Hau-Hau täyttää 70 vuotta! Osta ja voita 70 tuotetta.

Osta ja voita 70 tuotetta.

Pentu tulee taloon: koirankouluttajan videovinkit

Koiranpennun saapuminen kotiin on jännittävä hetki, joka on täynnä iloa, odotusta ja kysymyksiä. Tässä artikkelissa Koti koiralle -ohjelmastakin tuttu koirankouluttaja Tommy Wirén kertoo, mitä kaikkea pennun omistajan kannattaa huomioida jo ennen koiranpennun hankintaa ja kun pentu tulee taloon. Katso alta Tommyn videot tai lue tiivistelmät videoiden sisällöstä.

Kuvituskuva pentu tulee taloon, Tommy Wirén koiriensa kanssa

Oikean rodun valinta alkaa omasta elämästä

Korian hankinta on iso päätös, jonka keskiössä on sopivan rodun valinta. Koirankouluttaja Tommy Wirén muistuttaa, että pelkkä suloinen ulkonäkö ei saa ohjata päätöstä, vaan tärkeämpää on miettiä, millainen koira sopii juuri sinun elämäntilanteeseesi ja arkeesi.

Ensimmäinen kysymys kuuluu: kuinka paljon aikaa ja energiaa voit panostaa koiraasi? Jo pelkkä turkinhoito voi viedä aikaa, saati sitten päivittäinen liikunta ja aktivointi. Jokaisella rodulla on omat tarpeensa, joiden täyttäminen vaatii koiranomistajalta eri asioita.

Etsitkö itsellesi tai perheellesi sopivaa koirarotua? Lue Tommyn vinkit oikean rodun valintaan artikkelistamme.

Pentu tulee taloon yleensä vieden omistajansa sydämen, mutta järki kannattaa ottaa mukaan jo siinä vaiheessa, kun pennun hankintaa suunnitellaan. Mieti realistisesti omaa arkeasi: oletko paljon poissa kotoa, matkusteletko tai teetkö pitkiä työpäiviä? Koirat kaipaavat seuraa, ja jos yksinolo venyy jatkuvasti, se ei ole reilua eläintä kohtaan.

Myös talous on hyvä ottaa mukaan laskelmiin. Koiran hankintahinta on vasta alkusoittoa, sillä varaa tulee löytyä myös laadukkaaseen ruokaan, eläinlääkärikuluihin, vakuutuksiin ja mahdollisesti trimmauskäynteihin. Hyvällä tuurilla pärjää pienellä, mutta yllättäviä tilanteita voi tulla eteen kenelle tahansa rodusta riippumatta.

Entä jos taloudessa on jo yksi koira? Tommy painottaa, ettei toista koiraa kannata ottaa liian aikaisin. Ensimmäisen koiran tulisi olla vähintään 2–3-vuotias ja toimia tasapainoisena esimerkkinä uudelle tulokkaalle. Kahden koiran arki ei tapahdu "siinä samalla", vaan molemmat tarvitsevat oman panostuksensa. Koirien yhteiselon rakentaminen vaatii johdonmukaista kasvatusta.

Hyvän kasvattajan merkitys ja pennun ensivaiheet

Kun pentu tulee taloon, kaikki alkaa jo ennen kuin pentua on edes valittu. Koirankouluttaja Tommy kehottaa ottamaan rohkeasti yhteyttä kasvattajiin ja esittämään yhden tärkeimmistä kysymyksistä: “Millainen koira sopisi juuri meille?”

Samalla on tärkeää kertoa avoimesti, millaiseen elämäntilanteeseen ja perheeseen pentu olisi tulossa. Onko suunnitelmissa harrastuksia, lenkkeilyä, rauhallista kotielämää vai kaikkea tätä? Näin kasvattaja pystyy valitsemaan pennun, jonka persoonallisuus tukee parhaiten teidän toiveitanne. Sopiva koti on paitsi koiranomistajan myös koiran etu.

Mutta mistä löytää luotettava kasvattaja?

Tommy vinkkaa tarkistamaan, että kasvattajalla on virallinen kennelnimi. Se kertoo, että kasvattaja on käynyt Kennelliiton kasvattajakurssin. Eri roduilla on omat rotuyhdistyksensä, joiden kautta löytyy tietoa tulevista pentueista ja pentuvälittäjistä.

Kun pentu vihdoin tulee kotiin, alkaa uudenlainen arki ja eteen tulevat ensimmäiset haasteet. Pennut ovat pieniä, uteliaita ja tutustuvat maailmaan hampaidensa kautta. Tästä syystä kodin turvallisuus kannattaa ottaa heti työn alle: kerää arvokkaat tai helposti hajoavat esineet pois, estä vahingot niin pennulle kuin tavaroille ja ennen kaikkea estä epätoivottujen tapojen kehittyminen.

