Hau-Hau Champion raaka-aineet
Raaka-aineet

Kuivaruokien raaka-aineet

Koirien hyvinvointi on meille kaikki kaikessa. Vuosikymmenien kokemus ja huippuluokan tuotekehitys takaavat ensiluokkaisen laadun myös tänä päivänä. Kaikki tuotteidemme raaka-aineet tulevat tarkasti valituilta yhteistyötehtailtamme, jotka ovat sertifioituja ja tarkastettuja. Kaikki tuotteemme ovat omien asiantuntijoidemme Suomessa suunnittelemia ja Hau-Hau-perheen rakkaiden koirien testaamia. Lue lisää laadunvarmistuksestamme.

Tutustu Hau-Hau Championin kuivaruoissa käytettäviin raaka-aineisiin. Asiakaspalvelumme kertoo sinulle mielellään lisää tuotteimme ainesosista ja tuotteiden sopivuudesta koirallesi. Tutustu myös raaka-aineiden alkuperämaihin.

A   B  C  D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V

A

Antioksidantit

Antioksidantit ovat elimistön niin sanottuja hapettumisenestoaineita, jotka suojaavat soluja hapetusstressiltä. Muun muassa ulkoilman epäpuhtaudet, stressi, epäterveellinen ruokavalio ja kova rasitus kerryttävät elimistöön haitallisia happiyhdisteitä eli vapaita radikaaleja, joita antioksidantit neutralisoivat. Antioksidantit auttavat myös korjaamaan vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita elimistössä ja tukevat elimistön vastustuskykyä.

Muun muassa E- ja C-vitamiini sekä mangaani ja seleeni toimivat elimistössä antioksidantteina. Hyviä antioksidanttien lähteitä ovat esimerkiksi maissi, omena, kurpitsa sekä erilaiset marjat ja yrtit.


Askorbyylipalmitaatti            

Luonnollisena antioksidanttina toimivan C-vitamiinin lähde.


A-vitamiini     

Rasvaliukoinen vitamiini, joka on tärkeä muun muassa näköaistin toiminnalle, iholle ja limakalvoille, vastustuskyvylle sekä luuston kehitykselle. Maksa ja rasvainen kala ovat hyviä A-vitamiinin lähteitä koiralle. A-vitamiinipuutos voi altistaa esimerkiksi ihotulehduksille, huonokuntoiselle turkille, hitaalle kasvulle ja hämäräsokeudelle. A-vitamiinin liikasaanti on haitallista, sillä se varastoituu koiran maksaan.


B

Biotiini

Tärkeä lihasta saatava vitamiini, joka huolehtii koiran turkin ja kynsien hyvinvoinnista. Biotiinin puutos voi aiheuttaa karvanlähtöä sekä heikentää koiran turkin ja kynsien kuntoa.


C

Camelinaöljy

Camelinaöljyn rasvahappokoostumus on hyvin lähellä kalaöljyn koostumusta, ja siinä on erittäin korkeat omega-3- ja -6-pitoisuudet. Camelinaöljy on mainio omega-3-öljy, sillä sen omega-3- ja -6-rasvahappojen suhde on 40/15, mikä on suurempi kuin kasviöljyissä yleensä. Koiran elimistö pystyy hyödyntämään hyvin camelinaöljyn sisältämät tärkeät ravintoaineet.


D

D-vitamiini     

Rasvaliukoinen vitamiini, joka on tärkeä erityisesti koiran luuston ja hampaiden terveydelle, vastustuskyvylle sekä lihaksistolle. D-vitamiini on välttämätön kasvavalle koiralle kalsiumtasapainon ja luun muodostuksen takaamiseksi, sillä kalsium ja fosfori tarvitsevat imeytyäkseen D-vitamiinia. Rasvainen kala, kuten lohi ja silli, kalaöljy ja kananmuna ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä.

Koiran täytyy saada kaikki D-vitamiini ravinnostaan, koska sen elimistö ei pysty tuottamaan D-vitamiinia auringonvalosta. Riisitauti, hampaiden ja luuston huono kunto sekä toimintahäiriöt lihaksissa voivat johtua D-vitamiinin puutteesta.


