Hau-Haun oma verkkokauppa on nyt avattu!

Hau-Haun oma verkkokauppa on nyt avattu!

Koiran hampaat ja niiden hoito

Koiran hampaat

Aikuisella koiralla on 42 pysyvää hammasta, joiden puhkeaminen alkaa koiran ollessa noin kolmen kuukauden ikäinen. Koiran hampaat vaativat huolenpitoa siinä missä meidän ihmistenkin hampaat.

Säännöllinen koiran suun hoito ja hampaiden tarkastus sekä kotona että eläinlääkärillä on tärkeää, sillä hammasongelmat voivat heijastua laajasti koiran terveyteen.

Kuvituskuva koiran hampaat ja niiden hoito, lähikuva koiran suusta



Lue tästä artikkelista koiran hampaiden vaihtumisesta sekä koiran yleisimmistä hammasvaivoista ja koiran hampaiden hoidosta.

Jos koirasi suu tai hengitys haisee, koira kannattaa viedä hammastarkastukseen eläinlääkärille. Koiran pahanhajuinen hengitys on usein merkki hoitoa vaativasta suun tulehduksesta. Hampaiden ja suun huono kunto aiheuttaa koiralle kipua ja voi heikentää elämänlaatua.

Koiran hampaiden vaihtuminen

Koiran hampaat vaihtuvat maitohampaista pysyviin hampaisiin tavallisesti 3–7 kuukauden iässä. Hampaiden vaihtuminen alkaa etuhampaista ja jatkuu kulma- ja välihampaiden kautta poskihampaisiin.

Pennun hampaiden alkaessa vaihtua tarjoa pennulle puruluita ja -leluja, jotka auttavat lievittämään ienten kutinaa. Muista tarkkailla, että maitohampaat irtoavat ajallaan. Samalla on hyvä tilaisuus alkaa harjoitella koiran hampaiden harjausta.

Toisinaan käy niin, että maitohampaat eivät irtoa ajallaan ja esimerkiksi pysyvä kulmahammas ehtii kasvaa tiukasti maitohampaan viereen. Tällöin tarvitaan usein eläinlääkärin apua maitohampaan poistamiseen.

Tiesitkö, että löydät valikoimastamme myös pennuille räätälöityjä tuotteita? Tutustu!

Koiran hammasongelmia

  • Hammaskivi: Plakki kovettuu koiran hampaiden pinnalle kellertäväksi hammaskiveksi, joka tavallisesti poistetaan eläinlääkärillä nukutuksessa. Hoitamattomana hammaskivi johtaa ientulehduksiin.
  • Ientulehdus: Koiran suussa muhiva plakki aiheuttaa ientulehduksia, jotka voivat pahentuessaan kehittyä vakavammaksi parodontiitiksi. Ientulehdus hoidetaan poistamalla koiralta hammaskivi ja plakki ientaskuista.
  • Parodontiitti: Koirilla yleinen hammasta ympäröivän kiinnityskudoksen bakteeritulehdus, joka voi vaikuttaa koiran yleiskuntoon, jos tulehdus leviää verenkierron mukana muualle elimistöön. Parodontiitti aiheuttaa muun muassa hampaiden heilumista, ja pitkälle edenneen parodontiitin vuoksi koiran hampaita joudutaan usein poistamaan.
  • Hammasmurtumat: Koira saattaa murtaa hampaansa tapaturmaisesti esimerkiksi leikkiessään. Hammasmurtuman oireita ovat muun muassa posken tai leuan turpoaminen ja koiran haluttomuus pureskella tai pureskelu vain toisella puolella suuta. Joskus hammasmurtuma huomataan kuitenkin vasta eläinlääkärin tarkastuksessa. Koiran hammasmurtuma vaatii aina eläinlääkärin hoitoa.
  • Koiran karies: Koiran hampaat reikiintyvät yleensä harvoin. Reikiintyneitä hampaita hoidetaan esimerkiksi paikkaamalla, juurihoidolla tai poistamalla hammas.

Kuinka usein koiran hampaat pestään?

Koiran hampaiden pesu on tärkeä opetella jo pentuna, sillä paras tapa puhdistaa koiran hampaat kotona on päivittäinen hampaiden harjaus.

Tee hampaiden harjauksesta osa koiran päivittäisiä rutiineja, sillä satunnainen koiran hampaiden harjaus ei ole yhtä tehokas keino koiran hammaskiveä ja plakkia vastaan.

Koirille on saatavilla monenlaisia hammasharjoja, ja koiran hampaat voi harjata myös pehmeällä vauvojen hammasharjalla. Käytä koiran hampaiden harjaukseen koirille tarkoitettua hammastahnaa. Ihmisten hammastahnat eivät sovi koirille.

Harjoittele hampaiden harjausta pennun kanssa pikkuhiljaa yksi hammas kerrallaan runsaiden kehujen ja palkkioiden kera.

Myös erilaiset puruluut ja purulelut voivat auttaa hammaskiven ehkäisyssä. Pureskelu puhdistaa hampaita mekaanisesti. Samalla koiran syljeneritys kasvaa, mikä auttaa huuhtomaan suuta. Lue lisää pureskelun hyödyistä koiralle.

Puruluiden ja -lelujen pureskelu on koiralle paitsi mukavaa myös luontaista ja aktivoivaa puuhaa. Hau-Haun Kunnon puruluista löydät koirallesi houkuttelevaa ja kestävää pureskeltavaa. Tutustu Kunnon puruluihin!

Koiran hampaat ja niiden hoito -artikkelin kuvituskuva. Kuvassa luita sinisen pilven sisällä.

Koiran hampaiden hoito eläinlääkärissä

Säännöllisen kotihoidon lisäksi koiran hampaat ja yleinen terveydentila pitää tarkastuttaa silloin tällöin eläinlääkärillä.

Sopiva tarkastusväli vaihtelee muun muassa koiran yleisterveyden, suun terveyden sekä iän ja kunnon mukaan. Jos koiralle kertyy helposti hammaskiveä, eläinlääkärin on hyvä tarkastaa koiran hampaat ja suu puolivuosittain tai vuosittain. Sovi sopiva tarkastusväli omalle koirallesi yhdessä eläinlääkärin kanssa, ja pyydä eläinlääkäriltä ohjeita koiran hampaiden kotihoitoon.