Hau-Hau Champion koiranpennun ruokinta.

Koiranpennun ruokinta

Koiranpennun ruokinta on tärkeä osa pennun tervettä kasvua. Lue tästä artikkelista vinkit pennun oikeanlaiseen ruokintaan ja Hau-Haun ruokintasuositukset pennulle.

8-viikkoisen koiranpennun ruokinta

Koiranpentu muuttaa tavallisesti kasvattajalta uuteen kotiinsa 7–10 viikon ikäisenä, ja kasvattaja antaa usein ohjeita koiranpennun ruokintaan. Monesti kasvattaja antaa pennun mukaan myös ruokaa, jota pentu on tottunut syömään synnyinkodissaan.

Pennun on hyvä syödä vanhaa tuttua ruokaa ensimmäiset viikot kotiutumisen jälkeen, jotta pienen pennun elämässä ei tapahdu kerralla liikaa muutoksia.

Kun koiranpentu on ehtinyt kotiutua uuteen perheeseen, pennun kuivaruoan voi halutessaan vaihtaa ja ruokavaliota muuttaa. Pennun ruokavalion muuttaminen kannattaa tehdä suunnitellusti pienin askelin. Lue ohjeemme koiran ruoan vaihtamiseen.

Koiranpennun ruokinta voi olla aiheellista muuttaa etenkin silloin, jos pennulla on usein ilmavaivoja, sen kakka on monesti löysää tai pentua närästää. Koiran kakka kertoo monesti paljon koiran suoliston hyvinvoinnista. Koiranpennun kakan pitäisi olla kiinteää, sopivan pehmeää ja helppo kakata. Lue lisää koiran vatsavaivoista.

Mitkä Hau-Haun tuotteet sopivat pennuille? Katso tuotesuosituksemme!

 

"Hau-Hau kuvituskuva ruokakuppi"

Käytännön vinkkejä koiranpennun ruokintaan

Olennaisinta koiranpennun ruokinnassa on, että pentu saa ruoastaan riittävästi energiaa ja ravintoaineita tukemaan tervettä kasvua. Aikuisen koiran ruoka on pennulle liian kevyttä, joten pennun on tärkeä saada pääasiassa koiranpennulle tarkoitettua ruokaa.

Mitä ruokaa koiranpennulle kannattaa antaa?

Valitse pennun täysravinnoksi laadukas, lihapitoinen penturuoka. Lue, miten voit arvioida koiranruoan laatua. Hyvässä penturuoassa on runsaasti eläinperäistä proteiinia ja rasvaa sekä tasapainotettu kalsiumin ja fosforin suhde edistämään pennun luuston tervettä kasvua ja kehitystä.

Pitääkö koiranpennun nappulat turvottaa?

Nappuloiden kostuttaminen antaa pennullesi nesteytystä ja helpottaa syömistä maitohampaiden vaihtuessa. Turvota nappuloita vedessä huoneenlämmössä noin puolituntia.

Luovutusikäinen koiranpentu pystyy useimmiten jo syömään kuivia nappuloita, joten niiden turvottaminen ei ole pakollista.

Mitä tehdä, jos nappulat eivät maistu pennulle?

Ruoan maistuvuus on erittäin tärkeää, jotta pentu syö riittävästi ja kasvaa hyvin. Voit sekoittaa kuivaruokaan märkäruokaa tai lihaa lisäämään ruoan maistuvuutta ja tuomaan vaihtelua. Lisää nappuloiden joukkoon esimerkiksi Hau-Haun herkullisen lihaisaa märkäruokaa pennuille.

Totuta pentu monenlaisiin ruokiin, jotta se oppii syömään sekä maultaan että koostumukseltaan erilaisia ruokia. Pidä raikasta vettä jatkuvasti tarjolla.

Saako pennulle antaa herkkuja?

Muista kohtuus herkuttelussa. Älä täytä koiranpennun vatsaa herkuilla, ja ole varovainen etenkin hyvin pienten koirien herkuttelun kanssa. Koiranpennun palkitsemiseen voi käyttää myös maistuvaa kuivaruokaa.

Emme suosittele kaikkia Hau-Haun herkkuja ja puruluita alle puolivuotiaille pennuille. Tarkista tuotteen ikäsuositus pakkauksesta.

Oletko jo katsonut koirankouluttaja Tommy Wirénin videovinkit sujuvaan arkeen koiranpennun kanssa?

Kuinka usein pentua pitää ruokkia?

Pentua ruokitaan tavallisesti 3–4 kertaa päivässä kiihkeimmän kasvun ajan. Pienillä koirilla kiihkein kasvuaika on noin puolen vuoden ikään saakka. Suurikokoisilla koirilla se voi kestää lähes vuoden ikäiseksi asti.

Pennun on hyvä ruokailla mahdollisimman tasaisin välein päivän aikana ja joka päivä suurin piirtein samaan aikaan. Kun pennun kasvu alkaa tasaantua, ruokintakertoja voi vähitellen vähentää 2 kertaan päivässä. Aikuinen koira syö yleensä 1–2 kertaa päivässä.

Kuinka paljon koiranpentu syö?

