Hau-Haun oma verkkokauppa on nyt avattu!

Hau-Haun oma verkkokauppa on nyt avattu!

Mitä koira ei saa syödä?

Useimmat koirat ovat uteliaita ja innokkaita maistelemaan ihmisten ruokia, mutta tiedätkö jo, mitä koira ei saa syödä? Omien herkkujen jakaminen koiran kanssa silloin tällöin on ihan sopivaa. Esimerkiksi mustikkametsästä löytyvät maittavat aarteet voivat olla myös koirille mieleen.

Kuvituskuva mitä koira ei saa syödä, chihut lattialla

 

Kaikki ihmisille mieluisat ja sopivat ruoka-aineet eivät kuitenkaan sovi koirille. Tämän tiedostaminen on tärkeää, sillä koiralle haitalliset ruoat voivat aiheuttaa erilaisia myrkytysoireita.

Koiran myrkytysoireita voivat olla esimerkiksi:

  • oksentaminen
  • ripulointi
  • hengitysvaikeudet
  • runsas syljen eritys
  • turvotus tai vartalon kouristelu
  • tärinä.

Jos epäilet koirasi syöneen jotain, mitä koira ei saa syödä, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Etenkin juhlapyhinä koiran ympärillä voi olla paljon ihanan tuoksuisia ihmisten herkkuruokia. Lue artikkelimme, mitä juhlaherkkuja ei saa jättää koiran ulottuville.

Mitä koira ei saa syödä tai juoda: myrkylliset ruoat ja juomat

Lemmikinomistajan pohtiessa, mitä koira ei saa syödä, eivät tutut ruoka-aineet välttämättä tule ensimmäisenä mieleen. On myös hyvä muistaa, että koirat voivat ylettää yllättävän korkealle, etenkin jos palkkiona odottaa houkutteleva herkku.

Muistilista: mitä koira ei saa syödä

  • Alkoholi: Koiran elimistö ei pysty käsittelemään alkoholia ja jo pienikin määrä voi vahingoittaa maksaa.
  • Avokado: Koiralle vaarallisin osa avokadosta on sen sisältämä siemen, jota koiran ruoansulatus ei pysty sulattamaan. Iso avokadon siemen voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen suolitukoksen. Lisäksi avokado sisältää monille eläimille myrkyllistä persiiniä, joka voi etenkin suurina annoksina aiheuttaa myrkytysoireita myös koiralle.
  • Hiiva ja hiivaiset taikinat: Runsaasti hiivaa sisältävät tuotteet turpoavat kivuliaasti koiran vatsassa. Hiivan käymisreaktio myös synnyttää koiralle myrkyllistä etanolia (kts. alkoholi).
  • Kivelliset hedelmät: Esimerkiksi aprikoosit, persikat, luumut, kirsikat ja persimonit ovat kivellisiä hedelmiä, jotka eivät sinänsä ole myrkyllisiä koirille. Niiden sisältämä kivi täytyy kuitenkin muistaa poistaa ennen lemmikille antamista, sillä se sisältää amygdaliinia, joka voi suurina annoksina aiheuttaa myrkytyksen. Koira voi myös nielaista kiven kokonaisena, mikä voi johtaa suolitukokseen.
  • Kofeiini: Esimerkiksi kahvi, tee ja kolajuomat sisältävät kofeiinia. Koiran elimistössä kofeiini aiheuttaa samanlaisen myrkytystilan kuin suklaan sisältämä teobromiini (kts. suklaa).
  • Maitotuotteiden laktoosi: Monet maitotuotteet sisältävät laktoosia, jota suurin osa aikuisista eläimistä ei pysty elimistössään käsittelemään. Seurauksena voi olla ikäviä vatsanväänteitä ja ripulia. Kaikki maitotuotteet eivät kuitenkaan kuulu listaan siitä, mitä koira ei saa syödä. Esimerkiksi hapanmaitotuotteet, kuten piimä, raejuusto sekä maustamaton jogurtti ja viili, sopivat useimmiten hyvin koiran vatsalle.
  • Sipuli: Suurina määrinä sipuli on koiralle haitallista kaikissa muodoissa, eli raakana, kypsennettynä ja kuivattuna.
  • Suklaa ja kaakao: Suklaan ja kaakaon sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä. Mitä tummempaa suklaa on, sitä suurempi sen teobromiinipitoisuus ja myrkytysriski on. Myös kaakaojauhe on koiralle vaarallista.
  • Suola: Suola on osa koiran tasapainoista ruokavaliota. Liiallinen suolan saaminen voi kuitenkin johtaa suolamyrkytykseen.
  • Valkosipuli: Suuri määrä valkosipulia voi aiheuttaa koiralle anemiaa ja myrkytysoireita samaan tapaan kuin tavallinen sipuli.
  • Viinirypäleet ja rusinat: Suuri määrä rypäleitä tai rusinoita voi aiheuttaa koiralle äkillisen ja vakavan myrkytystilan.
  • Ksylitoli: Koiran elimistöön joutuessaan ksylitoli nostaa äkillisesti koiran insuliinin eritystä, mikä laskee koiran verensokerin nopeasti. Pienikin määrä ksylitolia sisältäviä tuotteita, kuten purukumia tai ksylitolipastilleja voi aiheuttaa koiralle hengenvaaran.
Mitä koira ei saa syödä? -artikkelin kuvituskuva. Kuvassa luita sinisen pilven sisällä.

Koiralle löytyy hyviä sallittuja herkkuja laajasta herkkuvalikoimastamme. Tutustu myös siihen, miten valita teille sopivat herkut niin treeneihin kuin hemmotteluhetkiin.

Muita asioita, mitä koira ei saa syödä

  • Kasvit: Moni ihmisten juhlapyhien suosikkikasvi voi aiheuttaa koiralle myrkytystilan. Tällaisia ovat esimerkiksi tulppaanit, narsissin sipulit, amaryllikset ja joulutähti. Nämä kauniit kukat kannattaakin sijoittaa korkealle pöydälle niin, etteivät lemmikit pääse niihin käsiksi.
  • Lääkkeet: Koska koiran aineenvaihdunta toimii eri tavalla kuin ihmisen, voivat myös jotkin ihmisille tarkoitetut lääkkeet aiheuttaa koiralle vaaran. Esimerkiksi tavallinen kipulääke ibuprofeeni voi saada aikaan munuaisvaurioita. Toinen yleinen kipulääke, parasetamoli voi puolestaan aiheuttaa myrkytysoireita ja maksavaurioita. Muista lääkitä koiraasi aina eläinlääkärin ohjeiden mukaan.
  • Sienet: Metsäretkillä vapaana kulkeva koira voi joskus pyrkiä syömään sieniä. Kaikkia sieniä ei kuitenkaan tarvitse lisätä muistilistaan siitä, mitä koira ei saa syödä. Tavallisesti samat sienet ovat myrkyllisiä sekä koirille että ihmisille. Koirilla sienten vaikutusta ei kuitenkaan ole tutkittu yhtä laajasti kuin ihmisillä. Vaikkapa kantarellien tai herkkutattien syöminen tuskin on koiralle haitallista, mutta koiraa ei kannata päästää syömään esimerkiksi seitikkejä ja muita myrkkysieniä. Koiran myrkytysoireet voivat vaihdella myrkkysienilajin mukaan.

Jos epäilet koirasi syöneen jotain, mitä koira ei saa syödä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.