Yksi yleisimmistä alkuajan haasteista koiranpennun kanssa on pureminen. Koska pennut tutustuvat kaikkeen suullaan, he “testaavat” myös ihmisiä hampaillaan. On siis tärkeää, että kaikki perheenjäsenet osaavat rauhoittaa tilanteen johdonmukaisesti. Esimerkiksi pennun nostaminen rauhallisesti syliin tai vaihtokauppojen tekeminen, antamalla pennulle lelu pureskeltavaksi ihmisen käden tai housun lahkeen sijaan, auttavat ohjaamaan koiraa toivottuun käyttäytymiseen.

Tommy muistuttaa, että kaikki, mitä pennun annetaan tehdä, vahvistuu. Siksi kannattaa miettiä jo alussa, millaista käytöstä halutaan vahvistaa ja toimia sen mukaan.

Pentu tulee taloon, turvallinen alku ja ensimmäiset tärkeät taidot

 

Kun pentu tulee taloon, se astuu täysin vieraaseen maailmaan. Tommy muistuttaa, että pennun "etusivu" nollautuu: kaikki tuttu jää taakse. Uudet äänet, hajut, ihmiset ja tilat voivat tuntua pelottavilta. Myös pentuesisarukset ja emä ovat poissa. Ei siis ole ihme, että monen pennun ensimmäiset päivät saattavat olla itkuntäyteisiä.

Siksi on tärkeää, että pentua ei jätetä yksin uuden elämän alkumetreillä. Ihannetilanteessa omistaja voisi olla pennun seurana ainakin ensimmäiset päivät ja yöt, mielellään jopa viikon. Läheinen lohduttaja antaa turvaa ja auttaa pentua sopeutumaan. Ensimmäisten viikkojen aikana pentua ei myöskään tulisi jättää pitkäksi aikaa yksin kotiin.

Mitä pennun tulisi oppia heti alkuun?

Ensimmäinen ja tärkein taito on rauhoittuminen. Pentu oppii rauhoittumaan parhaiten, kun se saa olla rauhallisesti sylissä ilman leikkiä, herkkuja tai aktivointia. Tarkoitus on vain olla yhdessä ja antaa koiran oppia, että lepo ja hiljaisuus ovat hyviä asioita.

Toinen perustaito on luoksetulo. Tavoitteena on, että koira seuraa omistajaansa kiinnostuneena ja tulee kutsusta luokse. Ulkoiltaessa koira ei kulje yksin, vaan ihmisen kanssa, ja siksi luoksetulo on yksi tärkeimmistä turvallisuustaidoista.

Kolmantena kannattaa opetella paikalla pysymistä. Käskysanojen ei tarvitse olla monimutkaisia, esimerkiksi "tule", "istu" ja "odota" muodostavat jo hyvän perustan koiranpennun koulutukselle.

Lue tarkemmin Tommyn käytännön vinkeistä koiranpennun koulutukseen artikkelistamme.

Jos kotona on jo toinen koira, uuden pennun tutustuttaminen kannattaa tehdä huolella. Vaikka vanha koira olisi kiltti ja sosiaalinen, se saattaa kokea uuden tulokkaan tunkeutuvan sen omaan tilaan. Tommy suosittelee, että koirat tutustutetaan ensin turvallisesti esimerkiksi portin tai aidan läpi eri tiloissa.

Tärkeintä on välttää vahinkoja: pennulla tulee olla tilaa väistää ja vanhemmalla koiralla mahdollisuus olla rauhassa ilman, että se kokee tarvetta puolustautua. On hyvä huolehtia myös siitä, ettei pentu provosoi tai häiritse toista koiraa liikaa. Hyvin alkanut yhteiselo rakentuu rauhassa, ajan kanssa ja ohjatusti.

Pentu tulee taloon, mitä tarkoittaa positiivinen koulutus?

Yksi yleisimmistä väärinkäsityksistä koiran kouluttamisessa liittyy positiiviseen vahvistamiseen. Koirankouluttaja Tommy painottaa, että positiivinen koulutus ei ole sama asia kuin salliva koulutus. Se, että pentu opetetaan asioihin palkitsemalla, ei tarkoita, että se saa tehdä mitä haluaa.

Positiivinen koulutus tarkoittaa sitä, että pennulle opetetaan toivottuja käytöksiä hyvässä hengessä ja palkkion avulla. Kun uudet taidot tuottavat koiralle iloa ja kannustusta, niiden harjoitteleminenkin on motivoivaa. 

Kun koiranpentu puolestaan tekee jotain ei-toivottua, kuten puree huonekaluja, kannattaa käytös katkaista heti esimerkiksi antamalla pennulle jotain sallittua pureskeltavaa. Jos käytöksen annetaan jatkua, palkitsee itse pureskelun salliminen koiranpentua. Näin ei-toivotusta tekemisestä tulee pennulle palkitsevaa ja mukavaa puuhaa.

