Tietoa Hau-Haun kuivaruokien valmistuksesta

Tiedote 10.11.2023

Olemme koonneet tietoa Hau-Hau Champion -kuivaruokien valmistuksesta sekä tehtaidemme toiminnasta. Tässä tiedotteessa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin Hau-Haun tuotteiden turvallisuudesta ja laadunvalvonnasta sekä perunaraaka-aineen käytöstä. 

 

Missä Hau-Haun kuivaruoat valmistetaan?  

Keväällä 2023 siirsimme suurimman osan kuivaruokiemme valmistuksesta omalta Tšekin tehtaaltamme Pirkanmaalle Nokian Nappulatehtaalle, jossa valmistamme Hau-Haun vehnättömät kuivaruoat. Koirien hyvinvointi sekä tuotteiden turvallisuus ja laatu ovat kaiken toimintamme keskiössä. Uusi kuivaruokatehtaamme käyttää viimeisintä teknologiaa, ja se on suunniteltu juuri lemmikinruokien valmistukseen. Lue lisää tehtaan toiminnasta.

Viljattomat kuivaruokamme valmistamme edelleen Tšekeissä omalla tehtaallamme, jossa lemmikkienruokia tehdään 30 vuoden vankalla kokemuksella. Tšekin tehtaalla noudatetaan samoja korkealuokkaisia standardeja kuin täällä kotimaassakin. Lue lisää viljattomista kuivaruoista.

Miten kuivaruoan laadunvalvonta on toteutettu tehtaillamme?  

Tuotteidemme ensiluokkaisen laadun takeena on huippuluokan tuotekehitys sekä kymmenien vuosien kokemus lemmikkien ruoista ja ravitsemuksesta. Tuotteiden kehityksessä ja valmistuksessa tärkeimmät tavoitteemme ovat tyytyväiset, terveet ja iloiset lemmikit omistajineen. 

Toimintamme on omavalvontasuunnitelman, HACCP-järjestelmän ja hygieniaohjeistuksen mukaista. HACCP tarkoittaa lyhyesti vaarojen arviointia ja riskienhallintaa. Olemme kartoittaneet omavalvontasuunnitelmassamme tuotteiden valmistukseen liittyvät vaarat ja riskit sekä niiden hallintaan tarvittavat ennakoivat toimenpiteet.  

Suomen elintarviketurvallisuusviranomainen eli Ruokavirasto valvoo elintarvikkeiden tuotantoa ja lemmikkieläinten rehuja valmistavia laitoksia. Ruokaviraston viranomainen tarkastaa tehtaallamme paikan päällä dokumentoinnit ja toimintamme käytänteet. Hän ottaa tuotteistamme myös ennalta ilmoittamatta markkinavalvontanäytteitä.  

Miten valvomme raaka-aineiden turvallisuutta? 

Valitsemme raaka-aineiden toimittajat hyvin tarkasti. Toimittajina käytämme vain hyväksyttyjä ja luotettavia yhteistyötahoja. Hyväksymme tuotantoomme ainoastaan tarkoituksenmukaiset, turvalliset ja laadukkaat raaka-aineet. Seuraamme ja valvomme raaka-aineiden koostumusta ja laatua sekä aistinvaraisesti että kemiallisin analyysein. 

Otamme kaikista saapuvista raaka-aine-eristä omavalvontanäytteen, josta määritämme pika-analyyseillä tärkeimmät ravintoarvot. Näyte sinetöidään, merkitään ja säilytetään valolta suojattuna tuotteiden säilyvyysajan loppuun asti mahdollisten kontrollinäytteiden analysointia varten. 

Seuraamme tuotteiden laatua jatkuvasti laboratoriotestein. Tuotteidemme pakkausmerkintöjen täytyy aina vastata tuotetta pakkauksen sisällä myös laboratorioanalyysien mukaan aina parasta ennen päivämäärään saakka. 

