Hau-Hau samojedi ruoan vaihtaminen

Koiran ruoan vaihto

Koiran ruoan vaihto voi olla monia syitä, kuten ruoasta saadut oireet, koiran elämänvaiheen muutos tai vaikkapa koiranomistajan halu kokeilla aiempaa edullisempaa koiranruokaa. Tästä artikkelissa saat vinkit siihen, kuinka onnistua koiran ruokavalion muuttamisessa. Lisäksi artikkelin lopusta löydät seitsemän päivän esimerkkiohjelman muutokseen.

Milloin koiran ruoan vaihto kannattaa?

Koiran ruoan vaihto voi olla paikallaan, jos esimerkiksi:

 • koira saavuttaa oletetun aikuiskoon ja siirtyy aikuisen koiran ruokaan.
 • koiran aktiivisuustaso nousee tai laskee.
 • koiralla on jatkuvia vatsavaivoja.
 • koiran iho kutisee paljon.
 • koiran korvat kutisevat ja koiralla on usein korvatulehduksia.
 • koiran turkki on huonokuntoinen ja kiilloton.
 • koiralla on ylipainoa. 
 • ruoka ei enää maistu koiralle.

Erilaiset allergiaoireet ja vatsavaivat voivat viitata ruoka-aineyliherkkyyteen tai -allergiaan, jolloin koiran ruokavalio kannattaa tarkistaa. Lue lisää koiran allergioista.

Muista kiinnittää huomiota koiranruoan laatuun. Tuotesisältö kertoo koiranruoan laadun hinnan ja ostopaikan sijaan. Lue, miten voit arvioida koiranruoan laatua.

"Koiran ruoan vaihto Hau-Hau Champion"

Nopeat vinkit koiran ruoan vaihtoon

 • Anna uutta nappulaa koirallesi ensin makupaloina esimerkiksi lenkillä tai treeneissä.
 • Lisää uutta ruokaa vanhan joukkoon noin ruokalusikallinen kerrallaan. Muista suhteuttaa ruoan määrä koiran kokoon. 
 • Jatka näin seuraavat 5 päivää ja lisää joka aterialle suhteessa enemmän uutta ruokaa kuin vanhaa. 
 • Jos koirasi on erittäin herkkävatsainen, voit pidentää totuttelujaksoa esimerkiksi 10 päivään. 
 • Jos koirasi on nirso, laita ensin uutta ruokaa tarjolle erilliseen kuppiin nykyisen ruoan rinnalle. Jatka näin seuraavat 4 päivää ja seuraa, alkaako koira syömään uutta ruokaa. Kun uutta ja vanhaa ruokaa on kipoissa vieretysten, sinun on helppo nähdä, onko koirasi kiinnostunut uudesta ruoasta. 
 • Ruoan maistuvuus koiralle on erityisen tärkeää. Jos nappulasekoitus ei maistu koiralle, ruokaan voi lisätä muutamia koiran suosikkimakupaloja. Sekoitukseen voi yhdistää myös märkäruokaa tai jauhelihaa.
 • Voit kokeilla antaa vanhaa ruokaa aamulla ja uutta ruokaa illalla. Tämä voi olla avuksi silloin, kun kahden eri ruoan sekoittaminen samalla aterialla aiheuttaa koiralle vatsavaivoja. Tee muutos omalle koirallesi sopivalla tavalla.

Ajoita muutos oikein

Koiran ruoan vaihto onnistuu, kun muistat seuraavat asiat

 • Älä hätiköi, vaan tee muutokset vähitellen.
 • Pidä kiinni tutuista arkirutiineista.
 • Suhtaudu muutokseen itse mahdollisimman rennosti.

