Juhlapöydän vaarat - älä anna näitä koiralle Hau-Hau

Juhlapöydän vaarat – älä anna näitä koiralle

Juhlapyhien aikaan monissa kodeissa pöydät notkuvat herkkuruokia. Keittiöstä ja ruokapöydästä leijailevat tuoksut ovat vastustamattomia sekä meille ihmisille että koirille. Ihmisten herkkuruoat voivat kuitenkin aiheuttaa koiralle vakavia terveysongelmia etenkin liikaa syötynä. Lue poimintamme yleisimmistä koiralle haitallisista ruoista eri juhlasesonkeina.

Joulu

Joulukinkku paistuu uunissa pitkään ja hartaasti, ja sen tuoksu herauttaa veden kielelle varmasti jokaiselle koiralle. Mutta saako koira syödä joulukinkkua? Pieninä määrinä joulukinkusta tuskin on haittaa koiralle, mutta on kuitenkin turvallisinta pitää sekä itse kinkku että siitä paistettaessa irronnut rasva visusti poissa koiran ulottuvilta.

Vaikka rasva on koiran tärkein energianlähde, äkillinen rasvapitoisuuden nousu ruoassa altistaa akuutille haimatulehdukselle, johon koira voi pahimmillaan jopa menehtyä. Myös kinkun sisältämästä suolasta voi koitua ongelmia, ja koiran nielaisema kinkun verkko tukkii helposti suoliston.

Muista myös huolehtia, että alkoholilla terästetty glögi ja glögiin ripoteltavat rusinat eivät jää esimerkiksi sohvapöydälle koiran maisteltavaksi. Jo pieni määrä alkoholia voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen, ja rusinoiden syömisestä voi seurata munuaisvaivoja.

Useimmat koiranomistajat muistavat, että suklaa on koiralle myrkyllistä. Etenkin tummasta suklaasta koira voi saada teobromiinimyrkytyksen.

"Koiralle haitalliset ruoat, kuvituskuva ruokakuppi"

HAU-HAUN MÄRKÄRUOISTA JA KOIRANMAKKAROISTA LÖYDÄT MAISTUVIA JA TURVALLISIA VAIHTOEHTOJA KOIRAN JOULUATERIALLE. SUJAUTA LISÄKSI KOIRAN JOULUPAKETTIIN HAU-HAUN LIHAISIA VILJATTOMIA HERKKUJA!

Koirani söi joulukinkun! Mitä teen?   

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos koira alkaa äkisti oksennella tai ripuloida, ei suostu syömään eikä vesikään pysy sisällä. Etenkin suolistotukos vaatii pikaista eläinlääkärin hoitoa, ettei suoli mene kuolioon ja koira menehdy. Eläinlääkäriltä on hyvä kysyä neuvoa myös silloin, jos tiedät koiran syöneen jotain sopimatonta, vaikka oireita ei olisi vielä ilmennyt.

Mistä tunnistaa koiran kivun?
  • Tyypillisiä koiran akuutin kivun oireita ovat voimakas läähätys ja tärinä.
  • Kipeä koira voi olla apaattinen ja maata vain paikoillaan tai levoton eikä pysty rauhoittumaan.
  • Vatsakivusta kärsivä koira saattaa venytellä tavallista tiuhemmin ja aristaa vatsaansa. Koiran vatsa voi olla myös turvonnut. 
  • Kivulias koira voi hakeutua tiiviisti ihmisen seuraan ja haluta huomiota normaalia enemmän tai väistää kosketusta ja pyrkii omiin oloihinsa.
  • Muista, että kipu voi tehdä kiltistäkin koirasta arvaamattoman.

TARKKAILE KOIRASI KÄYTTÄYTYMISTÄ, KUN SE ON TERVE JA HYVINVOIVA. MITÄ PAREMMIN TIEDÄT, KUINKA KOIRASI TAVALLISESTI KÄYTTÄYTYY JA TOIMII, SITÄ HELPOMMIN OSAAT TUNNISTAA KOIRAN KIVUN JA MUUT EPÄTYYPILLISET OIREET.

Juhannus

Rasvaisissa ja mausteisissa grilliherkuissa piilee sekä haimatulehduksen että muiden vatsavaivojen riski, minkä lisäksi esimerkiksi kanansiipien ja ribsien kaltaiset grilliruoat sisältävät myös luita. Tukehtumisriskin ohella luut voivat aiheuttaa vatsavaivoja tai jopa suolitukoksen. Kypsistä luista irtoavat terävät luunsirut voivat myös tehdä pahaa jälkeä koiran suolistossa.

Älä anna koiralle kaluttavaksi maissintähkiä. Maissintähkä voi vaikuttaa koiralle sopivalta pureskeltavalta, mutta todellisuudessa maissintähkä ei sula kunnolla koiran suolistossa ja aiheuttaa hyvin helposti suolitukoksen.

Muistathan siivota grillaamisen jäljiltä kaikki roskat ja ruoantähteet pois. Varrastikut, marinadiset foliot ja tyhjät lihapakkaukset voivat päätyä ahneen koiran vatsaan ja vahingoittaa tai tukkia suolistoa.

NAPPAA JUHANNUKSEN MÖKKIREISSULLE MUKAAN HAU-HAUN KOTIMAISET KANAN SIIPIHERKUT. NE OVAT ERINOMAISIA RUOKAISIA VÄLIPALOJA KOIRALLE TOUHUKKAISIIN PÄIVIIN.

Pääsiäinen 

Vitsoineen kiertelevät pikkunoidat ovat erottamaton osa suomalaista pääsiäistä. Virvontareissun jälkeen lapset palaavat kotiin kopat täynnä suklaamunia ja muita herkkuja.

Tavallinen maitosuklaa ei ole koirille niin vaarallista kuin tummasuklaa, mutta suklaa ja muut karkit eivät kuulu koiran ruokavalioon pieninäkään määrinä.

Pääsiäisen perinneherkku mämmi saattaa olla houkuttelevaa syötävää myös koirille, mutta runsaasti ruisjauhoja sisältävä mämmi voi suurena annoksena aiheuttaa koiralle ripulia.

Vappu

Vappuna keittiössä voi kohota munkkitaikina, joka ei saa päätyä koiran vatsaan. Kohoava hiivataikina voi aiheuttaa koiralle suolitukoksen, ja hiivan käymisreaktiosta syntyy koiran elimistöön myrkyllistä etanolia.

Jos koira pääsee syömään munkkien paistorasvaa tai valmiita munkkeja, voi seurauksena olla vatsavaivoja tai haimatulehdus. Myös mahdolliselle vappupiknikille tarkoitetut viinirypäleet kannattaa pitää poissa koiran ulottuvilta, sillä ne voivat rasittaa koiran munuaisia.

KOIRAN VAPPUHERKUKSI SOPII MAINIOSTI PURUDONITSI HERKULLISELLA KANAKUORRUTTEELLA. TUTUSTU MYÖS HAU-HAUN KUNNON PURULUIHIN!

Turvallisia herkkuja koirallesi

Löydät laajasta valikoimastamme runsaasti erilaisia herkkuja ja puruluita, jotka sopivat erinomaisesti koirasi herkutteluhetkiin. Kun muu perhe käy grilliherkkupöytään, tarjoa koirallesi vaikka kuivattu kanan siipiherkku tai lihaisa annosateria.

Lue herkkujen käytöstä

Mitä koira ei saa syödä?

Tiedätkö, mitä koirasi ei saa syödä? Tunnetko koiralle vaaralliset ruoka-aineet? Tarkista koiralle haitalliset ruoat ja kasvit kokoamastamme listasta.
Lue lisää