Dehydratoitu kana

Kuivattu kana, ks. kana.


E

Eläinrasva

Eläinperäinen rasva on koiran tärkein energianlähde, jota koira saa muun muassa lihasta, kalasta ja kananmunasta.


E-vitamiini      

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja antioksidantti. Se suojaa solukalvoja vioittumiselta ja rasvoja hapettumiselta, minkä vuoksi sitä käytetään myös monissa teollisissa koiranruoissa suojaamaan ruoan rasvoja varastoinnin aikana.

E-vitamiinia saa esimerkiksi kasviksista, erityisesti kasviöljyistä, kananmunasta ja jonkin verran myös lihasta. E-vitamiini on erityisen tärkeä aktiivisille koirille, joiden lihaksisto on usein kovassa rasituksessa. E-vitamiinin puutos voi aiheuttaa muun muassa suolisto- ja iho-ongelmia sekä lihasheikkoutta.


F

Fosfori            

Kalsiumin kanssa tärkein luuston ja hampaiden rakennusaine, josta on harvoin puutosta. Liha ja kala ovat hyviä fosforin lähteitä koiralle, sillä eläinperäisistä tuotteista saatava fosfori imeytyy koiran elimistöön paremmin kuin kasvien tuottama fosfori. Fosforin liikasaanti heikentää kalsiumin imeytymistä.


Frukto-oligosakkaridit (FOS)

Kuiduiksi luokiteltuja hiilihydraatteja, jotka eivät imeydy suolistossa, vaan toimivat prebiootteina eli hyvien suolistobakteerien ravintona. Frukto-oligosakkaridit tukevat suoliston hyvinvointia sekä edistävät ravinteiden imeytymistä ja hyödyntämistä.


G

Glukosamiinisulfaatti

Nivelravinne, joka yhdessä kondroitiinisulfaatin ja omega-rasvahappojen kanssa auttaa tukemaan koiran nivelten terveyttä. Luonnostaan nivelissä oleva glukosamiini vähenee ajan kuluessa, minkä vuoksi glukosamiinilisästä ravinnossa voi olla koiralle hyötyä.


Gluteeniton

Gluteeniton koiranruoka ei sisällä gluteenia eli viljan sitkoainetta, jota on muun muassa vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Viljoista riisi, maissi ja puhdas kaura eivät sisällä gluteenia. Vihannekset, juurekset ja peruna ovat luontaisesti gluteenittomia. Herkkävatsainen koira saattaa hyötyä gluteenittomasta ruokavaliosta.


H

Hehkutusjäännös

Hehkutusjäännös eli tuhka tarkoittaa tuotteen kuumennuksen jälkeen jäljelle jäänyttä kivennäisainetta (mm. magnesium, fosfori ja rauta). Hehkutusjäännös ilmoitetaan prosentteina. Jos hehkutusjäännöksen määrä on suuri, tuotteen raaka-aineessa on ollut runsaasti luuta.


Herne 

Herne on proteiinipitoinen palkokasvi, joka sisältää runsaasti folaattia eli B9-vitamiinia. Hau-Haun kuivaruoissa kypsennetty keltainen herne on kuidunlähde, joka auttaa pitämään nappulan koossa. Hernejauho toimii myös apuaineena vitamiinien lisäämisessä koiranruokaan. Keltainen herne on usein hyvin siedetty raaka-aine, joka ei aiheuta koiran suolistoon kaasuja toisin kuin perinteinen vihreä sokeriherne saattaa tehdä.


Hydrolysoitu kananmaksa

Kananmaksassa on runsaasti muun muassa A-vitamiinia ja rautaa. Siitä saa myös kivennäisaineita, kuten seleeniä ja magnesiumia. Hydrolysointi tarkoittaa proteiinien pilkkomista takaisin lähtöaineeksi eli aminohapoiksi. Hydrolysoinnin ansiosta kananmaksan sisältämät proteiinit eivät välttämättä aiheuta oireita kanaproteiineille herkistyneelle koiralle.


