Sinilevä on vaarallista koirille Hau-Hau Champion.

Koiran sinilevämyrkytys

Koirat ja sinilevä

Koiran sinilevämyrkytys on harvinainen, ja sen vakavuuteen vaikuttavat muun muassa koiran ikä ja kunto sekä sinilevän määrä ja laji. Pahimmillaan sinilevätoksiinit voivat vahingoittaa koiran elimistöä niin pahoin, että koira menehtyy.

Helteet saavat sinileväkukinnot leviämään niin merialueilla kuin sisävesissäkin. Sinilevän tarkkailu on tärkeää, jotta vältetään koiran sinilevämyrkytys. Jos vedessä on sinilevää, siinä ei saa uida eikä vettä saa juoda tai käyttää kastelu- tai löylyvetenä.

Älä päästä koiraa uimaan tai juomaan veteen, jossa on sinilevää.

KESÄHELTEILLÄ ON TÄRKEÄ HUOLEHTIA KOIRAN RIITTÄVÄSTÄ NESTEEN SAANNISTA. TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON KOIRAN PITÄISI JUODA PÄIVÄSSÄ? LUE HAU-HAUN ARTIKKELI KOIRAN VEDEN TARPEESTA!

Mistä sinilevän tunnistaa?

Pieni määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Kun sinilevän määrä kasvaa, hiukkasista muodostuu tyynellä ilmalla levälauttoja tai -raitoja. Jos levälauttaa tökkää esimerkiksi kepillä, se hajoaa takaisin hiukkasiksi. Jos taas levä jää roikkumaan keppiin kiinni, se voi olla jotain muuta levää kuin sinilevää.

Sinilevätilannetta vesistöissä voit seurata JärviWikistä.

Koiran sinilevämyrkytys: oireet

  • Sinilevämyrkytyksen oireet näkyvät koiralla nopeasti, yleensä jo puolen tunnin kuluessa myrkytyksestä.
  • Ensioireet ovat oksentelu, tärinä ja vapina sekä huojuminen.
  • Koiralla voi esiintyä myös levottomuutta, ripulia ja kuolaamista.
  • Ensioireiden jälkeen koiralle voi tulla kramppeja ja vaikeuksia pysyä pystyssä tai nousta ylös. 

Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet koirallasi sinilevämyrkytystä tai huomaat myrkytykseen viittaavia oireita. Koiran on päästävä nopeasti eläinlääkärin hoitoon.

KOIRANOMISTAJAN KESÄHUOLINA OVAT NIIN SINILEVÄ, PUNKIT KUIN KYYKÄÄRMEETKIN. MUISTA OLLA TARKKANA MYÖS GRILLIHERKKUJEN KANSSA. LUE OHJEEMME KOIRAN AKUUTIN KIVUN TUNNISTAMISEEN.

Koiran veden tarve

Koiran riittävä vedensaanti on varmistettava päivittäin. Vesi on koiran tärkein ravintoaine, joka muun muassa kuljettaa ravinteita sekä auttaa säätelemään elimistön lämpötilaa ja poistamaan kuona-aineita. Kuinka paljon koira tarvitsee vettä? Entä miten koiran vedensaannin voi varmistaa?

Lue lisää

Koiran lämpöhalvaus

Elohopean noustessa hellelukemiin voi koiran olo muuttua tukalaksi auringon paahteessa. Pitkät ulkoilut tai raskaat harrastukset vaativat ennakointia, ja kuumalla kelillä koiran rasitusta täytyy seurata tarkasti. Lue, miten tunnistat koiran lämpöhalvauksen oireet.

Lue lisää