Pieneen suuhun sopivat hyvin Hau-Haun Kunnon puruluiden pienet tai vähän isommatkin rouhepatukat kanalla. Ne ovat maistuvia Euroopassa, eurooppalaisista raaka-aineista valmistettuja houkuttelevan purupuuhan luita.

Missä ja kuinka usein pentua tulisi kouluttaa?

Tommy muistuttaa, että koiraa kannattaa kouluttaa siellä, missä sen halutaan käyttäytyvän tietyllä tavalla. Käytännössä tämä tarkoittaa harjoittelua tavallisissa arkitilanteissa: kotona, ulkona, ruokailutilanteissa ja vaikka vieraiden saapuessa.

Koirakoulut ovat erinomaisia paikkoja oppia koiranpennun koulutuksen taitoja ja saada ohjeita, mutta varsinainen koulutus tapahtuu kotona. Tommy kutsuu näitä viikkotehtäviksi: koirakoulusta saadaan harjoitus, jota toistetaan arjessa viikon ajan eri tilanteissa. Jos harjoittelu jää vain koirakouluun, koira oppii toimimaan siellä, muttei välttämättä kotona, koska oppimista ei ole yleistetty arjen tilanteisiin.

Milloin pentu oppii parhaiten?

Ajoitus ratkaisee. Väsyneenä tai kylläisenä kouluttaminen on usein tehotonta. Paras oppimisen hetki on silloin, kun pentu on virkeä ja hieman nälkäinen, jolloin palkkio motivoi.

Koulutuksen alussa kannattaa valita rauhallinen paikka, jossa on mahdollisimman vähän häiriötekijöitä, kuten muita koiria ja eläimiä, liikennettä tai kiinnostavia hajuja. Tämän jälkeen harjoitus voidaan siirtää uusiin ympäristöihin.

Koirat yleistävät oppimaansa huonosti, eli ne oppivat toimimaan yhdessä ympäristössä, mutta eivät osaa yleistää toimintaa toiseen ympäristöön tai tilanteeseen.  Jos halutaan, että pentu osaa istua käskystä missä tahansa, sitä täytyy harjoitella eri paikoissa, ei vain olohuoneessa.

Pentu tulee taloon – sosiaalistaminen, yksinolon opettelu ja liikunnan merkitys

 

Kun pentu tulee taloon, yksi tärkeimmistä asioista mihin tulee keskittyä on pennun sosiaalistaminen. Tommy korostaa, että ihmisten ja muiden koirien kanssa tutustumisen tulee tapahtua pennun ehdoilla. Sen sijaan, että ihminen tai koira menee tekemään tuttavuutta pentuun, on parempi antaa pennun itse tulla luokse. Uusi tilanne voi jännittää pentua. Rauhallinen ja turvallinen ilmapiiri on avain luottamuksen rakentamiseen.

Miten opettaa pentu olemaan yksin?

Yksinolon opettaminen on tärkeä taito ja sen harjoittelu kannattaa aloittaa pian ensimmäisten päivien jälkeen. Ensin pentu voi opetella olemaan yksin toisessa huoneessa, sitten esimerkiksi sen aikaa, kun käyt viemässä roskat. Yksinolosta ei tehdä suurta numeroa, ei hyvästelyjä eikä paluun juhlintaa. Näin pentu oppii, että lähteminen ja palaaminen kuuluvat arkeen ja ovat täysin tavallisia asioita.

Paljonko pentu tarvitsee liikuntaa?

Liikunnan määrä kasvaa pennun mukana. Pienelle pennulle riittää monta lyhyttä liikuntahetkeä päivässä. Tärkeintä ei ole matka, vaan kokemus: vapaa liikkuminen vaihtelevassa maastossa on kasvun kannalta erinomaista. Hihnassa kävely korttelin ympäri ei yksin riitä, vaan pennulle kannattaa tarjota myös mahdollisuuksia käyttää päätään ja kehoaan monipuolisesti.

Noin puolen vuoden iässä pentu jaksaa jo kulkea lenkin, jonka itsekin jaksat. Vuoden iässä tilanne usein kääntyy niin, että koira jaksaa jo huomattavasti enemmän kuin omistaja.

Mikä on jokakoiranoikeus?

Tommy nostaa esiin koiran oikeuden liikkua vapaasti ja saada virikkeitä. Tämä tarkoittaa koiralle ominaista käyttäytymistä: haistelua, tutkimista, kaivelua, kuraojia ja kaikkea, mikä tekee koiran elämästä rikasta ja mielekästä. Kun pentu saa tehdä näitä asioita, se voi hyvin ja silloin myös yhteinen arki sujuu paremmin. Lue lisää jokakoiranoikeuksista.