I

Inuliini

Kuidunlähde ja prebiootti, jota suolistomikrobit hyödyntävät ravinnokseen ja joka auttaa tukemaan suoliston hyvinvointia.


J

Jodi                  

Välttämätön hivenaine kilpirauhasen toiminnalle. Jodia saa esimerkiksi kalasta.


Jukkauute      

Jukkauutetta (Yucca Schidigera) käytetään koiraruoissa pääasiassa vähentämään koiran jätösten hajua, mutta jukkakasveilla on nähty olevan myös tulehdusta hillitseviä ja nivelten terveyttä tukevia ominaisuuksia.


Juurikasmassa

Kuidunlähde, joka auttaa edistämään suoliston toimintaa.


K

Kalkkuna

Kalkkuna on usein hyvin siedetty, luontaisesti vähänrasvainen ja laadukas proteiininlähde. Kalkkunanlihassa on runsaasti muun muassa B-ryhmän vitamiineja, sinkkiä, seleeniä ja fosforia. Hau-Hau Championin kuivaruoissa kalkkunaa on sekä tuoreena että lihajauhona.


Kalsium           

Fosforin kanssa tärkein ravintoaine koiran luustolle ja hampaille. Lisäksi kalsium vaikuttaa hermoimpulssien kulkuun. Kalsiumia on runsaasti kananmunankuorissa, luissa ja luujauhossa. Kasvavilla koirilla sekä kalsiumin puutos että liikasaanti voivat aiheuttaa pahoja luuston ja hampaiden kehityshäiriöitä.


Kana

Kana on yksi suosituimmista koiranruokien raaka-aineista. Kana on maistuva proteiininlähde, joka sisältää muun muassa reilusti kaliumia ja fosforia. Hau-Hau Championin koiranruoissa kanaa on kananlihajauhona tai tuoreena. Kananlihajauho on kuivattua kananlihaa, joka jauhetaan kuivatuksen jälkeen. Se ei sisällä sulkia, luita tai nahkaa. Tuore kana on elintarvikelaatuista kananlihalajitelmaa, eli broileria, joka lisätään joko jäähdytyksen tai pakastuksen jälkeen kuivaruokamassaan.


Kananrasva

Koiran täytyy saada suurin osa energiastaan eläinperäisistä rasvoista, ja kananrasva on koiralle erinomainen energianlähde. Hau-Haun kuivaruoissa käytetty kananrasva on käsitelty siten, ettei se sisällä kanaproteiinia, joten kananrasvaa sisältävät tuotteet saattavat sopia hyvin myös kanaproteiineille herkistyneelle koiralle.


Karpalo           

Erinomainen antioksidanttien ja C-vitamiinin lähde, jonka on todettu auttavan ihmisillä virtsatieinfektion ehkäisyssä.


Kasviöljy         

Kasveista saatava öljy, kuten rypsi- tai rapsiöljy.


Kaura

Kaura on runsaskuituinen ja vatsaystävällinen vilja, joka on monille koirille sopiva kuidun ja hiilihydraattien lähde. Erityisen paljon kuituja on kauranjyvän kuorikerroksista tehdyssä kauraleseessä. Kaurassa on runsaasti muun muassa hyviä rasvoja, kaliumia ja antioksidantteja. Puhdas kaura on luontaisesti gluteenitonta.


Kondroitiinisulfaatti

Nivelrustoissa luonnostaan oleva aine, jota käytetään nivelten terveyttä tukevana ravinteena erityisesti yhdessä glukosamiinisulfaatin ja omega-rasvahappojen kanssa.


Kuitu

Kuidut ovat hiilihydraatteja, jotka eivät imeydy suolistossa. Koira tarvitsee jonkin verran kuituja tukemaan suoliston normaalia toimintaa. Koiranruoissa tavallisia kuitujen lähteitä ovat viljat. Viljattomissa koiranruoissa perinteiset viljat voidaan korvata esimerkiksi perunalla ja herneellä.


Kupari             

Hivenaine, joka vaikuttaa muun muassa kollageenin muodostumiseen, luustoon ja sidekudoksiin sekä karvojen pigmentaatioon. Rauta tarvitsee imeytyäkseen kuparia. Kuparinpuutos voi johtaa anemiaan ja luuston kehityshäiriöihin.


