Hau-Hau Champion koira

Miten tunnistaa laadukas koiranruoka?

Laadukas koiranruoka on ravitsevaa ja auttaa pitämään koirasi hyvässä kunnossa. Koiranruoan laatua voi olla kuitenkin vaikea arvioida, sillä koiranruoissa törmää tuoteselosteviidakkoihin aivan samalla tapaa kuin ihmisten valmisruoissa. Koiran ruokinta helpottuu, kun osaat lukea tuoteselosteita ja valita kaupan hyllyltä juuri omalle koirallesi sopivimman koiranruoan.

Paras koiranruoka on aina se, joka maistuu koirallesi ja saa koirasi voimaan hyvin. Hyvä ruoka on jokakoiranoikeus!

Koiran ruoan vaihtamista kannatta harkita, jos koiran turkki muuttuu kiillottomaksi ja alkaa hilseillä tai koiralla on vatsavaivoja. Lue Hau-Haun vinkit, miten onnistua koiranruoan vaihtamisessa.

Jos et ole koskaan aiemmin katsonut, mitä ostamasi koiranruoka sisältää, nyt on sopiva hetki kurkata kuivaruokasäkin taakse! 
 

"Hau-Hau kuvituskuva puruluut"

Mitä laadukas koiranruoka sisältää?

Ainesosaluettelossa koiranruoan sisältämät raaka-aineet listataan suuruusjärjestyksessä isoimmasta pitoisuudesta pienimpään. Hyvin rakennettu ainesosaluettelo on selkeä ja antaa vastauksia sen sijaan, että herättäisi entistä enemmän kysymyksiä.

  1. Tarkista, että liha tai kala on yksi tuotteen pääraaka-aineista. Korkea proteiini- eli valkuaispitoisuus kertoo usein hyvästä laadusta, ja esimerkiksi Hau-Hau Championin täysravinnoissa on mainittu erikseen eläinperäisten proteiinien osuus tuotteen sisältämästä proteiinista. Myös esimerkiksi soijassa on runsaasti proteiinia, mutta koiran elimistö ei hyödynnä sitä yhtä tehokkaasti kuin eläinperäistä proteiinia.
  2. Jos ainesosaluettelossa on lihan sijaan mainittu ensimmäisenä esimerkiksi vehnä, maissi tai jokin muu vilja, kyseinen koiranruoka saattaa sisältää turhan paljon hiilihydraatteja. Suuri määrä hiilihydraatteja ja viljoista etenkin vehnä voivat aiheuttaa koiralle runsaita, löysiä ulosteita tai jopa ripulia. Lue lisää koiran vatsavaivoista.
  3. Erilaisten lihajauhojen avulla koiranruoan ravitsemuksellista koostumusta voidaan säätää mahdollisimman sopivaksi esimerkiksi koiran tiettyä elämänvaihetta tai aktiivisuustasoa varten. Hau-Hau Champion -kuivaruokien valmistuksessa käytetään suurimmaksi osaksi lihajauhoja, joiden proteiinipitoisuus on noin 70 %.
  4. Kuivaruoassa täytyy olla tärkkelystä, jotta kuivanappula pysyy koossa. Tarkista tuoteselosteesta tärkkelyksen ja hiilihydraattien lähteet. Toiselle koiralle sopii erinomaisesti esimerkiksi kauraa tai riisiä sisältävä ruoka, mutta toiselle täysin viljaton koiranruoka voi olla parempi vaihtoehto. Lue vinkkimme sopivan koiranruoan valintaan.
  5. Laadukas koiranruoka sisältää usein tasapainoisessa suhteessa omega-3- ja omega-6-rasvahappoja joko kala- tai kasviöljyistä. Ruokaan voi olla lisätty myös muita tehoaineita, kuten nivelravinteita, maitohappobakteereja, prebiootteja tai antioksidanttisia superfoodeja.
  6. Euroopassa lemmikinruokateollisuutta ohjaa FEDIAF (European Pet Food Industry Federation), joka on asettanut lemmikinruoille tieteellisiin tutkimuksiin perustuvat ravitsemus- ja laatuvaatimukset. Turvallinen, ravitseva ruoka on jokakoiranoikeus, ja siksi myös Hau-Hau Champion noudattaa FEDIAFin ohjeistuksia."Laadukas koiranruoka, Hau-Hau kuvituskuva ruokakuppi"

Mitä koiranruoan hinta kertoo laadusta?