Koiranpennun ruoan määrän vaikuttavat:

 • Pennun oletettu aikuispaino
 • Ikä
 • Aktiivisuus
 • Kasvuvauhti
 • Liikunnan määrä
 • Vuodenaika

Hau-Haun ruokintasuositus pennulle

"Koiranpennun ruokinta, koiranpennun ruokintataulukko Hau-Hau Champion"

 

Vuoden ikäisen pennun kanssa voit halutessasi siirtyä aikuisen koiran Hau-Hau Champion -kuivaruokaan. Tämän artikkelin lopussa on enemmän tietoa siitä, mikä on sopiva ajankohta aikuisen koiran ruokaan siirtymiseen.

Seuraa pennun kasvua ja painonkehitystä, jotta voit tarvittaessa säätää pennun ruoan määrää. Huomioi myös antamasi herkut ja puruluut sekä pöydänkulmalta pudonneet ruoantähteet arvioidessasi pennun päivittäisen ruoka-annoksen suuruutta.

Annetut herkut eivät vähennä täysravinnon tarvetta, ja herkkuja saisi olla enintään 10 % pennun päivittäisestä ruoasta. Voit käyttää pennun koulutusnameina myös kuivaruokaa, mikä auttaa pitämään pennun ruokavalion tasapainossa.

Koiranpennun ruokinnan tulisi olla monipuolista

Pentuaika on koiran suolistomikrobiston kehittymisen kannalta tärkeä vaihe. Monipuolinen ruokavalio pentuiässä tarjoaa pennun suolistolle hyviä ärsykkeitä, mikä voi auttaa parantamaan koiran vastustuskykyä. Lisäksi esimerkiksi jauhelihan ja koiran raakaruoan antaminen pennulle saattaa ehkäistä ruoka-aineallergioiden ja -yliherkkyyksien puhkeamista myöhemmin. Mitä muita hyötyjä koiranpennulle on monipuolisesta ruokavaliosta?

Koiranpennun ruokinta on usein helpointa, kun noin 70 % pennun päivittäisestä ruoasta koostuu pennulle suunnitellusta täysravinnosta, kuten kuivaruoasta. Loput 30 % pennun ruokavaliosta voi olla esimerkiksi raakaruokaa, kypsää jauhelihaa tai koiran märkäruokaa.

Vaikka liha on yksi koiranruokinnan peruspilareista, pelkästä lihasta koira ei saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Siksi etenkin koiranpennun ruokinnan pohjana kannattaa käyttää laadukasta täysravintoa, jossa energiapitoisuus ja ravintoaineet on laskettu valmiiksi tukemaan pennun tervettä kasvua.

Milloin penturuoka vaihdetaan aikuisen koiran ruokaan?

Penturuokaa olisi hyvä syöttää koiralle siihen asti, kunnes koira on saavuttanut sen oletetun aikuiskoon. Mikäli koiran energiankulutus jatkuu korkeana, voi penturuokaa käyttää pidempäänkin tai vaihtoehtoisesti voit vaihtaa nappulan aktiivisen aikuisen koiran ruokaan. Muista aina tehdä koiranruoan vaihto vaiheittain.

Koiranpennun kasvu- ja kehitysvauhti riippuu paljon koiran oletetusta aikuiskoosta sekä yksilöllisistä eroista. Kääpiörotuiset ja pienet koirat voivat saavuttaa aikuiskorkeutensa jo alle puolivuotiaana, kun taas isoilla koirilla se voi kestää 1,5–2 vuotta. Muista kuitenkin, että pennun lihaksiston kehitys jatkuu vielä aikuiskorkeuden saavuttamisen jälkeen ja energiantarve on usein suuri. Etenkin suurikokoisten koirien lihaksisto kehittyy pitkään, jopa 3-vuotiaaksi saakka.

Lue Hau-Haun ohjeet aikuisen koiran ruokintaan ja katso kotimaisten kuivaruokiemme ruokintataulukot.

  Pennun parhaat eväät

  Hau-Hau Champion Kanaa, riisiä & kauraa koiranpennuille ja emolle -kuivaruoka sisältää kaikki koiranpentusi tarvitsemat ravintoaineet tasapainoisessa suhteessa ja auttaa emoa ravitsemaan pentujaan sekä tukemaan niiden kehitystä jo sikiövaiheesta lähtien.

  TUTUSTU PENTURUOKAAN

  5 syytä monipuolistaa koiranpennun ruokaa

  Sopiva vaihtelu koiran ruokinnassa on hyväksi erityisesti nuorelle koiralle. Ruokavalion monipuolistaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koiran perusnappulaa vaihdetaan jatkuvasti tuotteesta toiseen. Lue lisää koiranpennun ruokavalion monipuolistamisesta.

  Lue lisää

  Koiranherkku pennuille

  Makupala pennuille on kaiken kokoisille pennuille suunniteltu viljaton koiranherkku. Sen sisältämät ravintoaineet sekä tasapainotettu kalsiumin ja fosforin suhde tukevat pennun tervettä kasvua. Sydämen muotoiset, pienet ja pehmeät taskunamit sisältävät runsaasti herkullista kanaa ja maistuvat hyvin myös aikuiselle koiralle.

  Tutustu tuotteeseen