Kurkuma        

Inkiväärikasveihin kuuluva kurkuma voi auttaa hillitsemään tulehdusta ja nostaa vastustuskykyä.


Kurpitsa

Kuidunlähde, jossa on myös runsaasti kaliumia, magnesiumia ja antioksidantteja.                     


L

Lammas

Usein hyvin siedetty, korkealaatuinen proteiininlähde.


Liha ja eläinperäiset tuotteet                        

Liha ja eläinperäiset tuotteet -merkintä esimerkiksi tuoteselosteessa tarkoittaa, että tuotteessa voi olla lihaa ja ruhon osia, kuten sisäelimiä, eri tuotantoeläimistä. Koiran elimistö pystyy tehokkaasti hyödyntämään eläinperäisiä raaka-aineita, jotka sisältävät muun muassa tärkeitä vitamiineja, hivenaineita ja aminohappoja. Kaikki käytetty eläinperäinen raaka-aine on peräisin elintarviketuotantoon hyväksytyistä tuotantoeläimistä eivätkä esimerkiksi Hau-Haun tuotteet sisällä koskaan nokkia, höyheniä tai muita syömäkelvottomia ainesosia.   


Lohi                 

Lohi on ravinteikas kala, joka sisältää runsaasti omega3- ja omega6-rasvahappoja. Lohi on usein hyvin siedetty ja helposti sulava proteiininlähde. Hau-Haun koiranruoissa lohta on joko lohijauhona tai tuoreena.


Lohiöljy           

Lohiöljystä koira saa elimistölleen välttämättömiä omega3- ja omega6-rasvahappoja, jotka tukevat muun muassa koiran sydämen, hermoston ja nivelten hyvinvointia sekä ravitsevat koiran ihoa ja turkkia. Hau-Haun kuivaruoissa käytetty lohiöljy on käsitelty siten, ettei se sisällä kalaproteiinia.


M

Maissi

Maissi on hyvin kypsennettynä useimmille koirille sopiva hiilihydraattien ja kuitujen lähde, josta koiran elimistö saa myös antioksidantteja. Lisäksi maissi auttaa kuivaruokanappuloita pysymään koossa ja säilyttämään muotonsa.     


Mangaani       

Hivenaine, joka toimii elimistössä soluja suojaavana antioksidanttina. Mangaani on tärkeä energia-aineenvaihdunnalle, minkä lisäksi se edistää luiden ja sidekudosten muodostumista. Hyviä mangaanin lähteitä ovat kasvikset ja maksa.


Mannaanioligosakkaridit

Suoliston hyvinvointia ja vastustuskykyä tukeva prebiootti.


Mausteneilikka                       

Superfood-yrtti neilikalla on todettu olevan antibakteerisia ja vastustuskykyä tukevia ominaisuuksia. Neilikka on erinomainen antioksidanttien lähde, joka sisältää runsaasti vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita.


Metabolinen energia             

Koiranruoan sisältämä energia ilmoitetaan metabolisena eli aineenvaihdunnallisena energiana, mitä kutsutaan myös muutonkelpoiseksi energiaksi. Metabolinen energia kertoo, minkä verran koiranruoan sisältämästä kokonaisenergiasta koiran elimistö voi hyödyntää energiaksi. Lue lisää koiran energiantarpeesta.


N

Natrium          

Yksi elimistön tärkeimmistä suoloista, joka muun muassa kuljettaa hermoimpulsseja, säätelee kehon nestetasapainoa ja vaikuttaa lihasten toimintaan. Natrium on kivennäisaine, jota on luontaisesti esimerkiksi lihassa.


Nauta

Proteiinirika ja laadukas proteiininlähde.                 


