Hau-Hau Champion Koiran ihon ja turkin hyvinvointi

Koiran iho-ongelmat

Koiran iho-ongelmat ovat vaiva, johon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä turkin ja ihon kunto on tärkeä osa koiran hyvinvointia. Jotta koiran iho ja turkki pysyvät hyvässä kunnossa, asianmukainen hoito sekä sisäisesti että ulkoisesti on tarpeen. Ihon ja turkin hoitoon vaikuttavat muun muassa koiran rotu sekä karvan määrä ja laatu. Sisäisesti koiran turkkia ja ihoa hoidetaan ruokavaliolla, minkä lisäksi koiran kutinaa voi helpottaa erilaisilla shampoilla ja tassurasvalla hoitaa ja suojata halkeilevia anturoita.

Tasapainoinen ruokavalio tukee koiran ihon ja turkin terveyttä

Iho on iso osa koiran immuunijärjestelmää, ja sen hyvinvointi on riippuvaista oikeanlaisen nesteytyksen ja ravinnon ylläpitämisestä. Ruokavalio vaikuttaa suuresti koiran turkin kuntoon. Turkki voi muuttua kiillottomaksi ja elottoman näköiseksi, jos ruokavaliosta puuttuu tärkeitä ravintoaineita.

Koiran ihon ja turkin hoitoon sopiva koiranruoka sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, proteiineja, vitamiineja sekä kivennäisaineita. Koiran iho-ongelmat voivat saada helpotusta myös sopivalla öljylisällä. Omega-3- sekä omega-6-rasvahapot auttavat suojaamaan ihoa ja turkkia sekä pitävät turkin kiiltävänä.

Hyviä omega-3- ja omega-6-rasvahappojen lähteitä ovat esimerkiksi kalaöljy, camelinaöljy ja pellavansiemenet. Hau-Haun viljattomat kuivaruoat sisältävät laadukasta lohiöljyä.

Hau-Haun kotimaisiin kuivaruokiin on lisätty suomalaista camelinaöljyä, joka on erinomainen omega-3-öljy. Lue lisää Nokian Nappulatehtaalla valmistetuista koiranruoistamme.

Koiran iho-ongelmat

Yleisin koirien iho-ongelmista on ihon kuivuus. Kuiva iho aiheuttaa koiralle kutinaa, jolloin koira raapii ihoaan ja saattaa vahingoittaa sitä. Käytännöllisin tapa hoitaa koiran kuivaa ihoa on oikeanlainen, kuivan ja kutisevan ihon hoitoon tarkoitettu shampoo. Liian tiheät pesut saattavat kuitenkin aiheuttaa hilseilyä.

Ihon kuivumisen syynä voi olla myös allergia, jolloin ihon suojakerros on puutteellinen ja siitä pääsee haihtumaan nestettä. Allergisen koiran oloa voi helpottaa ihon peseminen. Tällöin tiuhaan pesemistä ei tarvitse pelätä. Lue lisää koiran allergioista ja niiden tunnistamisesta.

Koiran iho-ongelmiin kuuluu myös hot spot, eli kostea ihotulehdus. Hot spot voi esiintyä mihin vuoden aikaan tahansa, mutta on yleisin kesällä, koska kuuma ilma ja ihon kosteus lisäävät bakteerien kasvua. Tulehduksen taustalla on usein ihoärsytystä, jonka takia koira on raapinut ihoaan. Tästä syntyvä ihovaurio ja sen alueella lisääntyneet bakteerit saavat aikaan kostean ihotulehduksen.

Karvojen ajelu tulehdusalueelta ja huuhtelu haalealla vedellä voivat auttaa hot spottiin. Iho puhdistetaan antibakteerisella shampoolla ja geelimäisellä tai nestemäisellä valmisteella rasvaisten voiteiden sijaan. Koiraa kannattaa estää nuolemasta tulehdusaluetta esimerkiksi kaulurilla, kunnes hot spot on parantunut. Tarvittaessa ota yhteyttä eläinlääkäriin.

"Koiran iho-ongelmat, kuvituskuva sydämet"

Totuta koira jo pentuna turkin hoitoon

Koiran iho-ongelmat ovat helpommin hoidettavissa, kun pennun totuttaa säännölliseen harjaamiseen jo varhaisessa iässä ja se helpottaa myös kaikkea turkin hoitoa myöhemmällä iällä. Hyvä aika pennun harjaamiseen on, kun pentu on väsynyt leikkien tai lenkin jälkeen. Valitse rauhallinen paikka ja ajankohta sekä pehmeä koiranpennunharja. 

