Koiran harjaaminen Hau-Hau Champion.

Koiran karvanlähtö

Monet koirat tiputtavat karvaansa tasaisesti ympäri vuoden, mutta usein keväällä sään lämmetessä karvanlähtö kiihtyy. Pitkäkarvaisten koirien karvanlähtö on näkyvämpää kuin lyhytkarvaisilla roduilla, vaikka karvoja irtoaakin kaikilta koirilta. Pitkäkarvaisten koirien turkkia onkin tärkeä harjata tai kammata, selvittää takut ja poistaa lika ja roskat turkista ympäri vuoden. Roskat sekä irtoavat karvat voivat aiheuttaa ikävästi kiristäviä takkuja, jotka voivat aiheuttaa kipua tai jopa ihotulehduksia.

  • Koiran karvanlähtöä voi edesauttaa harjaamalla koiran turkin läpikotaisin säännöllisesti.
  • Valitse koiran turkkityyppiin sopiva harja tai kampa.
  • Erilaiset allergiat voivat aiheuttaa liiallista karvanlähtöä.
  • Jotkin sairaudet voivat aiheuttaa karvanlähtöä tai kaljuuntumista.
  • Turkin laatuun ja karvanlähtöön voit vaikuttaa hyvällä ravinnolla.

Ravintoaineet vaikuttavat turkin hyvinvointiin 

Koiran karvan laatuun vaikuttaa usein koiranruoan laatu ja sen sisältämät tasapainoiset ravintoaineet.

Omega 3- ja -6-rasvahapot vaikuttavat turkin hyvinvointiin. Näitä koira saa esim. rasvaisesta kalasta tai erilaisista ravintolisävalmisteista.

Biotiini, joka on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, on karvalle sekä kynsille tärkein vitamiini. Biotiini tehostaa keratiinin muodostumista, josta kynnet ja karvat lähinnä koostuvat.

Rikki vaikuttaa turkin terveeseen kiiltoon.

Sinkin puutos voi aiheuttaa turkin ohentumista. Usein puutoksen huomaa silmien ympärillä näkyvinä kaljuina kohtina tai kyynärän karvattomina ja kovettuneina läiskinä. Sinkkiä koira saa mm. runsaslihaisesta ravinnosta.

Karvanlähtö allergian tai sairauden takia

Koiran ei kuulu karvanlähdönkään aikaan kaljuuntua. Kaljuuntuminen voi olla merkki esim. sairaudesta tai allergiasta. Myös erilaiset sienitartunnat voivat aiheuttaa suurempia, täysin kaljuja ihoalueita.

Allerginen koira raapii usein ihoaan ja turkki on kiilloton, karvaa voi irrota tavallista enemmän. Joskus kausittainen karvanlähtö voi näyttää samalta kuin allergian aiheuttamat turkkiongelmat. Jos koiran karvanlähtö sekä iho-oireet jatkuvat pitkään, on allergian syy selvitettävä. Syy voi olla ruokavaliossa, kodin tekstiileissä ja puhdistusaineissa tai useiden tekijöiden yhdistelmästä. Jos huomaat koirallasi kaljuuntumisen merkkejä tai liiallista karvanlähtöä, kysy aina apua eläinlääkäriltäsi.

Herkkävatsaisen koiran ruoka Hau-Hau Champion

Viljaton koiranruoka herkkävatsaisille

Viljattomissa koiran kuivaruoissa viljat on yleensä korvattu vaihtoehtoisilla hiilihydraattien ja kuitujen lähteillä ja voivat näin sopia herkkävatsaisille koirille. Lue viljattoman ruoan hyödyistä!

LUE LISÄÄ

Koiran närästys

Koiran närästys eli refluksi syntyy, kun vatsalaukun hapan sisältö pääsee nousemaan vatsalaukusta ruokatorveen. Lue lisää koiran närästysvaivasta.

LUE LISÄÄ

Hau-Hau Champion koiran närästys
Koiran ravitsemuksen perusteet Hau-Hau Champion

Koiran ravitsemuksen perusteet

Mitä eroa on ihmisen ja koiran ruokavalioilla? Tutustu koiran ravitsemuksen perusteisiin.

LUE LISÄÄ