Koiran ruokavalio ruokakupeissa Hau-Hau Champion

Koiran ruokavalio – miten sitä voi monipuolistaa?

Koiran ruokavalio kannattaa pitää monipuolisena, jotta koiran suolistomikrobisto tottuu monenlaisiin ruokiin. Koiralle kannattaa siis tarjota kuivaruoan lisäksi erilaisia märkäruokia ja vaihdella ruoan proteiininlähteitä. Myös raakaruoka on erinomainen keino tukea koiran suoliston terveyttä, sillä raakaruoan on todettu monipuolistavan tehokkaasti koiran suoliston mikrobikantaa. Raakaruoan syöttämisessä on kuitenkin tärkeä muistaa, että raaka liha voi sisältää myös erilaisia taudinaiheuttajia.

Lue tästä artikkelista, miten koiran ruokavalio tehdään entistä monipuolisemmaksi.

Miksi koiran ruokavalion monipuolistaminen kannattaa?

1. Tukee koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia: Monipuolinen ruoka auttaa edistämään hyvän mikrobikannan kasvua koiran suolistossa, mikä voi suojata koiraa myöhemmin ruoka-aineyliherkkyyksiltä ja allergioilta. 

2. Helpottaa koiran ruokintaa: Kun koira on oppinut syömään eri proteiininlähteitä ja koostumukseltaan erilaisia ruokia, koiran ruokinta helpottuu esimerkiksi reissussa, kyläillessä ja hoitopaikoissa. Lisäksi koiran ruokavalio on entistä helpompi muuttaa, kun koiran suolistomikrobisto on tottunut erilaisten ruokien ja raaka-aineiden tuomiin ärsykkeisiin.

3. Herättää ruokahalun: Monipuolinen koiran ruokavalio voi saada nirson koiran syömään aiempaa paremmin.

4. Tuo vaihtelua aterioihin: Joskus on ajateltu, että koiran pitäisi syödä samaa ruokaa läpi elämänsä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Vaihteleva koiran ruokavalio tekee myös koiran arjesta entistä antoisampaa, kun kupista voi löytyä tuttujen nappuloiden lisäksi maistuva yllätys vaikkapa lihaisan kastikkeen muodossa. Tutustu Hau-Haun Viljattomiin annosaterioihin.

5. Auttaa painonhallinnassa: Märkäruoka, koiranmakkara ja liha auttavat lisäämään koiran kylläisyyden tunnetta kuivaruokaa pienemmällä energiamäärällä.

6. Ylläpitää koiran nestetasapainoa: Koiran kuivaruoka sisältää hyvin vähän vettä. Erilaisten märkäruokien ja lihan avulla lisäät helposti koiran nesteen saantia etenkin, jos koira on huono juomaan. Myös lämpimät kelit ja aktiiviset päivät lisäävät koiran veden tarvetta. Lue lisää, kuinka paljon koiran pitäisi juoda vettä päivässä.

Tiesitkö, että monipuolinen koiran ruokavalio on erityisen tärkeää koiranpennuille? Lue 5 syytä, miksi pennun ruokavaliota kannattaa monipuolistaa.

kuvituskuva ruokakuppi koiran ruokavalio Hau-Hau Champion

Koiran ruokavalio: Miten ruoan monipuolistaminen tapahtuu?

Koiran ruokavalio on monipuolinen, kun se sisältää monenlaisia ruokia ja raaka-aineita. Esimerkiksi koiranmakkara, erilaiset märkäruoat, raaka tai kypsennetty liha, kala ja kananmunat tuovat hyvää vaihtelua koiran ruokintaan.

Helpoiten monipuolistat koirasi ruokavaliota, kun käytät ruokinnan pohjana laadukasta täysravintoa, kuten kuivaruokaa, ja täydennät täysravintoa märkäruoalla tai lihalla. 

Kun noin 70 % koiran päivittäisestä ruoasta on täysravintoa, voit täydentää loput 30 % koiran ateriasta haluamallasi märkäruoalla tai lihalla. Tällä niin sanotulla 70/30-ruokinnalla koirasi ei tarvitse erillistä vitamiini- tai kivennäislisää.

Pelkästä lihasta tai kalasta koira ei saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Jos koirasi syö 50/50-suhteessa kuivaruokaa ja raakaruokaa, muista täydentää ruokaan vitamiineja ja kivennäisiä koiran yksilöllisen tarpeen mukaan. Tällöin koira voi tarvita esimerkiksi D-vitamiini- ja sinkkilisää.

Ihmisen ruoantähteet sisältävät usein runsaasti suolaa ja mausteita, jotka eivät kuulu koiran ruokavalioon. Annathan siis hyvin harkiten omalta lautaseltasi ruoantähteitä koiralle. Lue listamme koiralle haitallisista ruoista

 

Miten monipuolinen ruokavalio voi tukea koiran painonhallintaa?

