Hau-Hau Champion koira vatsavaivat

Koiran vatsavaivat

Vatsa- ja suolisto-ongelmat ovat yleisiä vaivoja koirilla, ja niiden syy voi piillä ruokakupin sisällössä. Eläinlääkäri on aina oikea osoite, jos koiralla on äkillisiä vatsaoireita, kuten jatkuvaa oksentelua, voimakasta ripulia tai koiran vatsa turpoaa ja koira vaikuttaa selvästi kivuliaalta eikä neste pysy sisällä. 

Jos koiran yleiskunto on hyvä, voi koiran vatsavaivojen syytä alkaa etsiä esimerkiksi koiran ruokavaliosta ja -tottumuksista sekä elämäntavoista. Esimerkiksi huonosti sulava, allergisoiva tai muutoin sopimaton ruoka ja äkilliset muutokset ruokavaliossa saattavat aiheuttaa koiralle ruoansulatusongelmia.

Koiran vatsavaivojen oireita

 • Koira pieree, ja sillä on ilmavaivoja.
 • Koira ripuloi usein.
 • Koiran kakka on monesti löysää tai limaista. Normaali kakka on helppo ulostaa ja kerätä, ja se on koostumukseltaan kuohkeaa ja kiinteää.
 • Koiraa närästää, mikä voi oireilla esimerkiksi lattioiden, tassujen, lelujen ja huulien nuoleskeluna, tyhjänmahan oksenteluna tai kovana hinkuna syödä ruohoa. Lue lisää koiran närästyksestä.
 • Koiralla on ummetusta eikä se ole kakannut pariin päivään. 1–2 päivää kestänyttä ummetusta voi koettaa hoitaa kotona esimerkiksi tarjoamalla koiralle vedellä turvotettuja kuitupitoisia leseitä ja lisäämällä liikuntaa. Jos koiran vatsa ei ala toimia parissa päivässä, täytyy kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Miten koiran ruoansulatus toimii?

Koiran ruoansulatuskanava on lyhyt, ja etenkin herkkävatsainen koira tarvitsee helposti sulavaa ruokaa. Hyvin sulava ruokamassa siirtyy noin 2–7 tunnissa koiran mahalaukusta ohutsuoleen, jossa ravinteet pääosin imeytyvät. Esimerkiksi luut ja muu vaikeasti sulava aines voivat viipyä koiran mahalaukussa jopa päiviä.

Ohutsuolesta ruokamassa kulkee paksusuoleen ja edelleen peräsuoleen, ja sen kulku koko ruoansulatuskanavan läpi kestää kaikkiaan noin 15 tuntia tai enemmän. Ruoansulatusaika voi kuitenkin vaihdella merkittävästi muun muassa koiran koon, iän, aktiivisuuden, terveydentilan ja ruokavalion mukaan.

"Kuvituskuva koiran vatsavaivat Hau-Hau Champion"

Voiko vatsavaivojen syynä olla koiran ruoka?

Koiran vatsavaivat voivat johtua myös ruokakupin sisällöstä. Jotkut koirat ovat suoranaisia teräsvatsoja, mutta toiset reagoivat herkästi huonosti sulavaan tai muutoin sopimattomaan ruokaan. Koira voi olla esimerkiksi herkistynyt tai allerginen jollekin koiranruoan sisältämälle proteiinille tai viljalle. Herkkävatsainen koira saattaa hyötyä täysin viljattomasta tai kaurapohjaisesta koiranruoasta.

MONIPUOLINEN RUOKAVALIO JO PENNUSTA LÄHTIEN VOI AUTTAA EHKÄISEMÄÄN RUOKA-AINEYLIHERKKYYKSIEN SYNTYMISTÄ. LUE HAU-HAUN VINKIT KOIRAN RUOAN MONIPUOLISTAMISEEN!

Etenkin runsaasti huonolaatuisia hiilihydraatteja, kuten vehnää, sisältävä ruoka voi saada koiran piereskelemään tai aiheuttaa löysiä, runsaita ulosteita. Katso ohjeemme, kuinka voit arvioida koiranruoan laatua.