Noudatamme tarkasti raaka-aineiden jäljitettävyysvelvoitetta. Kuljetusasiakirjat ja raaka-aineen käyttö tuotantolaitoksessa pitää pystyä todentamaan viranomaisen tarkastuspyynnöstä aina valmiiseen tuotteeseen ja sen ostaneelle asiakkaalle asti. Omavalvonnassamme on kuvattu tarkasti raaka-aineiden hallinta vaiheittain myös prosessikaaviona, joka sisältää muun muassa raaka-aineen vastaanoton, näytteiden oton, varastoinnin, käytön tuotannossa sekä dokumentoinnin ja jäljitettävyystiedot. 

Kuuntelemme arvojemme mukaisesti asiakkaitamme ja heidän tarpeitaan herkällä korvalla. Haluamme olla turvallinen ja luotettava lemmikkieläinten ruokien toimittaja.  

Onko Hau-Haun tuotteissa perunaa? 

Hau-Haun kotimaiset, vehnättömät kuivaruoat eivät sisällä perunaa.  

Vain muutamat Hau-Haun tuotteet sisältävät perunaa. Näitä ovat Hau-Haun viljattomat kuivaruoat sekä viljattomat Makupalat. Viljattomaan kuivaruokasarjaan kuuluu kolme makua: Kalkkunaa & lammasta, Lohta & silliä sekä Kanaa & kalkkunaa. Hau-Haun Viljaton Makupala -sarjan kaksi tuotetta, Makupala Taimenta & nokkosta sekä Kanaa & puolukkaa, sisältävät perunaa. Valmistamme molemmat tuotesarjat Tšekeissä, ja niissä käytettävän perunan alkuperämaa on Alankomaat. 

Käyttämämme perunahiutale valmistetaan elintarviketuotannon raaka-aineesta. Elintarvikelainsäädännössä on annettu raja-arvot glykoalkaloideille, ja koiranruoissamme käytetyn perunahiutaleen glykoalkaloidipitoisuus on näiden raja-arvojen sisällä. Perunaraaka-aineen toimittaa meille eri taho kuin julkisuudessa esiin tulleelle Liedon tehtaalle. 

Perunalla voidaan korvata koiranruoassa perinteisesti käytetyt vilja. Perunapohjaiset tuotteet sopivat usein viljalle herkistyneille koirille. Hyvin kypsennettynä peruna on monille koirille sopiva hiilihydraattien ja kuidun lähde. 

Mistä raaka-aineet tuotteisiimme tulevat?  

Kotimaisissa kuivaruoissamme pyrimme käyttämään suomalaisia raaka-aineita aina, kun se on mahdollista. Nokian Nappulatehtaalla valmistettujen kuivaruokien eläinperäisistä raaka-aineista kana ja kananrasva tulevat aina Suomesta. Kotimainen siipikarja on laadukasta ja antibioottivapaata. Kotimaisissa kuivaruoissa käytetyt lohi, lammas ja kalkkuna tulevat kotimaan ulkopuolelta raaka-aineiden saatavuussyistä. Osa eläinproteiineista ei sovi kaikille koirille, ja siksi haluamme tarjota valikoimassamme useita lihavaihtoehtoja.  

Nokian Nappulatehtaan kuivaruoissa käytetty kaura on kotimaista ja riisi eurooppalaista. Suomalainen camelinaöljy mahdollistaa kotimaisten kuivaruokiemme kalattomuuden, lukuun ottamatta Lohta, riisiä & kauraa -kuivaruokaa. Kaikilla kotimaisilla kuivaruoillamme on avainlippumerkki, ja niiden raaka-aineiden kotimaisuusaste vaihtelee tuotekohtaisesti 62–85 % välillä. Lue lisää kotimaisten kuivaruokien raaka-aineista.

Katso täältä kaikkien tuotteidemme raaka-aineet ja niiden alkuperämaat.