Monet vaihtavat koiransa ruoan ilman suunnittelua ja rauhallista totuttelua uuteen ruokaan. Tämä saattaa sopia osalle koirista erinomaisesti. Liian nopeasta ruokavalion muutoksesta aiheutuvat vatsaoireet voivat kuitenkin helposti johtaa virhetulkintaan, ettei uusi ruoka sovi koiralle. Anna siis koirallesi aikaa tottua muutokseen. Uusi ruoka voi olla täysin sopiva ja kokeilemisen arvoinen, vaikka koirasi ei heti innolla hotkaise uutta nappulaa kädestäsi.

Koirat reagoivat stressiin usein vatsallaan. Siksi koiran ruoan vaihtoa ei kannata ajoittaa suuren elämänmuutoksen keskelle, kuten muuton yhteyteen. Muuten et voi olla varma, reagoiko koirasi uuteen ruokaan vai ylipäätään muutokseen.

Me koiranomistajat saatamme havainnoida koiran oireita ja olemusta huomattavasti tarkemmin muutoksen aikana kuin ennen muutosta. Syynäämme esimerkiksi, punoittavatko koiran korvat tai vuotavatko silmät. Omistajan stressi vaikuttaa koirankin stressitasoon ja siten ruoansulatukseen. Siksi on tärkeää, että koiran ruoan vaihto tehdään rauhassa kokeillen ja rennolla mielellä.

Muista, että paras koiranruoka on aina se, joka maistuu koirallesi ja saa koirasi voimaan hyvin.

Tarvitsetko apua sopivan koiranruoan löytämiseen? Katso vinkkimme koiranruoan valintaan! 

"Koiran ruoan vaihto Hau-Hau Champion"

Näin suunnittelet koiran ruoan vaihdon onnistuneesti

1. Huomioi lähtötilanne

Jos syy koiran ruokavalion vaihtamiseen on huonosti sopiva kuivaruoka, kannattaa vaihtaa tuotteeseen, joka on ravintosisällöltään mahdollisimman erilainen. Esimerkiksi maissia sisältävän koiranruoan sijaan voi kokeilla kauraa tai kanan sijasta nautaa.

Jos koirasi nykyinen ruoka on sopinut hyvin, valitse uudelta kuivaruokamerkiltä mahdollisimman samanlainen tuote. Tarkista, että ruoassa on samat proteiinin ja tärkkelyksen eli hiilihydraattien lähteet.

Monipuolinen ruoka on hyväksi koiran suolistolle ja tuo vaihtelua koiran aterioihin. Lue lisää, miten voit monipuolistaa koirasi ruokavaliota.

2. Valitse sopiva ajankohta

Aloita totuttelu uuteen ruokaan esimerkiksi viikonloppuna tai muina vapaapäivinä, jotta voit seurata koiran reagointia uuteen ruokaan. Rajut vatsaoireet uudesta ruoasta ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Jos uusi ruoka ei sovi koirallesi ja aiheuttaa voimakkaita vatsaoireita, ripulointi alkaa tyypillisesti noin 6 tunnin kuluessa ruokailusta.

3. Muista koirasi makumieltymykset

Kun etsit koirallesi uutta ruokaa, pidä mielessä oman koirasi makumieltymykset. Toisille karvakuonoille kala ei maistu ollenkaan, kun taas toisille se on suurinta herkkua. Jos kana maistuu koirallesi ja vatsa toimii hyvin, valitse kana myös uudelta koiranruokamerkiltä.

4. Tarkkaile, milloin koirasi tekee tarpeensa

Jokaisella koiralla on yksilöllinen rytminsä siinä, miten usein se ulostaa. Ennen koiran ruoan vaihtoa seuraa koirasi vatsan toimintaa muutama viikko. Kun tiedät, mikä on aiemmin ollut tyypillistä, osaat entistä paremmin arvioida, sopiiko uusi ruoka koirallesi.

Normaali koirankakka on helppo ulostaa ja kerätä, ja se on koostumukseltaan kuohkeaa ja kiinteää eikä esimerkiksi pientä papanaa tai liian löysää ja limaista. Jos koirasi kakka muuttuu uuden kuivaruokakokeilun jälkeen pehmeäksi ja sopivan kiinteäksi, olet onnistunut löytämään koirallesi vatsan hyvinvoinnin kannalta sopivan ruokavaihtoehdon.

