Koiran hiilitassunjälki

Koiran hiilitassunjälki

Muun muassa koiran ruoka, kuljettaminen, tarvikkeet ja erilaiset palvelut vaikuttavat siihen, kuinka suureksi oman lemmikin hiilitassunjälki muodostuu. Merkittävä osa koiran hiilitassunjäljestä tulee koiranruoasta.

Tutkimusten mukaan koiran ja muiden lemmikkieläinten vaikutus ilmastopäästöihin on huomattavasti pienempi kuin ihmisen. Koiranomistaja voi kuitenkin halutessaan tehdä valintoja, jotka auttavat pienentämään oman koiran hiilitassunjälkeä.

Mistä koiranruoan hiilijalanjälki muodostuu?

Raaka-ainetuotanto

Sekä lihan- että kasvintuotanto aiheuttavat päästöjä, ja etenkin lihantuotannosta niitä koituu runsaasti. Koiranruoan valmistus ei kuitenkaan juuri kasvata lihan- ja kasvintuotantoa, sillä lähes aina koiranruoissa käytetyt eläin- ja kasviperäiset ainesosat ovat peräisin elintarviketuotannon sivuvirroista. Nämä raaka-aineet eivät kelpaa ihmisille, mutta soveltuvat erinomaisesti lemmikeille. Elintarviketuotannon sivuvirtojen hyödyntäminen lemmikinruoissa auttaakin vähentämään elintarviketuotannosta koituvaa hävikkiä.

Euroopassa lemmikinruokateollisuutta ohjaa Fediaf (European Pet Food Industry Federation), joka on asettanut lemmikinruoille tietyt laatuvaatimukset. Fediafin mukaan ruoissa ei saa käyttää lemmikeille huonosti sopivia, sulamattomia ainesosia, kuten sarvia, nokkia, sulkia, karvaa tai hampaita. Kaikki elintarviketuotannon ylijäämä ei siis sovellu koiranruoaksi.

Turvallinen, ravitseva ruoka on jokakoiranoikeus, ja siksi myös Hau-Hau Champion noudattaa Fediafin ohjeistuksia. Lue lisää kuivaruokiemme turvallisuudesta

Pakkaukset 

Sekä koiranruokapakkausten valmistamisella että niiden materiaalilla on merkitystä koiranruoan hiilijalanjälkeen. Olennaista kuitenkin on, että pakkaus säilyttää tuotteen hyvänä ja on sopivan kokoinen, jotta esimerkiksi ennenaikaisen pilaantumisen tai liian suuren pakkauskoon vuoksi ei aiheudu hävikkiä.

Pakkauksen kierrätys ja uusiokäyttö auttavat pienentämään pakkausten hiilijalanjälkeä. Hau-Haun kuivaruoat pakataan uusiokäyttöön soveltuvaan monomuoviin. Nykyisissä vehnättömien kuivaruokien pakkauksissamme on 30 % vähemmän muovia aiempiin pakkauksiin verrattuna, mikä on jälleen yksi askel oikeaan suuntaan tuotteen hiilijalanjäljen pienentämisessä.  .

Tutustu Hau-Haun pakkausten kierrätysohjeisiin.

Valmistus

Yksi suurimmista koiranruoan hiilijalanjäljen nostajista on koiranruoan valmistus, sillä koiranruokatehtaat käyttävät paljon energiaa. Vastuullinen valmistaja ottaa tämän huomioon ja yrittää suitsia tuotannosta aiheutuvia päästöjä. 

Hau-Hau tehdaskuva

Hau-Haun Nokian Nappulatehdas lämpiää kuivaruokien valmistuksesta syntyvällä hukkalämmöllä. Tehtaan yhteydessä olevan varaston katolle asennetaan vuoden 2024 aikana aurinkopaneelit, joista sekä varasto että tehdas saavat energiaa. Lisäksi tehtaalla syntyvät jätteet kierrätetään tarkasti paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa ja hävikkiä pyritään jatkuvasti pienentämään.

Tiedätkö, kuinka kotimaista kuivaruokaa valmistetaan? Lue lisää Nokian Nappulatehtaasta ja sen toiminnasta.

Kuljetukset

Koiranruoan raaka-aineet ja pakkaukset täytyy kuljettaa tehtaalle sekä valmis tuote edelleen kauppoihin. Kuljetuksesta aiheutuukin päästöjä aina raaka-aineiden alkutuottajalta siihen asti, kun valmis tuote matkaa koiraperheen kotiin kaupan hyllyltä.

Raaka-aineiden hankinta läheltä tehdasta pienentää kuljetuspäästöjä, minkä lisäksi kotimainen valmistus säästää jo itsessään ympäristöä, sillä tuotteen matka kauppoihin on lyhyempi kuin muualta Euroopasta. 

Hau-Haun kotimainen kuivaruokatuotanto starttasi vuonna 2023 ja porskuttaa hyvää vauhtia eteenpäin. Kaikilla Hau-Haun vehnättömillä kuivaruoilla on avainlippumerkki. Tutustu tuotteisiin

Hau-Hau tekee yhteistyötä kuljetuspalvelu Kaukokiidon kanssa. Kaukokiito BIO kuljettaa Hau-Haun tuotteet kauppoihin ympäri Suomen uusiutuvalla dieselillä, joka on tehty vain uusiokäytettävistä raaka-aineista, kuten jätteistä. Kaukokiito BIO -kuljetusten avulla voimme vähentää kotimaan kuljetuksiemme hiilijalanjälkeä jopa 90 % vuodessa. 

