä liikuntaa ja aivotyötä koiran päiviin, mutta koira voi hyvin saada riittävästi virikkeitä ja puuhaa ilman varsinaisia harrastuksiakin.
Koiraharrastusten tarjonta on niin laaja, että jokaiselle löytyy varmasti mieluinen laji. Tärkeintä on, että koiraharrastus on sekä koiralle että omistajalle mielekästä ja mukavaa eikä kuormita liiaksi kumpaakaan.
Harkitsetko vasta koiran ottamista? Katso koirankouluttaja Tommy Wirénin videovinkit koiran hankintaan ja pentuarkeen.
Koiraharrastus: miten pääseen alkuun?
- Etsi paikallisten koiraharrastusseurojen tai yksityisten koirakoulujen nettisivuilta itseäsi kiinnostavia alkeiskursseja tai kokeilutunteja.
- Alkeiskurssit ja kokeilutunnit ovat hyvä tapa testata, mikä laji tuntuu sopivalta itselle ja koiralle.
- Monia lajeja voi harrastaa myös itsenäisesti omaksi ja koiran iloksi, jos tavoitteelliseen harrastamiseen ei ole intoa tai aikaa.
- Harrastamisen voi aloittaa minkä ikäisen koiran kanssa tahansa. Lajia valittaessa on kuitenkin huomioitava koiran terveys. Esimerkiksi agility ei sovi nivelrikkoa sairastavalle koiralle.
- Pienen pennun kanssa kannattaa opetella rauhassa perustaitoja eikä alkaa treenata liian kiireellä varsinaista lajitaitoa. Esimerkiksi agilityssa on hyvä harjoitella paljon maatyöskentelyä ennen esteisiin siirtymistä.
-
Kaikki koirat eivät innostu yhteistyöstä ihmisen kanssa, ja niitä voi olla vaikea motivoida herkuilla tai leluilla. Tällöin esimerkiksi tokon harrastaminen voi vaatia rutkasti kärsivällisyyttä.
Koiraharrastuslajit
Agility
Koirien esteratakilpailu agility on suosittu koiraharrastus. Agilityradalla voi olla esimerkiksi tunneleita eli putkia, hyppyesteitä, pujottelukepit, kiipeilypuomi ja keinulauta. Tässä vauhdikkaassa lajissa on tärkeää, että koiralla on hyvä kunto ja oikeanlainen hyppytekniikka, jota hiotaan treeneissä.
Toko
Tokon eli tottelevaisuuskoulutuksen alkeet antavat hyvän pohjan mille tahansa koiraharrastukselle. Tokossa arvioidaan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä eri liikesarjojen sujuvuutta ja täsmällisyyttä. Toko ei vaadi erityisiä välineitä, minkä vuoksi sitä on helppo harrastaa vaikkapa lenkkien lomassa tai omassa pihassa.
Rally-toko
Rally-toko on perinteistä tokoa, agilitya ja koiratanssia yhdistelevä laji, jossa tärkeintä on iloinen kontakti ihmisen ja koiran välillä. Rally-tokoradalla seurataan kylttejä, joiden perusteella koira tekee erilaisia liikkeitä. Rally-toko on hauskaa aktivointia, jossa ei odoteta täydellistä tarkkuutta tai eleettömyyttä, vaan radalla koiraa saa kannustaa ja ohjata sekä suullisesti että käsimerkein.
Nosework
Hajutyöskentelylaji noseworkissa koira opetetaan etsimään ja ilmaisemaan kolmea eri hajua: eukalyptusta, laakerinlehteä ja laventelia. Nosework on kaikille koirille sopiva laji, jossa koira pääsee toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään. Samalla koira saa mielekästä aktivointia ja sen itsevarmuus kehittyy. Nosework on matalan kynnyksen laji, jossa voi kilpailla tai tehdä hajupiiloja kotona arjen aktivointina.
Koiratanssi
Koiratanssi ruokkii luovuutta ja sopii myös koirille, joilla on esimerkiksi iän tuomia rajoitteita, sillä liikkeitä voi valita vapaasti. Tanssillisia taitoja ei koiratanssin harrastajalla tarvitse olla, mutta ripaus kekseliäisyyttä ja heittäytymistä kylläkin.
Koiranäyttelyt
Koiranäyttelyt ovat yksi suosituimmista koiraharrastuksista, johon monet koiranomistajat valmistautuvat huolellisesti. Näyttelyissä tuomari arvioi koiran ulkomuotoa ja rotutyyppiä. Koiranomistajalle näyttelyt ovat yhteisöllinen tapahtuma, jossa voi tutustua uusiin ihmisiin, tavata vanhoja tuttuja ja nähdä monenmoisia koiria useista eri roduista.
Muut lajit
Koiraharrastusten kirjo on hyvin moninainen. Muita harrastuslajeja ovat esimerkiksi palvelus- ja pelastuskoiralajit, agilityn hyppyesteetön versio hoopers, koirajuoksu eli canicross sekä Suomessa kehitetty, koiran kehonhallintaa ja tasapainoa edistävä dobo.
Lisäksi monille koiraroduille on olemassa niiden rotuominaisuuksia vastaavia harrastuslajeja, kuten arktisille vetokoirille valjakkoajo, vinttikoirille rata- ja maastojuoksu, metsästyskoirille eri metsästyslajit sekä paimen- ja karjakoirille paimennus.
Monipuoliset ja laadukkaat treeninamit tukevat harrastamista
Treenit ovat jännittävä tilanne monelle koiralle, sillä ympärillä on paljon hajuja ja häiriöitä. Niinpä kotona maistuvat namit eivät välttämättä motivoi koiraa treeneissä. Treeneihin kannattaakin ottaa mukaan runsaasti monenlaisia koiranherkkuja, sillä treeneissä nameja voi kulua yllättävän paljon. Lue vinkkimme koiran namien valintaan ja käyttöön.
Namien osuus treenipäivän energiansaannista saattaa olla suuri, joten niiden laatu on tärkeää. Laajasta herkkuvalikoimastamme löydät vaihtoehtoja myös erityistarpeisiin, kuten pennuille suunnitellut pienet namit. Tutustu valikoimaan!
Koiralle ei kannata antaa ruokaa juuri ennen treenejä, jotta täysi vatsa ei häiritse harjoituksia. Koiraa voi palkita myös maistuvalla kuivaruoalla tai märkäruoalla, jolloin herkkujen määrä ei kasva treenipäivinä liian suureksi. Näin koira saa osan päivittäisestä ruoastaan treeneissä, mikä voi auttaa esimerkiksi koiran painonhallinnassa.
Koiran palkitsemiseen voi käyttää ruoan sijaan myös esimerkiksi leluja, rapsutuksia ja kehuja.