O

Omega-rasvahapot

Koiran täytyy saada ravinnostaan välttämättömiä rasvahappoja, joita ovat omega3- ja omega6-rasvahapot. Aivoille, hermostolle sekä sydämen ja verisuonten toiminnalle erityisen tärkeitä ovat omega3-rasvahapoista EPA ja DHA. Omega3-rasvahapot tukevat myös nivelten terveyttä yhdessä nivelravinteiden kanssa. Linolihappo on tärkein omega6-rasvahapoista, joiden saanti on koirilla yleensä hyvä. Omega6-rasvahappoja saa muun muassa kananrasvasta. Sekä omega3- että omega6-rasvahapot ovat oleellisia koiran ihon ja turkin hyvinvoinnille. Hau-Hau Championin kuivaruokiin lisätty lohiöljy on erinomainen hyvien rasvahappojen lähde.


Omena            

Omenasta saa muun muassa kuituja ja antioksidantteja. Omena sisältää myös B-ryhmän vitamiineja sekä C- ja E-vitamiinia.


P

Panimohiiva  

Koiranruoissa yleisesti käytetty B-vitamiinin lähde. Panimohiiva sisältää myös muun muassa seleeniä ja hivenaineita.


Pellavansiemen                       

Runsaskuituiset pellavansiemenet voivat auttaa helpottamaan koiran vatsavaivoja. Erinomainen omega3-rasvahappojen lähde.


Peruna            

Perunalla voidaan korvata koiranruoassa perinteisesti käytetyt viljat. Hyvin kypsennettynä peruna on monille koirille sopiva hiilihydraattien ja kuidun lähde, jonka sisältämä tärkkelys auttaa kuivaruokanappulaa pysymään koossa.


Pinaatti           

Ravinteikas antioksidanttien lähde, jossa on runsaasti muun muassa A- ja K-vitamiinia sekä omega3-rasvahappoja.


Prebiootit      

Prebiootit ovat hiilihydraatteja, joita hyvät suolistobakteerit eli probiootit käyttävät ravinnokseen. Prebiootit edistävät näin ollen hyvien suolistobakteerien kasvua, mikä tukee sekä suoliston hyvinvointia että toimivaa ruoansulatusta.


Proteiini         

Proteiinit eli valkuaisaineet ovat elimistön rakennusaineita, jotka säätelevät myös aineenvaihduntaa. Proteiinit koostuvat välttämättömistä aminohapoista, joita koiran elimistö saa parhaiten eläinperäisistä lähteistä, kuten lihasta ja kalasta.


R

Rapsiöljy         

Runsaasti hyviä omega3-rasvahappoja sisältävä kasviöljy, joka on puristettu rapsin siemenistä.


Rauta

Rauta osallistuu punasolujen ja hemoglobiinin muodostamiseen sekä auttaa kuljettamaan happea. Anemia, väsymys ja koiran yleiskunnon heikkeneminen voivat johtua raudan puutteesta, joka tosin on harvinaista. Raudan lähteitä ovat muun muassa liha, kala, kasvikset ja linssit.


Riisi

Kevyt ja helposti sulava hiilihydraatinlähde, joka sopii hyvin kypsennettynä useimmille koirille.


Riista               

Riista tarkoittaa ravinnoksi metsästettäviä luonnonvaraisia eläimiä, kuten hirviä ja peuroja. Riista on tavallisesti hyvin siedetty ja maistuva proteiininlähde.


Rosmariini

Superfood-yrtti rosmariini on yleisesti käytetty mauste, jolla on nähty olevan verenkiertoa ja ruoansulatusta parantavia sekä tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Rautapitoinen rosmariini on myös vahva antioksidantti.


S

Seleeni

Kivennäisaine seleeni on tärkeä antioksidantti, jota tarvitaan muun muassa immuunijärjestelmän toiminnassa ja lisääntymiselimistön ylläpidossa. Seleeni huolehtii myös koiran turkin, ihon ja kynsien kunnosta. Yksi syy koiran huonokuntoiseen turkkiin voikin olla seleenin puutos. Kala, liha, maitotuotteet ja siemenet ovat hyviä seleenin lähteitä.     


Siipikarja        

Siipikarjaan kuuluvat kaikki linnut, joita kasvatetaan ruoaksi. Suomessa yleisimmät siipikarjalinnut ovat kana eli broileri ja kalkkuna.


Silli

Silli on rasvainen kala, joka sisältää runsaasti omega3-rasvahappoja ja D-vitamiinia.


