Hau-Hau Champion koiranpennun ruokinta.

Koiranpennun ruokinta

Koiranpennun ruokinta

Kasvattajalta kotiin siirryttäessä, tavallisesti 7-10 viikon ikäisenä, pentua syötetään yleensä 3-4 kertaa päivässä noin puolen vuoden ikään saakka. Hyvä ruoka koiranpennulle sisältää runsaasti energiaa sekä eläinproteiinia sekä pennun kasvuun optimoidut ravintoaineet. Hyvä penturuoka ei vain maistu hyvältä, vaan myös huolehtii pienen pentusi vatsan hyvinvoinnista. Pennun ulosteen tulee olla kiinteää ja sitä saisi tulla kohtuullinen määrä ruokamäärään nähden. Ilmavaivat, löysä uloste tai närästyksen oireet voivat kertoa sopimattomasta ruokakupin sisällöstä ja koiranruoan vaihtaminen voisi olla aiheellista.

Pentua on hyvä pyrkiä ruokkimaan mahdollisimman tasaisin välein päivän aikana, ja joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Pentuvaihe on suolistomikrobien kehittymisen kannalta tärkeä vaihe, joten jo pentuvaiheessa koiralle kannattaa antaa erilaisia ruokia, kuten märkäruokia ja jauhelihaa. Ruokintaan tulee käyttää kuitenkin pääasiassa pennulle suunniteltuja tuotteita. 

Koiranruoan määrä pennulle

Koiranpennun ruoan määrä riippuu penturuoasta ja pennun iästä ja rodun koosta. Tarkan annosteluohjeen löydät penturuoan ruokintaulukosta. Ruoan määrään vaikuttavat myös koiranpennun aktiivisuus, kasvuvauhti, liikunnan määrä ja vuodenaika. Säädä tarvittaessa koiranpentusi ruoan määrää seuraamalla pennun kasvua ja painonkehitystä. Muista huomoida myös antamasi herkut ja puruluut sekä pöydänkulmalta pudonneet ruoantähteet päiväannoksen määrään.

Koiranpennun kasvu- ja kehitysvaihe riippuu paljon koiran koosta, rodusta sekä yksilöllisistä eroista. Kääpiörotuiset ja pienet koirat saavuttavat aikuiskokonsa jo alle puolivuotiaina, kun taas suurikokoiset koirat voivat saavuttaa aikuiskoon vasta kolmivuotiaina. Koirankasvattaja antaa yleensä pennunottajalle koiratyypille sopivat ruokintaohjeet luovutuksen yhteydessä, ja tarvittaessa ruokinnasta voi konsultoida myös eläinlääkäriä.

 

"Lapinkoira penturuoka Hau-Hau Champion"

Mitä ruokaa koiranpennulle?

  • Penturuoan tulee sisältää runsaasti energiaa ja eläinperäistä proteiinia.
  • Ruoan tasapainotettu kalsiumin ja fosforin suhde edistää pennun luuston tervettä kehitystä.
  • Halutessasi voit sekoittaa kuivaruoan sekaan esim. laktoositonta piimää tai koiran märkäruokaa.
  • Pidä raikasta vettä jatkuvasti tarjolla.
  • Muista kohtuus herkuttelussa! Koiranpennun ei ole hyvä täyttää vatsaansa herkuilla, joten varsinkin pienten rotujen pentujen kanssa tulee olla varovainen herkkujen määrän kanssa. Alle 4kk ikäisille pennuille emme suosittele täyslihaherkkuja lainkaan, koska ne sisältävät erittäin runsaasti proteiinia. Lue lisää puruluiden syöttämisestä.


Emo aloittaa pennun vieroituksen maidoltaan yleensä pennun ollessa noin viiden viikon ikäinen. Usein pennun totuttaminen kiinteään ruokaan aloitetaan vähitellen noin neljän viikon iässä. Pennun kotiutuessa olisi hyvä jatkaa samalla ruoalla kuin mitä pentu on syönyt kasvattajallaan. Uuteen ympäristöön siirtyminen on koiralle aina suuri muutos, ja ruokavalion yhtäkkinen muutos voi aiheuttaa pennulle vatsaoireita. Koiranruokaa vaihtaessa on hyvä totuttaa koira uuteen ruokaan vähitellen useiden päivien kuluessa ruoansulatushäiriöiden välttämiseksi. Lue lisää koiranruoan vaihtamisesta.


Mitä koiranpennun ruokinnassa tulee ottaa huomioon?

Aikuisen koiran ruoka on pennulle liian kevyttä, joten pennulle on tärkeää antaa pääsääntöisesti vain koiranpennuille tarkoitettua ruokaa. Ruokinta toteutuu helpoiten käyttämällä koirille suunniteltuja valmisruokia, kuten Hau-Haun Pennuille & Emoille -kuivaruokaa.

Koiranpentu on hyvä totuttaa monenlaiseen ruokaan ja ruoka-aineeseen jo pennusta lähtien. Monipuolinen ruoka edesauttaa koiran suoliston mikrobikannan kehittymisessä, ja antaa näin parempaa suojaa erilaisia ruoka-aineallergioita vastaan myös vanhemmalla iällä. Liian yksipuolinen ruokavalio voi aiheuttaa myös koiran nirsoilua tai jopa puutostiloja.

Hau-Haun koiranmakkarat sekä annosateriat sopivat mainiosti myös koiranpennun ruokakuppiin. Mikäli koiranpennulle syötetään kotiruokaa ja / tai raakaravintoa, tulee varmistaa, että koiranpentu saa ruoastaan kaiken tarvitsemansa energian, proteiinin, rasvat, vitamiinit sekä kivennäis- että hivenaineet. 

Hau-Hau Champion kuivaruoka pennuille

Pennun parhaat eväät

Hau-Haun Kanaa ja riisiä koiranpennuille ja emolle -kuivaruoka sisältää kaikki koiranpentusi tarvitsemat ravintoaineet tasapainoisessa suhteessa ja auttaa emoa ravitsemaan pentujaan sekä tukemaan niiden kehitystä jo sikiövaiheesta lähtien.

TUTUSTU PENTURUOKAAN

Koiranpennun tarvikkeet Hau-Hau Champion.

Koiranpentu tulee kotiin!

Koiranpennun kotiutuminen on iso muutos niin pennulle kuin omistajallekin. Lue, mitä koiranpennun ensihetkistä on hyvä tietää.

Lue koiranpennuista

Koiran ruoka

Koiran ruoan vaihtaminen

Tiedätkö, milloin koiranruokaa tulisi vaihtaa? Lue vinkkimme, kuinka koiranruoan vaihtaminen onnistuu ongelmitta!

Lue vinkkimme vaihtamiseen