Jos koira syö itsetehtyä kotiruokaa, muista kypsentää ruoanlaitossa mahdollisesti käytetyt viljat ja kasvikset hyvin, jotta koiran elimistö pystyy hyödyntämään ne mahdollisimman tehokkaasti. Älä anna koiralle mausteisia tai rasvaisia ruoantähteitä. Pidä mielessä myös koiralle myrkylliset ruoat.

KUN VAIHDAT KOIRAN RUOAN UUTEEN, MUISTA TEHDÄ SE ASTEITTAIN, JOTTA KOIRAN SUOLISTO EHTII TOTTUA UUTEEN RUOKAAN. LUE OHJEEMME, MITEN ONNISTUA KOIRAN RUOKAVALION MUUTTAMISESSA.

Ennaltaehkäise koiran vatsavaivat

Koiran ruokailutottumukset ja elämäntavat voivat aiheuttaa vatsa- ja suolistovaivoja, mutta koiran vatsavaivat voi pyrkiä ehkäisemään pienilläkin keinoilla.

Vinkit koiran vatsaongelmien ehkäisyyn

 • Totuta koira pennusta lähtien monenlaisiin ruokiin ja raaka-aineisiin, jolloin sen suolisto tottuu erilaisiin ärsykkeisiin.
 • Tarjoa koiralle riittävästi liikuntaa, jotta sen aineenvaihdunta toimii ja ruoansulatus käynnistyy kunnolla.
 • Ruoan hotkiminen voi aiheuttaa vatsakipua ja oksentelua. Lemmikkitarvikeliikkeistä saa syömistä hidastavia ja ahmimista estäviä ruokakuppeja. Kuivaruokanappulat voi myös piilottaa esimerkiksi aktivointileluihin tai tyhjiin maitopurkkeihin.
 • Joidenkin koirien vatsalle sopii kuivia nappuloita paremmin vedellä kostutettu tai turvotettu kuivaruoka. Myös märkäruokaa voi kokeilla nappuloiden sijasta.
 • Ruokalepo ennen ja jälkeen ruokailun on tärkeää kaikille koirille, mutta etenkin isoille, syvärintaisille yksilöille, jotka ovat herkimpiä mahalaukunkiertymälle.
 • Tutkituta koiran ulostenäyte säännöllisesti eläinlääkärillä matojen varalta.

STRESSI AIHEUTTAA JOILLEKIN KOIRILLE HERKÄSTI VATSAVAIVOJA. KATSO VINKIT KOIRAN STRESSIN HELPOTTAMISEEN.

Apua eläinlääkäriltä

Jos koiran vatsavaivat eivät poistu ja pahenevat tai koiran yleiskunto heikkenee, koira on vietävä eläinlääkäriin. Varsinkin pentujen ja pienten koirien elimistö kuivuu nopeasti, jos ne oksentavat tai ripuloivat paljon. Eläinlääkäriä voi olla hyvä konsultoida myös silloin, jos ruokakuppinsa aina pohjia myöten tyhjentävä koira jättää yllättäen ruokansa syömättä.

Viljaton koiranruoka herkkävatsaisille

Viljattomissa koiran kuivaruoissa viljat on yleensä korvattu vaihtoehtoisilla hiilihydraattien ja kuitujen lähteillä ja voivat näin sopia herkkävatsaisille koirille.

Lue viljattoman ruoan hyödyistä

Koiran närästys

Koiran närästys eli refluksi syntyy, kun vatsalaukun hapan sisältö pääsee nousemaan vatsalaukusta ruokatorveen. Lue kuinka tunnistat närästyksen oireet ja kuinka niitä voi helpottaa.

Lue närästyksestä

Valitse viljaton

Viljaton ruokavalio voi tuoda avun herkkävatsaisen koiran vatsavaivoihin ja iho-oireisiin. Hau-Haun valikoimasta löydät viljattomat kuiva- ja märkäruoat sekä herkut jokaisen koiran makuun.

Tutustu viljattomaan valikoimaan