Tunnistatko koiran ruoansulatusongelmat? Lue lisää koiran vatsavaivoista.

"Koiran ruoan vaihto Hau-Hau Champion"

Koiran ruoan vaihto: 7 päivän esimerkkiohjelma

Huomioithan, että ohje on tarkoitettu vain terveen koiran ruokavalion vaihtamiseen. Tämä esimerkkiohjelma alkaa keskeltä viikkoa, jotta uuden ruoan lisääminen painottuu viikonlopulle.

Tiistai: Anna uutta nappulaa herkkuna lenkillä.

Keskiviikko: Laita uutta ruokaa pieni määrä tarjolle viereiseen kuppiin aamiaisella ja anna lenkillä makupalana.

Torstai: Sekoita uutta ruokaa n. 1 rkl yhteen päivän aterioista, ja tarjoile makupalana lenkeillä.

Perjantai: Sekoita uutta ruokaa n. 1 rkl kaikille aterioille. Jos uusi ruoka maistuu edelleen makupalanakin, jatka sen käyttöä palkkiona.

Lauantai: Anna uutta ruokaa niin, että sitä on kupissa noin kolmannes.

Sunnuntai: Uutta ruokaa on kupista puolet.

Maanantai: Jatka uuden ja vanhan ruoan yhdistämistä, ja siirry vanhan ruoan loppumisen jälkeen antamaan pelkkää uutta ruokaa.

Voit rauhassa seurailla, miten koirasi sopeutuu muutokseen. Mahdolliset allergiaoireet ilmaantuvat yleensä noin viikon jälkeen. Aikaisintaan kolmen viikon kuluttua voit arvioida esimerkiksi sitä, miten uusi ruoka vaikuttaa koirasi turkin kuntoon.

Etsitkö kotimaista vaihtoehtoa?

Koiran ruoan vaihto on toisinaan ajankohtaista myös silloin, jos koiranomistaja haluaa vaihtaa ruoan ostopaikkaa tai valita aiempaa edullisemman vaihtoehdon. Myös koiranruoan tuotantomaa ja raaka-aineiden alkuperä voi vaikuttaa ostopäätökseen.

Jos haluat suosia kotimaista vaihtoehtoa, ota testiin Hau-Haun vehnätön kuivaruoka. Valmistamme vehnättömät kuivaruokamme Hau-Haun omalla Nokian Nappulatehtaalla Pirkanmaalla. Vehnättömien kuivaruokien raaka-aineiden kotimaisuusaste on parhaimmillaan jopa 85 prosenttia. Samalla tuet suomalaista työtä. Tutustu tarkemmin Nokian Nappulatehtaaseen.

Hyvä ruoka on jokakoiranoikeus. Siksi löydät Hau-Haun koiranruoat kukkarolle sopivaan hintaan helposti päivittäistavarakauppojen hyllyiltä.

Herkkävatsaisen koiran ruokinta

Miten herkkävatsaisen koiran ruokinta kannattaa suunnitella? Lue neuvomme herkkävatsaisen koiran ruokintaan ja ruoan valintaan.

LUE LISÄÄ

Monipuolista koirasi ruokavalio märkäruoalla

Monipuolista koirasi ruokavaliota lisäämällä koiran kuivaruoan sekaan märkäruokaa tai koiranmakkaraa. Katso vinkit ja ohjeet märkäruoan annosteluun!

Katso vinkit

Takuulla maistuvaa

Tiesithän, että Hau-Haun tuotteilla on 100 % tyytyväisyystakuu? Jos uusi ruoka ei maistukaan koirallesi, hyvitämme tuotteen. Tutustu siis rohkeasti valikoimaamme.

Lue lisää