Hau-Hau samojedi ruoan vaihtaminen

Koiran ruoan vaihtaminen

Koiranruoan vaihtaminen on hyvä tehdä vaiheittain, jotta koiralle ei tule vatsavaivoja liian nopeasta muutoksesta.

Milloin koiranruoan vaihtaminen kannattaa?

Koiranruoan vaihtamista on hyvä harkita, jos esimerkiksi:

 • koira saavuttaa oletetun aikuiskoon ja siirtyy aikuisen koiran täysravintoon.
 • koiran aktiivisuustaso nousee tai laskee.
 • koiralla on jatkuvia vatsavaivoja.
 • koira pieree tai haisee pahalle.
 • koiran iho kutisee paljon.
 • koiran korvat kutisevat ja koiralla on usein korvatulehduksia.
 • koiran turkki on huonokuntoinen ja kiilloton.
 • koiralla on ylipainoa
 • ruoka ei enää maistu koiralle.

Erilaiset allergiaoireet ja vatsavaivat voivat viitata ruoka-aineyliherkkyyteen tai -allergiaan, jolloin koiran ruokavalio kannattaa tarkistaa.

Muista kiinnittää huomiota koiranruoan laatuun. Tuotesisältö kertoo koiranruoan laadun hinnan ja ostopaikan sijaan. Lue, miten voit arvioida koiranruoan laatua.

Myös liiallinen määrä hiilihydraatteja, kuten vehnää tai soijaa, koiran ruokavaliossa voi heikentää ravinteiden imeytymistä ja saattaa aiheuttaa koiralle vatsavaivoja ja jopa ylipainoakin. Harkintaan voi ottaa myös viljoja sisältävän koiranruoan vaihtamisen viljattomaan ruokaan, sillä se saattaa auttaa koiran ruoansulatusvaivoihin ja iho-oireisiin.

Tarvitsetko apua sopivan koiranruoan löytämiseen? Katso vinkkimme koiranruoan valintaan!

Moni on tottunut antamaan koiralleen samaa, tuttua ruokaa vuosien ajan, mutta itse asiassa koiranruoissakin vaihtelu tekee hyvää. Monipuolinen ruoka edesauttaa koiran suoliston mikrobikannan kehitystä, mikä saattaa auttaa ehkäisemään ruoka-aineallergioita ja -yliherkkyyksiä. Myös huonosti syövä koira voi innostua tyhjentämään ruokakuppinsa aiempaa paremmin, kun kipossa on toisinaan vaikkapa koiranmakkaraa tai erimakuista kuivaruokaa.

Tiedätkö, miksi monipuolinen ruoka on tärkeää erityisesti pennuille? Lue 5 syytä lisätä vaihtelua koiranpennun ruokaan.

Vinkit koiran ruoan vaihtamiseen

Koiranruoan vaihtaminen kannattaa tehdä vaiheittain, jotta koiran elimistö tottuu uuden ruoan koostumukseen. Liian nopea ruoan vaihtaminen voi aiheuttaa koiralle vatsavaivoja. Vaihda myös penturuoka aikuisen koiran ruokaan pikkuhiljaa ohjeen mukaan.  

koiranruoan vaihtaminen, Hau-Hau Champion

Sekoita uutta ja vanhaa ruokaa samaan kuppiin. Laita alussa uutta ruokaa noin 1/5 ja lisää uuden ruoan määrää asteittain seuraavina päivinä.

koiranruoan vaihtaminen, Hau-Hau Champion

Noin viikon kuluttua voit tarjota kokonaan uutta ruokaa, jos koira on oppinut syömään sitä yhdessä vanhan ruoan kanssa. Joillakin koirilla voi mennä pidempäänkin. Jatka silloin sekoituksen tarjoamista, ja tarjoa täysin uutta ruokaa myöhemmin uudelleen.

Jos sekoituskaan ei heti maistu, voit kokeilla myös näitä konsteja:

 • Lisää ruoan sekaan muutamia koirasi suosimia herkkupaloja.
 • Yhdistä sekoituksessa kuiva- ja märkäruokaa.
 • Käytä sekoituksessa lisänä vaikka jauhelihaa.

Haluatko lisää vinkkejä, miten onnistut parhaiten koiranruoan vaihtamisessa? Tutustu Hau-Haun ohjeisiin koiran ruokavaliomuutoksen suunnitteluun, ja kokeile koirallesi 7 päivän ohjelmaa ruoan vaihtamiseen.

Etsitkö kotimaista vaihtoehtoa?

Koiranruoan vaihtaminen on toisinaan ajankohtaista myös silloin, jos koiranomistaja haluaa vaihtaa ruoan ostopaikkaa tai valita aiempaa edullisemman vaihtoehdon. Myös koiranruoan tuotantomaa ja raaka-aineiden alkuperä voi vaikuttaa ostopäätökseen.

Jos haluat suosia kotimaista vaihtoehtoa, ota testiin Hau-Haun Vehnätön kuivaruoka. Valmistamme vehnättömät kuivaruokamme Hau-Haun omalla Nokian Nappulatehtaalla Pirkanmaalla. Vehnättömien kuivaruokien raaka-aineiden kotimaisuusaste on parhaimmillaan jopa 85 prosenttia. Samalla tuet suomalaista työtä. Tutustu tarkemmin Nokian Nappulatehtaaseen.

Hyvä ruoka on jokakoiranoikeus. Siksi löydät Hau-Haun koiranruoat kukkarolle sopivaan hintaan helposti päivittäistavarakauppojen hyllyiltä.

Viljaton koiranruoka apuna vatsaoireisiin

Viljoja sisältävän koiranruoan vaihtaminen viljattomaan ruokaan saattaa auttaa koiran ruoansulatusvaivoihin ja iho-oireisiin. Lue lisää viljattoman koiranruoan hyödyistä!

LUE LISÄÄ

Monipuolista koirasi ruokavalio märkäruoalla

Monipuolista koirasi ruokavaliota lisäämällä koiran kuivaruoan sekaan märkäruokaa tai koiranmakkaraa. Katso vinkit ja ohjeet märkäruoan annosteluun!

Katso vinkit

Takuulla maistuvaa

Tiesithän, että Hau-Haun tuotteilla on 100 % tyytyväisyystakuu? Jos uusi ruoka ei maistukaan koirallesi, hyvitämme tuotteen. Tutustu siis rohkeasti valikoimaamme.

Lue lisää