Hau-Hau Koiran energiantarve

Koiran energiantarve

Koiran energiantarve riippuu muun muassa koira koosta, rodusta, iästä, sukupuolesta ja aktiivisuudesta. Tärkeimmät energianlähteet koiralle ovat eläinperäinen rasva ja proteiini.

Koiran energiantarve: kuinka paljon koira tarvitsee energiaa?

Koiran energiantarpeelle antaa suuntaa metabolinen eli aineenvaihdunnallinen elopaino. Koiran vaa’alla mitattu paino ei yksin sovi mittariksi energiantarpeelle, sillä vain tietty osa koiran painosta on olennaista koiran aineenvaihdunnalle ja elimistön energiankulutukselle.

Metabolisen painon (MEkg) avulla voi selvittää, mikä osuus koiran painosta liittyy energiankulutukseen ja siten määrittää koiran energiantarpeen.

Koiran metabolinen elopaino lasketaan korottamalla koiran punnittu paino potenssiin 0,75.

Aikuisen koiran energiantarve on noin 90–130 kilokaloria metabolista painokiloa kohti vuorokaudessa. Esimerkiksi 10 kiloa painavan koiran metabolinen elopaino on 5,62 kg ja energiantarve noin 506–730 kcal vuorokaudessa.

Pienet koirat tarvitsevat suhteessa enemmän energiaa kuin isot koirat. Ison koiran energiantarve painokiloa kohden vähenee huomattavasti, joten ison koiran ruokamäärää arvioitaessa kannattaa käyttää apuna koiranruokapakkauksen ruokintasuosituksia.

"Koiran energiantarve kuvituskuva ruokakuppi"

Rasvat

Rasva on koiran ensisijainen energianlähde. Runsaasti kuluttavilla työ- ja metsästyskoirilla jopa kolmannes ruoan kuiva-ainepitoisuudesta voi olla rasvaa. Normaaliaktiivisille koirille ravinnon rasvapitoisuudeksi suositellaan 10–17 %. Koiran kuivaruoka on vähärasvaista, jos rasvapitoisuus on alle 10 %.

Energiantuotannon ohella rasvat kuljettavat ja varastoivat vitamiineja sekä toimivat hermokudosten ja solukalvojen rakennusaineina. Rasvat vaikuttavat myös esimerkiksi ruumiinlämpöä ja verenpainetta ohjaaviin hormoneihin. Rasvoista kolesteroli ja omega-rasvahapot suojaavat ihoa. Huonokuntoinen iho ja turkki voivat johtua omega3- ja omega6-rasvahappojen puutteesta koiran ruokavaliossa.

Rasva parantaa koiran ruoan maittavuutta, mutta liian rasvainen ruokavalio voi aiheuttaa koiralle ylipainoa. Muista siis valita koirallesi sen aktiivisuustasoon ja ikään sopiva ruoka. Lue vinkkimme koiran ruoan valintaan.

Oletko jo kokeillut Hau-Haun kotimaisia, Nokian Nappulatehtaalla valmistettuja kuivaruokia? Lue lisää vehnättömistä kuivaruoistamme, ja nappaa nappulat testiin lähikaupastasi.

Proteiinit

Koira tarvitsee proteiinia lihasten, elimien, karvapeitteen ja muiden elimistön kudosten rakennusaineeksi. Proteiinit eli valkuaisaineet säätelevät myös aineenvaihduntaa. Ne koostuvat koiralle välttämättömistä aminohapoista, joita on koiralle parhaiten sopivassa muodossa eläinperäisissä proteiinilähteissä eli lihassa ja kalassa.

Kasvavalle nuorelle ja aktiivista työtä tekevälle koiralle proteiinien määrä ja laatu ovat erityisen tärkeitä. Aikuisen koiran ruokavalion ehdoton vähimmäismäärä proteiinille on 18 %. Kasvavien koirien sekä tiineiden tai imettävien narttujen ruokavaliossa täytyy olla 25–30 % proteiinia.

Asuuko kotonasi aktiivinen harrastus- tai käyttökoira? Tutustu Hau-Haun kotimaiseen Extra Energy -kuivaruokaan, joka sisältää aktiiviselle koiralle sopivat 32 % proteiinia ja 20 % rasvaa. Ruoan sisältämästä proteiinista jopa 90 % on eläinperäistä.

Hiilihydraatit

Hiilihydraatteja saadaan pääosin viljasta ja kasviksista, jotka sisältävät tärkkelystä ja kuituja. Koira ei varsinaisesti tarvitse ruokavalioonsa hiilihydraatteja. Kuidut ovat kuitenkin tarpeellisia koiralle, koska ne edistävät suoliston toimintaa ja niistä muuntuu suolistossa tärkeitä rasvahappoja.

Koira pystyy hyödyntämään hiilihydraatteja jossain määrin myös energiaksi. Hiilihydraattien pitää kuitenkin olla kypsennetty hyvin, jotta ne sulavat koiran suolistossa. Liian hiilihydraattipitoinen ruoka voi aiheuttaa koiralle vatsavaivoja. Osalle koirista sopii parhaiten täysin viljaton ruokavalio, jossa hiilihydraattien lähteenä on esimerkiksi peruna.

Osa koirista tarvitsee viljattoman ruokavalion välttyäkseen ikäviltä ruoansulatusongelmilta. Siksi kehitimme kuivaruoan erityisesti herkkävatsaisille ja viljoille herkistyneille koirille. Lue lisää kotimaisesta uutuudesta Viljaton Kanaa & perunaa.

Perunan lisäksi sopivia hiilihydraattilähteitä useimmille koirille ovat esimerkiksi riisi ja kaura, joka on helposti sulavaa ja josta ravintoaineet imeytyvät hyvin. Lue lisää herkkävatsaisen koiran ruokinnasta.

Tarvitsetko vinkkejä sopivan ruokamäärän arviointiin koirallesi? Katso suosituksemme Hau-Haun ruokintataulukoista.

Koiran ruokinta

Koira on perimältään petoeläin, jonka elimistö hyödyntää tehokkaimmin eläinperäistä proteiinia ja rasvaa. Lue, kuinka ruokit koiraasi oikein.

Lue lisää

Koiran ruokinta eri elämänvaiheissa

Koiran ruokintaa tulee muokata koiran iän ja aktiivisuustason mukaan. Lue, mitä ruokinnassa on hyvä ottaa huomioon eri ikävaiheissa.

Lue lisää 

Miten tunnistan laadukkaan koiranruoan?

Kallis hinta tai myyntipaikka ei aina kerro totuutta koiranruoan laadusta. Lue, kuinka voit varmistua koiranruoan laadusta.

Lue lisää