Kaupan halvin koiranruoka tuskin on laadukkain, mutta kalleinkaan ruoka ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Hinnan sijaan tuotesisältö kertoo, mitä ruokaa kannattaa ostaa koirallesi. Hyvinkin laadukas koiranruoka saattaa löytyä kohtuullisella hinnalla. Lisäksi koiranruokien hintoja kannattaa vertailla ennemmin ruoka-annoksen hinnan kuin kilohinnan perusteella, sillä huonolaatuista ruokaa saattaa joutua annostelemaan enemmän kuin laadukasta koiranruokaa.

Korkea hinta ei takaa koiranruoan laatua tai sopivuutta koirallesi.

Mitä tarkemmin tuoteselosteessa on avattu tuotteen sisältämät raaka-aineet, sitä paremmin tiedät, mitä syötät koirallesi. Jos esimerkiksi lihan prosenttiosuutta ei ole kerrottu, pelkän ainesosaluettelon perusteella voi tehdä vain suurpiirteisiä arvioita tuotteen todellisesta lihapitoisuudesta. Vastaavasti viljojen ja muiden hiilihydraattilähteiden pitoisuutta ei voi tietää, jos niitä ei ole erikseen mainittu.

Muista tarkistaa myös hintavan koiranruoan tuotesisältö, jotta saat rahoillesi vastinetta. Lukiessasi ainesosaluetteloa saatat jopa yllättyä siitä, mitä ruoka sisältää ja mistä maksat.

Oletko jo kokeillut koirallesi Hau-Haun kotimaisia koiranruokia? Tutustu Nokian Nappulatehtaan kuivaruokiin.

Mikä on paras koiranruoka?

Koiran ravitsemuksen kannalta on tärkeää oppia tuntemaan oma koira läpikotaisin. Löydät varmasti koirallesi sopivan ruokavalion, kun osaat tunnistaa koirasi hyvän olon ja kuinka se reagoi erilaisiin ruokiin. Koirilla on erilaisia makumieltymyksiä, ja koira saattaa jättää tietyn ruoan syömättä, jos ruoka aiheuttaa sille mahanpuruja.

Anna koirallesi rohkeasti erilaisia täysravintoja aina kuiva- ja märkäruoista koiranmakkaroihin, sillä monipuolinen ruokavalio tukee koiran suoliston terveyttä. Koiran ruokinta täytyy aina suunnitella koiran iän, aktiivisuuden, lihavuuskunnon ja muiden yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Sopivaa koiranruoan määrää voi toisinaan olla vaikea arvioida. Katso Hau-Haun ruokintataulukoista suuntaa koirasi ruokamäärään haarukointiin.

Kotimaiset kuivaruoat

Läheltä ja lihaisaa! Löydät kotimaisesta Nokian Nappulatehtaan kuivaruokasarjastamme useita maukkaita vaihtoehtoja koirien eri tarpeisiin ja elämänvaiheisiin.

Tutustu tuotteisiin

Rikasta koiran kuivaruokaa

Erilaiset märkäruoat ovat helppo tapa lisätä maistuvuutta ja monipuolisuutta koirasi nappula-aterioihin. Monipuolinen ruokavalio ehkäisee terveyshaittoja ja saa ruoan maistumaan myös nirsolle koiralle.

Lue monipuolisesta ruokavaliosta

Tutustu Nokian Nappulatehtaaseen

Miten suomalainen koiranruoka tehdään? Tutustu Hau-Haun Nokian Nappulatehtaaseen ja kotimaiseen koiranruokasarjaamme!

Tutustu tehtaaseemme

Koiran ruokinta ja ruoan valinta

Sopimaton koiranruoka voi aiheuttaa erilaisia oireita ja terveyshaittoja, joten ruokakupin sisältöön kannattaa kiinnittää säännöllisesti huomiota. Lue, mitä koiranruoan valinnassa on hyvä huomioida.

LUE KOIRANRUOAN VALINNASTA