Koiranpentu kunnon koirakansalaiseksi
Koiranpentu on luovutusikäinen aikaisintaan 7–8 viikon iässä. Kun koiranpentu tulee kotiin, kannattaa muistaa, ettei pennulta voi odottaa aikuisen koiran taitoja vielä pitkään aikaan. Sisäsiisteyden ja muiden arkitaitojen opettaminen pennulle on kuitenkin hyvä aloittaa jo pian pennun kotiutumisen jälkeen, sillä ne vaativat aikaa, kärsivällisyyttä ja runsaasti toistoja.
Harkitsetko vasta koiranpennun hankintaa? Lue, mitä asioita kannattaa pohtia ennen kuin koiranpentu tulee kotiin.
Hyvä peruskoulutus sekä pennun riittävä sosiaalistaminen erilaisiin ympäristöihin, ihmisiin ja koiriin antavat erinomaisen pohjan mukavalle arjelle koiran kanssa. Muista myös opettaa koira yksinoloon.
Oletko jo katsonut koirankouluttaja Tommy Wirénin videovinkit pennun ottamiseen ja kouluttamiseen? Katso Tommyn vinkit!
Koiranpentu tulee kotiin: Mitä tarvikkeita täytyy hankkia?
Ennen koiranpennun kotiutumista on hyvä tarkistaa, että kaikki tarpeelliset tarvikkeet on hankittuna valmiiksi. Näin pennun kotiutuminen on helpompaa ja stressittömämpää myös itsellesi.
Panta ja talutin
- Pienelle pennulle sopii usein kevyt ja kestävä nylonpanta tai valjaat.
- Älä käytä pennulla kuristuspantaa tai metallipantaa.
- Pannan pitää olla tarpeeksi napakka, jotta pentu ei pääse vetkuttelemaan siitä irti. Panta ei kuitenkaan saa kuristaa tai hiertää koiran kaulaa.
- Kaulapantaan kannattaa hankkia tunnistuslaatta, josta löytyy koiran nimi, omistajan nimi sekä puhelinnumero. Nämä tiedot voi myös kirjoittaa pannan sisäpuolelle.
Opeta pentu kulkemaan lyhyessä, parin metrin pituisessa hihnassa, jotta se tottuu kulkemaan sinun kävelyvauhtisi mukaan. Kelataluttimen voit ottaa käyttöön, kun koira on oppinut kävelemään lenkillä rauhallisesti ja pystyt kontrolloimaan sen liikkumista.
Ruoka- ja vesikuppi
- Ruoka- ja vesikuppeja on tarjolla monissa eri väreissä, koissa ja materiaaleissa. Muovinen kuppi on kevyt ottaa matkalle mukaan, mutta naarmuntuessaan sen pintaan kerääntyy herkästi bakteerikasvustoa. Siksi onkin hyvä, että valittu kuppi on konepestävä ja riittävän kovaa materiaalia.
- Ruostumattomasta teräksestä tehdyt metallikupit ja keraamiset kupit ovat kestäviä. Keraamiset kupit eivät painonsa vuoksi yleensä joudu pennun leikkikaluiksi.
Peti ja kuljetustarvikkeet
- Kun koiranpentu tulee kotiin, opeta se tunnistamaan oma nukkumapaikkansa jo alusta alkaen. Oma peti on koiralle paikka, jossa se voi olla rauhassa ja tuntea olonsa turvalliseksi.
- Matkustaminen on turvallista ja helppoa, kun pennulla on kuljetushäkki, jossa oma peti tuo sille turvaa ja mukavuutta matkustamiseen.
- Jos koira matkustaa muualla kuin kuljetushäkissä, sen täytyy olla kytkettynä asianmukaisesti turvavöihin. Lue lisää koiran kanssa matkustamisesta.
Koiranpennun pieni lääkekaappi
- Sakset ja pinsetit
- Sidetarpeet
- Vanulappuja tai pumpulia
- Kuumemittari
- Punkkipihdit
- Desinfioiva haavanpuhdistusaine
- Kyypakkaus ampiaisen pistoihin (ei kyynpuremaan)
- Ripulilääke
- Kuumemittari
Muita tarpeellisia tarvikkeita
- Kynsisakset
- Pehmeä harja tai kampa
- Hellävarainen shampoo ja hoitoaine
- Koirien hammasharja ja -tahna
- Koirankakkapussit
- Pyyhe
- Pennulle sopivat lelut, herkut ja puruluut
Mitä koiranpentu syö?
Koiranpentu on siirtynyt emonmaidosta kiinteään penturuokaan ennen luovutusikää. Ensimmäisten viikkojen aikana uudessa kodissa pennun on hyvä syödä kasvattajalta saatua koiranruokaa. Kun pentu on täysin kotiutunut, ruoan voi halutessaan vaihtaa. Katso ohjeemme, miten vaihtaa uuteen koiranruokaan onnistuneesti.
Laadukas pennuille suunniteltu kuivaruoka on turvallinen tapa ruokkia pentua, sillä se sisältää kaikki pennun terveelliseen kasvuun vaaditut ravintoaineet oikeassa suhteessa. Lue lisää koiranpennun ruokinnasta.
Oikeanlaisen koiranruoan lisäksi pentu tarvitsee lajityypillisiä virikkeitä ja tekemistä. Aktivointilelut sekä temppujen opettaminen herkkujen avulla antavat pennulle sen tarvitsemaa aivotyötä sekä takaavat paremmat yöunet niin omistajalle kuin pennullekin. Turvalliset puruluut sekä purulelut säästävät kenkiäsi ja huonekalujasi pieniltä naskalihampailta.
Pentu tutkii maailmaa hampaillaan, ja pureskelu on kiinteä osa koiran lajityypillistä käyttäytymistä. Lue pureskelun hyödyistä koiralle.
Muista valvoa pentuasi aina sen syödessä luita tai leluja. Pennut eivät osaa aina hillitä puremistaan tai leikkejään ja voivat vahingossa nielaista lelun osia tai ahmia luita liian isoissa paloissa.
Pissantuoksuinen pentuaika vilahtaa ohi hujauksessa, ja pian kotoasi löytyykin velmuileva teinikoira! Iloinen pentuaika on jokakoiranoikeus.