Hau-Hau Hyvä ruoka ja oma aarre on jokakoiranoikeus

Koiran ruokinta

Koira on perimältään petoeläin, jonka elimistö hyödyntää tehokkaimmin eläinperäistä proteiinia ja rasvaa. Siksi koiran ruokinta perustuukin lihaan ja eläinrasvaan. Kasvikunnan tuotteita koira tarvitsee lähinnä kuitujen lähteeksi tukemaan suoliston toimintaa, mutta koira pystyy hyödyntämään kasveista saatavia hiilihydraatteja jossain määrin myös energiaksi.

Ihmisen ruokavalio vs. koiran ruokavalio

Ihminen saattaa miettiä koiran ruokintaa omista lähtökohdistaan, mutta fysiologisten erojen vuoksi koiran ruokintaan ei voi soveltaa samoja oppeja kuin ihmisten ravitsemukseen. Esimerkiksi ihmisen terveysruokaa ovat vihannekset ja salaatit, kun taas koira voi hyvin lihalla, rasvalla ja kohtuullisella määrällä kasvikuituja.

"Kuvituskuva koiran ruokinta Hau-Hau Champion"

Koiran ruoansulatuselimistö on lyhyt verrattuna ihmiseen ja moniin kasvinsyöjänisäkkäisiin, minkä vuoksi koira ei pysty hyödyntämään tehokkaasti hitaasti sulavia hiilihydraatteja, kuten kypsentämättömiä viljoja. Tärkein energianlähde koiralle on rasva, ja sen jälkeen eläinperäiset proteiinit. Lue lisää koiran energiantarpeesta.

Täysravinnolla koiran ruokinta käy helposti

Koirien kuivaruoat ovat lähes poikkeuksetta täysravintoja, eli ne sisältävät kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet aina proteiinista ja rasvasta vitamiineihin ja kivennäisiin. Sen sijaan täydennysravinnot eivät sisällä kaikkia tarvittavia ravinteita, ja ne onkin tarkoitettu käytettäväksi vain tasapainoisen täysravinnon ohessa. Koiranruokapakkauksissa on aina merkintä siitä, onko tuote täys- vai täydennysravintoa. Lue vinkkimme laadukkaan koiranruoan tunnistamiseen.

Kaupoissa on tarjolla runsas valikoima erilaisia täysravintoja, ja sopivan ruoan valitseminen voi olla vaikeaa. Valintaasi helpottaa, kun osaat tutkia pakkausten tuoteselosteita ja tehdä päätelmiä tuotteen laadusta. Koiran ruoka kannattaa aina valita koiran kulloisenkin elämäntilanteen ja terveydentilan mukaan. Lue lisää sopivan ruoan valitsemisesta koirallesi.

Oletko jo tutustunut Hau-Haun Nokian nappulatehtaan kuivaruokiin? Valmistamme lihaisat vehnättömät kuivaruoat omalla tehtaallamme Pirkanmaalla. Lue lisää.

Kuinka paljon koira syö päivässä?

Voit noudattaa ruoan annostelussa koiranruokapakkauksessa annettuja suuntaa antavia ohjeita. Annostele ruoka esimerkiksi desin mitalla tai kahvikupilla, jotta tiedät tarkasti koirasi syömän ruoan määrän. Koiran ruokinta on sopiva, jos sen vyötärölinja pysyy näkyvissä ja sillä riittää energiaa leikkiä ja ulkoilla.

Koiran ruoan määrään vaikuttavat muun muassa koiran koko, ikä, aktiivisuus ja lihavuuskunto. Iso koira syö enemmän kuin pieni, ja aktiivinen harrastuskoira tarvitsee enemmän energiaa kuin rauhallista kotielämää viettävä koira.

Haluatko lisää vinkkejä koiran ruokamäärän arviointiin? Katso Hau-Haun ruokintataulukot eri kuivaruoille.

Arvioi säännöllisesti koirasi lihavuuskunto: Kun katsot koiraa ylhäältä, näkyykö vyötärölinja selvästi? Nouseeko koiran vyötärölinja takajalkoihin päin, kun katsot koiraa sivusta? Tuntuuko koiran selkäranka ja kylkiluut helposti ihon alla?

Lihavan koiran vyötärölinja on kadonnut, ja koira voi näyttää tasapaksulta pötköltä. Lisäksi koiran selkäranka ja kylkiluut on vaikea löytää tunnustelemalla. Jos taas koiran selkäranka ja kylkiluut näkyvät selvästi, koira on todennäköisesti liian laiha.

Jos koira on päässyt lihomaan, pienennä pikkuhiljaa koiran ruoka-annosta ja vaihda ruoka esimerkiksi keventäville koirille suunniteltuun vähärasvaiseen kuivaruokaan. Lue lisää ylipainoisen koiran ruokinnasta ja laihduttamisesta.

Kuinka usein koira syö?

Aikuinen koira ruokitaan useimmiten 1–2 kertaa päivässä. Jos koiralla on vatsaongelmia ja sitä esimerkiksi närästää usein, koiran voi olla parempi saada päivittäin 3–4 pientä ateriaa. Myös luovutusikäinen pentu syö 3–4 kertaa päivässä. Puolivuotiaan koiranpennun ruokintakertoja voi harventaa kahteen. Lue, mitä muuta pitää huomioida pentukoiran ruokinnassa.

Maistuva ruoka on jokakoiranoikeus

Tärkeintä koiran ruokinnassa on se, että tarjottu ruoka maistuu koirallesi. Kuivaruokanappulat voi kostuttaa vedellä, sillä osalle koirista kostutettu, huoneenlämpöinen ruoka maittaa paremmin kuin kylmä ja kuiva ruoka. Koiranruoan lihaisa tuoksu houkuttelee koiran syömään ennemmin kuin maku, ja liian kuitupitoinen ruoka voi jäädä koiralta syömättä. Siksi tuoteselosteesta kannattaa tarkistaa, että ainesosaluettelon ensimmäinen raaka-aine on aina liha tai kala.

Jotkut koirat syövät hyvällä ruokahalulla samaa ruokaa läpi elämän, mutta monipuolinen ruoka on hyväksi muun muassa koiran suolistolle. Lue vinkkimme koiran ruokavalion monipuolistamiseen.

Mistä tiedän, paljonko energiaa koirani tarvitsee?

Lue vinkkimme koiran energiantarpeen kartoittamiseen.

Lue vinkit

Tunnistatko laadukkaan koiranruoan?

Koiran ruoan hinta tai myyntipaikka ei aina kerro totuutta ruoan laadusta. Jos et ole koskaan aiemmin katsonut, mitä ostamasi koiranruoka sisältää, nyt on sen aika! Lue, mitä koiranruoan tuoteselosteesta kannattaa erityisesti huomioida.

LUE LISÄÄ

Koiran vatsavaivat

Koiran vatsavaivat voivat johtua ruokakupin sisällöstä. Lue lisää koiran ruoansulatuksesta ja kuinka vatsavaivoja voi helpottaa sekä ennaltaehkäistä.

Lue lisää

Koiran vedentarve

Koiran riittävä vedensaanti on varmistettava päivittäin. Vesi on koiran tärkein ravintoaine, joka muun muassa kuljettaa ravinteita sekä auttaa säätelemään elimistön lämpötilaa ja poistamaan kuona-aineita.

Lue lisää