Sinkki              

Sinkki on tärkeä hivenaine muun muassa koiran turkille, iholla ja kynsille. Lisäksi sinkki edistää elimistön vastustuskykyä ja sillä on solujen jakautumiseen sekä hedelmällisyyteen liittyviä tehtäviä. Sinkin puutos voi hidastaa haavojen paranemista, heikentää yleiskuntoa ja aiheuttaa neurologia ongelmia. Myös koiran karvattomat silmänympärykset, kiilloton ja muutoin huonokuntoinen turkki sekä ongelmat anturoissa voivat kieliä sinkin puutteesta.

Liha ja maitotuotteet sekä maksa ovat sinkin pääasiallisia lähteitä. Sinkin liikasaanti voi heikentää muiden ravinteiden imeytymistä.


Sitrushedelmä                         

Luonnollinen antioksidantti. Hau-Haun kuivaruoissa sitrushedelmästä on eroteltu puhtaat osat, kuten kuidut ja hapot.


Superfood

Superfoodilla tarkoitetaan ruokaa tai raaka-ainetta, joka sisältää erityisen paljon vitamiineja ja muita ravinteita. Superfoodeja ovat esimerkiksi kotimaiset marjat ja yrtit, joiden käytöllä on syvät juuret kansanperinteessä. Joidenkin superfoodien terveysvaikutuksia on tutkittu myös tieteellisesti.


T

Tokoferoliuute

Kasviöljyistä tislattu E-vitamiini, joka toimii koiranruoissa luonnollisena hapettumisenestoaineena. Antioksidanttien lähde.


Tyrni                

Tyrni on kotimainen superfood-marja, jolla on erinomainen rasvahappokoostumus ja vitamiinitiheys. Tyrnissä on runsaasti muun muassa B-, C-, E- ja K-vitamiinia, antioksidantteja sekä hyvinvointia tukevia karotenoideja ja kasvisteroleja.


Täydennysravinto                  

Täydennysravinto ei sisällä kaikkia koiran tarvitsemia ravintoaineita, minkä vuoksi se sopii tarjottavaksi täysravinnon ohessa. Esimerkiksi Hau-Hau Champion patéet ovat täydennysravintoja, joiden avulla voi lisätä kuivaruoan maistuvuutta.


Täysravinto (täysrehu)          

Täysravinto tarkoittaa koiranruokaa, joka sisältää kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet mukaan lukien vitamiinit ja kivennäiset. Hau-Hau Championin kuivaruoat, koiranmakkarat ja märkäruoista kaikki annosateriat ovat täysravintoja. Ruokaviraston määritelmän mukaan lemmikkieläinten ruoka on aina rehua, minkä vuoksi myös Hau-Haun pakkauksissa lukee täysrehu.


V

Valkuainen (raakavalkuinen)

Ks. proteiini   


Viljaton           

Nimensä mukaisesti viljaton koiranruoka ei sisällä lainkaan viljoja, kuten vehnää, kauraa, riisiä tai maissia. Kuidun ja hiilihydraattien lähteinä voidaan viljattomissa koiranruoissa käyttää esimerkiksi perunaa ja hernettä. Lue lisää koiran viljattomasta ruokavaliosta.


 

Usein kysytyt kysymykset

Jäikö jokin mietityttämään? Etsi kysymykseesi vastaus meiltä usein kysyttyjen kysymysten listalta.

LUE LISÄÄ

Kestävä tassunjälki

Sekä koirien että ympäristön hyvinvointi ovat toimintaamme olennaisesti ohjaavia arvoja. Siksi haluamme rakentaa tuotantopolkuamme entistä kestävämmäksi koiran hyvinvointia unohtamatta.

LUE VASTUULLISUUDESTAMME

Koiran ruokinta

Sivuiltamme löydät tietoa koiran ruokinnasta sen eri elämänvaiheissa. Olemme koonneet asiantuntija-artikkeleita esimerkiksi koiran ravitsemuksen perusteista, koiranpennun ja seniorin ruokinnasta sekä koiran vitamiinien ja kivennäisten tarpeesta. 

LUE KOIRAN RUOKINNASTA