Valinnat ja teot koiran hiilitassunjäljen pienentämiseksi

Koiranomistaja saattaa säästää luontoa huomaamattaan. Esimerkiksi ulkomaanmatkojen sijaan saatetaan loma viettää vaikkapa mökillä, jotta koira on helppo ottaa mukaan, eikä sitä tarvitse viedä hoitoon. Koiranomistajalla voi myös olla läheinen suhde luontoon, jolloin ekologiset valinnat voivat olla helppoja ja jopa tiedostamattomia. 

Lisäksi on mahdollista tehdä täysin tietoisia valintoja oman koiran hiilitassunjäljen pienentämiseksi:

  • Valitse naudan tai possun sijasta siipikarjaa tai kalaa sisältävä koiranruoka.
  • Säilytä koiranruokaa oikein, jotta sitä ei joudu pilaantumisen vuoksi heittämään pois. Lue ohjeemme koiranruoan säilytykseen.
  • Suosi Suomessa tai Suomen lähellä valmistettuja tuotteita. Hau-Haun tuotteista vehnättömän kuivaruoat ja kuivatut eläintenosat valmistetaan Suomessa. Lisäksi valmistamme omalla tehtaallamme Virossa koiranmakkarat sekä suurimman osan viljattomista herkuista ja annospusseista. Tarkista kaikki valmistusmaat täältä
  • Voisiko koiralle tarjota päivälliseltä jääneitä tähteitä? Esimerkiksi keitetty riisi, makaroni ja kasvikset sopivat monelle koiralle. Myös jauhelihan tai muun luuttoman lihan tähteet ovat usein sopivia, kunhan ne eivät ole voimakkaasti maustettuja tai liian rasvaisia. Katso esimerkit ruoantähteistä, joita koiralle ei kannata antaa. Muista vähentää koiran päivittäistä nappula-annosta, jos sille on annettu ylimääräisiä ruoanjämiä.
  • Anna koiralle nappuloita vain sen tarvitsema määrä ja vältä yliruokintaa. Hau-Haun ruokintataulukot auttavat sopivan ruokamäärään arvioinnissa.
  • Jos mahdollista, kulje koiran kanssa julkisilla liikennevälineillä ja käytä kimppakyytejä harrastus- ja kisareissuihin.
  • Hanki koiralle vain välttämättömiä tarvikkeita ja vältä heräteostoksia. Myy tai lahjoita tarpeettomat tavarat eteenpäin.
Hau-Hau koira ja omistaja

Kompensoitu hiilijälanjälki

Yhtenä ilmastotekona kompensoimme kaikkien kuivaruokiemme hiilijalanjäljen . Aloitimme vuonna 2020 kuivaruokiemme ilmastokompensoinnin MyClimate-järjestön kanssa, sillä halusimme tietää tarkasti kuivaruokiemme ympäristövaikutukset.

Kun tiedämme, mistä ja miten päästömme muodostuvat, voimme toimia niiden vähentämiseksi esimerkiksi ohjaamalla tuotekehitystämme ja valikoimiamme kohti matalamman hiilijalanjäljen tuotteita. Näillä toimilla on laaja merkitys, sillä myymme suuria määriä koiranruokaa suomalaisille koiranomistajille vuosittain.

Kuivaruokiemme hiilijalanjäljen arvioinnissa on otettu huomioon kaikkien kuivaruokiemme tuotantoprosessit: raaka-aineiden hankinta, viljely, karjankasvatus, jalostaminen, pakkaaminen sekä kuljetus Suomessa sijaitseviin myyntipisteisiin. Lisäksi hiilijalanjäljen laskennassa on otettu huomioon kuivaruokapakkauksiemme ja niiden kuljetukseen tarvittavien pakkausten päästöt.

Hau-Hau ja hyvinvoiva maapallo

Hau-Hau Championin kuivaruokien hiilijalanjäljen hyvittäminen tapahtuu osallistumalla ilmastonsuojeluprojekteihin, joilla tuetaan uusiutuvien energiavarojen käyttöä, edistetään energiatehokkuutta tai keskitytään vähentämään metaanipäästöjä. Tavoitteisiin voidaan päästä esimerkiksi kehittämällä teknologiaa tai istuttamalla lisää metsiä. Ilman päästöjenvähennysohjelmista saatavaa tukirahoitusta tämän kaltaiset projektit eivät toteutuisi. 

Eläimet ovat lähellä sydäntämme. Sen vuoksi hyvitämme hiilijalanjälkemme kahden kompensointiprojektin kautta, jotka tukevat kahden uhanalaisen lajin luonnollisen elinympäristön säilyttämistä. 
 

Maistuva ruoka on jokakoiranoikeus

Herkullisen lihaisat ja vehnättömät Hau-Hau Champion koiran kuivaruoat ovat löytyneet suomalaisten koirien ruokakupeista jo vuosikymmenten ajan. Koirien ehdoilla kehitetyt reseptit sisältävät kaikki koirasi tarvitsemat ravintoaineet tasapainoisessa suhteessa.

LÖYDÄ KOIRASI SUOSIKKIRUOKA

Hau-Hau tekee hyvää

Meille koirien hyvinvointi on kaiken toimintamme keskiössä. Siksi tuemme säännöllisesti koiraharrastustoimintaa ja -tapahtumia ympäri Suomen. Haluamme pitää huolen myös niistä koirista, joilla ei ole omaa kotia lahjoittamalla vuosittain kymmeniä tuhansia kiloja tuotteitamme hyväntekeväisyyteen.

Lue hyväntekeväisyydestä

Nokian Nappulatehdas

Koirien hyvinvointi on meille kaikki kaikessa. Siksi rakensimme kotikulmillemme ikioman Nokian Nappulatehtaan, jossa valmistamme lihaisaa ja maukasta koiranruokaa. Kun ruoka on ravitsevaa, koira jaksaa leikkiä, riehua ja touhuta – eli nauttia täysipainoisesta koiranelämästä.

Lue lisää