Vaeltaminen koiran kanssa metsässä

Vaellus koiran kanssa

Kaikenlaisten koirien kanssa voi retkeillä, mutta retki tai vaellus täytyy aina sovittaa koiran voinnille, koolle ja iälle sopivaksi. Eri tasoisia vaellusreittejä on onneksi runsaasti tarjolla. Sopivan retkikohteen voit etsiä esimerkiksi Metsähallinnon sivuilta. Aloittelevan vaeltajan kannattaa arvioida päivässä kuljettavat kilometrit alakanttiin, jotta ensimmäinen retkeilykokemus on varmasti rennon leppoisa kaikille retkeilijöille.

Luonnon metsissä samoilu on tärkeä jokakoiranoikeus, josta nauttii niin koira kuin omistajakin. Mutta kuten ihmistenkin jokamiehenoikeuksissa tulee oikeuksien lisäksi noudattaa myös tiettyjä rajoituksia ja lakeja. Luonnon tapahtumia, kuten vaikkapa luonnon eläinten touhuja, tulee ihmetellä riittävän matkan päästä ja koira kytkettynä. Lähellä pysyviä ja tottelevaisia koiria voi pitää vapaana, mutta niitäkin vain sallittuina aikoina ja sallituilla alueilla. Esimerkiksi kansallispuistoissa koirien tulee olla aina kytkettynä. Koiran pyrähdys linnun perään voi olla hauskan näköistä, mutta linnulle se voi tarkoittaa jopa sen vuoden pesinnän epäonnistumista.

Muista myös koiran retkieväät

Retken tai vaelluksen pituuden mukaan varaa koiralle mukaan juomavettä ja juoma-astia, mikäli reitin varrella ei ole vesistöjä, joista koira voi juoda. Jos vaellusreissu kestää yön yli, ota koiralle mukaan myös ruokaa. Pidemmät vaellukset kuluttavat koiralta paljon energiaa, joten useita päiviä kestäville reissuille on syytä varata rasvaisempaa ruokaa, esimerkiksi Hau-Hau Champion Extra Energy -kuivaruokaa

Koira kantoapuna

Koira voi kantaa ainakin osan omista ruoistaan ja varusteistaan itse. Koirien reppuja on tarjolla erilaisia ja kokeilemalla selviää juuri koirallesi sopiva reppumalli.

 • Reppujen painon tulisi osua koiran hartioille eikä keskemmälle selkään. Tarkkaa paino-ohjetta koiralle sopivasta kuormasta ei ole, vaan paino täytyy sovittaa jokaiselle yksilölle sopivaksi.
 • Kantamisen tulee näyttää vaivattomalta ja koiran olla halukas liikkumaan painon kanssa. Reput eivät myöskään saa hölskyä puolelta toiselle tai olla toiselle puolelle kallellaan.
 • Reppuja kantavan koiran ihon tarkistus on erittäin tärkeää, jottei ihoon pääse huomaamatta syntymään ikäviä hankaumia.
 • Reppuja koiran voi opettaa kantamaan reppua sen ollessa täysikasvuinen ja luustoltaan sekä niveliltään terve. 

Koiran varusteet mukaan vaellukselle

Vaelluksesta ja reissukohteesta riippumatta koirallekin on hyvä pakata oma reissureppu ja ensiapulaukku. Voit pakata mukaan ainakin nämä varusteet:

 • Ruoka- ja vesikuppi
 • Koiranruokaa ja hieman herkkuja
 • Oma tassupyyhe
 • Makuualusta, joka eristää maan kosteutta ja kylmyyttä

Retkipäivän turvallisuus

Vaellusta suunnitellessa on hyvä miettiä myös, kuinka koiran saa tuotua pois maastosta onnettomuuden sattuessa. Avuksi koiran kantamiseen voi hankkia kevyen kantoliinan tai -repun, jonka avulla koira on kevyempi kantaa.

Koiran, luonnon eläinten sekä muiden kanssaretkeilijöiden turvallisuuden varmistamiseksi on tärkeää muistaa pitää koiran kytkettynä myös vaellusreissuilla. Siksi on hyvä varustaa koira esim. mukavilla valjailla sekä ottaa mukaan myös joustokappaleella varustettu vaellushihna, jonka saa kiinnitettyä taluttajan lanteille tai vaikka rinkkaan kiinni.

Koirat löytävät myös usein kesäisin myös nuotiopaikoilta tai maastosta herkullisia ”aarteita”, jotka syötyinä voivat aiheuttaa inhottavia vatsanpuruja. Tämän vuoksi pidemmillä reissuilla koiran ensiapupakkaus on hyvä olla mukana.

Koiran ensiapulaukku voi sisältää mm. nämä tarvikkeet:

 • Haavatarvikkeet, kuten haavaside ja -teippi, sidetaitos ja sideharso
 • Pienet sakset
 • Punkkipihdit
 • Kirvelemätöntä puhdistusainetta
 • Kuumemittari (koiran normaali ruumiinlämpö on 38-39 astetta)
 • Kylmäpussi ja lämpöpeite
 • Koiralle tarkoitettua särkylääkettä

Vatsavaivoja tai arvaamatta syötyjä asioita varten voi ensiapupakkaukseen pakata esimerkiksi:

 • Lääkehiiltä
 • Parafiiniöljy
 • 3 % vetyperoksidiliuosta
 • Ruisku

Kirjoita ylös myös lähialueen päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot ja laita nämä ensiapulaukkuun. Vakavamman haaverin sattuessa, tai muuten askarruttavan tilanteen kohdalla ota aina yhteys eläinlääkäriin.

Koira ja kyynpurema

Koira ja käärmeet

Käärmeet pelkäävät meteliä ja ihmisiä, joten voimakas tömistely ja puhe usein auttavat karkottamaan kyyt pihapiiristä. Jos käärme kuitenkin puree koiraa, se tulee viedä heti eläinlääkäriin.

Lue kyynpureman oireista

Punkkien ehkäisy

Kesäaikaan punkit, hyttyset ja ampiaiset voivat aiheuttaa harmia. Hyttysiä ja punkkeja vastaan on olemassa erilaisia karkotteita, joilla ikäviä puremia voi ehkäistä.

Lue lisää punkkien ehkäisystä

Hau-Hau Champion koira ja punkit
Hau-Hau Champion koiran kanssa matkalla

Koiran kanssa matkalla

Koira on oivallinen matkakumppani monenlaiseen reissaamiseen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Matkustamisessa koiran kanssa on kuitenkin hyvä muistaa muutama perusasia.

LUE VINKIT MATKUSTAMISEEN