Koiranpennun ihoärsytyksen ja karvan vanuttumisen ehkäisemiseksi pentu saattaa tarvita säännöllistä turkinhoitoa turkin pituudesta riippumatta. Jo koiraa hankkiessa on hyvä huomioida rodun turkin hoidon vaatimukset, sillä joidenkin koirien turkin hoitoon täytyy käyttää runsaasti aikaa. Lue lisää arjesta koiranpennun kanssa.

Säännöllinen harjaus ja pesu auttavat poistamaan kuollutta karvaa. Sopiva harjausväli ja tarvittavat välineet vaihtelevat turkin tyypin mukaan. Etenkin pitkäkarvaisen koiran turkista on tärkeä selvittää takut sekä poistaa lika ja roskat. Irtokarvat ja roskat voivat saada aikaan ikävästi kiristäviä takkuja, jotka voivat aiheuttaa koiralle kipua ja jopa tulehduksia.

Erilaisten turkkien hoito

  • Pitkäturkkisten koirien turkin hoidon vaativuus riippuu usein pohjavillan määrästä. Jos koiralla on vähän pohjavillaa, turkinhoito edellyttää säännöllistä harjaamista, mutta ei kuitenkaan välttämättä vaadi erityisen paljon aikaa. Jos pohjavillaa on runsaasti, turkin kunnossa pitämiseen saattaa joutua käyttämään paljon aikaa. Pitkällä, pohjavillaisella turkilla on taipumusta takkuuntua, joten harjaaminen on tärkeä osa lähes jokapäiväistä rutiinia.
  • Lyhytkarvaiset koirat eivät vaadi säännöllistä turkinhoitoa. Kuitenkin harjaaminen kerran tai kaksi viikossa voi olla tarpeen. Lyhyessä, sileässä turkissa on joko vähän tai ei lainkaan pohjavillaa. Karvaa putoaa suhteellisen pieniä määriä ympäri vuoden, koska turkki koostuu lähes ainoastaan päällyskarvasta.
  • Kiharakarvaisista koirista tunnetuimmat ovat villakoirat sekä vesikoirat. Kiharakarvaisten koirien karva koostuu lähes kokonaan pehmeästä pohjavillasta. Tämän tyyppisessä turkissa ei kuitenkaan tapahdu karvanlähtöä, minkä vuoksi säännöllinen trimmaus on tarpeen. Jopa korvienhoito on kyseisillä koirilla tärkeää, ja joillain kiharakarvaisilla koirilla korvakäytävistä karvojen poistaminen on välttämätöntä. 
  • Karkeakarvaisten koirien, kuten monien terrierien, turkki on vettähylkivää ja kovaa, ja niillä on usein paksu pohjavilla. Karkeakarvaisten koirien turkin nyppiminen on välttämätöntä, sillä päällyskarva ei putoa itsestään. 

Onko koirallasi taas karvanlähtöaika? Lue koiran karvanlähdöstä ja koiran turkin terveyteen vaikuttavista ravintoaineista.

Koiran allergiat

Rapsuttaako koirasi jatkuvasti itseään? Onko koiralla usein korva- tai ihotulehduksia? Koiran kutiseva iho ja muut iho-ongelmat sekä sitkeät korvatulehdukset voivat johtua koiran ruoka-aineallergiasta tai atopiasta.

Lue lisää

Testaa viljatonta koiranruokaa herkälle koiralle

Sopimaton ruoka voi aiheuttaa koiralle erilaisia vatsavaivoja ja allergiaoireita. Viljoja sisältävän koiranruoan vaihtaminen viljattomaan ruokaan saattaa auttaa koiran ruoansulatusvaivoihin ja iho-oireisiin.

Lue viljattomasta ruokavaliosta

Koirat ja pakkanen

Kaikki koirat eivät kestä talven pakkasia ongelmitta. Erityisesti pienet koirat ja ohutturkkiset koirat ovat herkkiä kylmälle ilmalle. Lue, miten varautua pakkaskeleihin ja suojata koiraa kylmältä.

Lue lisää