Ilmainen noutopistetoimitus yli 70 € tilauksille!

Ilmainen noutopistetoimitus yli 70 € tilauksille!

Koiran tassut ja niiden hoito

Koiran tassut kestävät tyypillisesti hyvin kosteutta ja monenlaisia maastoja, mutta tassujen jatkuva märkyys sekä esimerkiksi hiekoitussepeli ja suolaus voivat aiheuttaa ongelmia tassuihin. Tassussa muhiva kosteus, lämpö ja lika voivat aiheuttaa tassuun hiiva- tai bakteerikasvua.

Kuvituskuva koiran tassut ja niiden hoito, koiran tassut lumihangessa



Koiran tassujen hoito voi olla tarpeen erityisesti pakkasilla, loskasäillä sekä kevään ja syksyn sade- ja kurakeleillä. Artikkelistamme löydätkin vinkkejä ja neuvoja mitä kannattaa huomioida koiran tassujen hoidossa.

Koiran tassut - hoito ja puhdistus

Kuivaa märät tassut huolellisesti pyyhkeellä aina lenkin jälkeen. Jos koiran tassut ovat kovin likaiset, huuhtele lika pois vedellä ja kuivaa tassut hyvin huuhtelun jälkeen.

Erittäin likaiset tassut voi pestä miedolla, koirille tarkoitetulla shampoolla. On kuitenkin hyvä muistaa, että liiallinen pesu etenkin shampoilla voi aiheuttaa koiran ihon kuivumista. Lue koiran ihon ja turkin hoidosta.

Voit pohtia, sopiiko omalle koirallesi tassukarvojen leikkaaminen lyhyiksi. Tällöin kura ei tartu tassuihin yhtä helposti ja ne on helppo puhdistaa, mutta tassukarvat eivät myöskään ole suojaamassa tassuja. Koiran tassuihin voi myös käyttää erilaisia tassurasvoja tai -vahaa, jotka auttavat suojaamaan etenkin kuivia anturoita lialta ja lumipaakuilta.

Tiedätkö, miten helpottaa koiran ulkoilua pakkasella? Lue vinkkimme!

Koiran tassujen hoito on erittäin tärkeää, jos koirallasi on herkät tassut ja ne oireilevat helposti. Oikein kuraisilla keleillä herkkätassuisen koiran tassut voi suojata veden- ja kurankestävillä suojatossuilla. Tossuja käytettäessä tassuille ei tule niin paljon ihoa kuivattavia toistuvia pesuja, eivätkä ne jatkuvasti kastu ja likaistu ulkoillessa.

Koiran tassut ja niiden hoito -artikkelin kuvituskuva. Kuvassa koiran tassunjälkiä kulkemassa oikealle.



Jatkuvasti kutisevat, punoittavat tai muutoin oireilevat tassut ovat syy viedä koira eläinlääkäriin. Tassujen nuoleminen ja punoitus kuuluvat tyypillisesti koiran tassujen hiiva- tai bakteeritulehduksen oireisiin.

Koiran tassujen nuoleminen ja punoitus voivat viitata myös allergiaan. Lue koiran allergioista, niiden tunnistamisesta ja hoidosta.

Miten koiran kynsiä hoidetaan?

Koiran tassujen hoito on kiinteässä yhteydessä koiran kynsien hoitoon. Koira kannattaa opettaa jo pentuna kynsien leikkaamiseen.

Koiran kynnet on leikattava säännöllisesti, sillä pitkät kynnet ovat alttiita repeämille. Koiran revennyt kynsi on aina hyvä käydä näyttämässä eläinlääkärissä. Kynsi ei välttämättä ala parantua, jos haljennutta kynttä ei poisteta ja kynsivallia siistitä.

Kynsien leikkaaminen

Tarkkaile oman koirasi kynsien kasvua. Tavallisesti koiran kynnet on hyvä leikata parin viikon välein tai vähintään kerran kuussa.

Koiran kynsien kulumiseen vaikuttavat muun muassa koiran aktiivisuus ja maasto. Asfaltilla kynnet kuluvat nopeammin kuin pehmeällä metsäpolulla. Vastaavasti lumisilla kävelyteillä lenkkeily talvisin kuluttaa kynsiä vähemmän verrattuna sulan maan aikaan.

Varo leikkaamasta koiran kynnestä liian isoa palaa, jotta et leikkaa vahingossa kynnen ytimeen. Koiran kynnen sisällä on ydin, jossa on verisuonia ja hermoja. Ytimeen leikkaaminen on koiralle kivuliasta ja aiheuttaa usein myös verenvuotoa.

Jos koiran kynsiä leikkaa hyvin harvoin, myös kynnen ydin pääsee kasvamaan. Tämä tekee kynsien leikkaamisesta entistä vaikeampaa myöhemmin. Muista siis pitää koirasi kynnet sopivan lyhyinä, jotta kynsienleikkuu ei aiheuta koiralle tarpeetonta kipua.

Koiran tassut ja niiden hoito -artikkelin kuvituskuva. Kuvassa koiranruokakuppi puhekuplan sisällä.

Hyvinvointia tassuille ja kynsille oikeanlaisesta koiranruoasta

Koiran iho tarvitsee omega-3- ja -6-rasvahappoja. Riittävä hyvien rasvahappojen saanti auttaa edistämään myös koiran tassujen ja kynsien hyvinvointia.

Koiran kynnet ovat sarveisainetta eli keratiinia, jonka muodostamiseen elimistö käyttää muun muassa biotiinia ja sinkkiä. Hauraat ja lohkeilevat kynnet sekä halkeilevat tassut voivat olla merkki biotiinin, sinkin tai hyvien rasvahappojen puutteesta, mikä vaikuttaa myös olennaisesti koiran turkin kuntoon. Lue lisää koiran karvanlähdöstä.

Tasapainoinen ruokavalio on tärkeä osa koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kuivaruokamme sisältävät omega-3- ja -6-rasvahappoja sekä lisättyä sinkkiä ja biotiinia. Tutustu tuotteisiin!