Seniorikoiran ja ylipainoisen koiran ruokinnassa on hyvä kiinnittää huomiota ravinteiden imeytymiseen, jotta ruoan energiasisältöä on turvallista laskea tarpeen mukaan. Tässä voi käyttää apuna erilaisia märkäruokia, joissa ravinteiden säilyminen on kevyemmän prosessoinnin ansiosta parempaa kuin kuivaruoassa.

Märkäruokien sisältämä neste auttaa ylläpitämään koiran nestetasapainoa. Nestepitoisuuden vuoksi märkäruoka voi olla myös tehokas apu painonhallintaan, sillä ruoan energiamäärää on helppoa rajoittaa, mutta kupissa säilyy silti runsaasti ruokaa.

Muista seurata koirasi kuntoa ja aktiivisuustasoa määrittääksesi sopivan annoskoon jokaiselle aterialle. Lue Hau-Haun ohjeet koiran lihavuuskunnon arviointiin ja laihduttamiseen.
 

Hyvinvointi näkyy koirassa. Havainnoi siis säännöllisesti koirasi yleisolemusta, kuten energiatasoa ja mielialaa, turkin kuntoa sekä koiran kakan määrää ja koostumusta, jotta huomaat mahdolliset poikkeamat koiran kunnossa. Lue lisää sopivan koiranruoan valitsemisesta koirallesi.

 

Näin onnistut - märkäruoan annostelu

Jos koirasi on tottunut syömään kuivaruokaa, koiran ruokavalion monipuolistaminen on helppoa erilaisilla märkäruoilla, kuten koiranmakkaralla tai annosaterioilla. Perussääntö märkäruoan annostelulle on, että vähentäessäsi kuivaruokaa 1 desin lisäät märkäruokaa 2 desiä.

Märkäruoan annosteluun vaikuttavat kuitenkin aina koiran yksilölliset tarpeet ja se, onko märkäruoka täys- vai täydennysravintoa. Hau-Haun koiranmakkarat ja annosateriat ovat täysravintoa, josta koirasi saa päivittäin tarvitsemansa ravintoaineet. Täysravinnon kanssa voi yhdistää myös täydennysravintoja, kuten Hau-Haun tetroja tai pelkkää lihaa.
 

Hau-Haun lautasmallit

Kuivaruoka ja annosateria

Esimerkki koiran päiväannoksesta:
-    Hau-Hau Champion Kanaa, riisiä & kauraa -kuivaruokaa 2/3 päiväannoksesta
-    Hau-Hau Champion -annosateriaa 1/3 suositellusta päiväannoksesta, testaa esimerkiksi lihaisaa ja vehnätöntä Hau-Hau Champion Nauta-ateriaa

Kuivaruoka ja koiranmakkara

Esimerkki koiran päiväannoksesta:
-    Hau-Hau Champion Kalkkunaa & kauraa -kuivaruokaa 1/2 päiväannoksesta
-    Lisää ateriaan Hau-Haun viljatonta koiranmakkaraa, esimerkiksi noin puolikas Viljaton kalkkuna-lammas -makkaraa

Kuivaruoka ja Hau-Haun täydennysravinto

Esimerkki koiran päiväannoksesta:
-    Hau-Hau Champion Senioreille & keventäjille -kuivaruokaa annosteluohjeenmukainen määrä
-    Muutama ruokalusikallinen herkullista Hau-Haun täydennysravintoa, esim. vehnätöntä Kanaa kastikkeessa.

 

Hau-Haun annosateriat

Oletko jo tutustunut Hau-Haun monipuoliseen märkäruokavalikoimaan? Tarjoamme koirallesi laajan kattauksen sekä vehnättömiä että viljattomia vaihtoehtoja monipuolistamaan koirasi ruokavaliota. Valmistamme kaikki märkäruokamme tuoreesta lihasta ilman vehnää, soijaa tai lisättyä sokeria. Lue lisää märkäruoan käyttövinkkejä ja tutustu valikoimaan.
 

Viljattomat annosateriat lajitelma Hau-Hau Champion

Pilko pakkaseen, viipaloi vahtikoiralle siivu tai muussaa lihaisaksi höysteeksi muun ruoan joukkoon. Siinä tärpit Hau-Haun koiranmakkaroiden käyttöön! Lue tarkemmat ohjeet koiranmakkaran tarjoiluun ja katso Hau-Haun vehnättömien makkara-aterioiden sekä viljattomien koiranmakkaroiden valikoima.

 

Läheltä ja lihaisaa

Tiesitkö, että kotimainen koiranruoka tulee nyt Nokialta Pirkanmaalta? Valmistamme maistuvimmat koirien kuivaruoat Hau-Haun ikiomalla Nokian Nappulatehtaalla koirien hyvinvointi edellä, ja suosimme lähellä tuotettuja raaka-aineita.

Lue lisää
 

Koiranpennun ruokinta

Temmeltääkö kotonasi naskalihampainen karvapallo? Oikeanlainen ruokinta antaa koiranpennulle hyvät eväät elämään, minkä vuoksi pennun ruokintaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Lue Hau-Haun ohjeet, kuinka onnistut koiranpentusi ruokinnassa.
Lue lisää