Koiran ruoan valinta Hau-Hau Champion

Koiran ruoan valinta

Parhaan koiranruoan valinnassa on tärkeintä huomioida koiran lajityypilliset ravintotarpeet. Koiran ravitsemuksen peruspilareina ovat eläinperäiset proteiinit sekä rasva. Koiranruoan valinnassa onkin hyvä tarkistaa, että se sisältää runsaasti lihaa ja että eläinperäiset raaka-aineet lukevat tuoteselosteessa ensimmäisenä.

Hiilihydraatit eivät koiralle ole kovinkaan tarpeellisia, mutta koira pystyy hyödyntämään niitä energiaksi. Sopiva määrä kuituja pitää huolta myös koiran suoliston toiminnasta. Liiallinen hiilihydraatin määrä voi aiheuttaa koiralle ilmavaivoja ja löysää tai runsasta ulostetta. Herkkävatsaisten koirien ruokinnassa on myös hyvä välttää usein allergiaa aiheuttavia raaka-aineita, kuten soijaa ja vehnää.

Mitä koiranruoan valinnassa tulisi huomioida

Kaikki koiranruoat eivät sovi jokaisen nelijalkaisen ystävän ruokakuppiin. Koiranruoan valinnassa on hyvä huomioida mm. nämä seikat:

  • Koiran ikä: Elämänvaihe vaikuttaa koiran aktiivisuustasoon sekä erilaisten ravinteiden ja energiantarpeeseen. Lue lisää koiran ruokinnasta eri elämänvaiheissa.
  • Koiran koko ja aktiivisuustaso: Pienirotuisilla koirilla on usein suurta koiraa nopeampi aineenvaihdunta, jonka vuoksi ne tarvitsevat ruokaansa runsaasti energiaa. Myös aktiiviset koirat, kuten metsästys- ja urheilukoirat vaativat ravinnoltaan tavallista korkeamman rasva- ja proteiinipitoisuuden.
  • Koiran allergiat: Koirat voivat herkistyä tietyille raaka-aineille, jotka aiheuttavat esimerkiksi vatsavaivoja tai allergiaoireita. Allergisen koiran ruokintaan voi kokeilla esimerkiksi viljatonta koiranruokaa tai valita ruoaksi usein hyvin siedettyjä proteiininlähteitä, kuten lammasta. Lue lisää viljattomasta koiranruoasta.

Laadukkaan koiranruoan tunnistat tarkistamalla pakkauksen ainesosaluettelon sisällön. Valitse koiranruoka, jossa eläinperäiset raaka-aineet löytyvät listassa ensimmäisenä. Runsas määrä halpoja täyteaineita, kuten vehnää tai soijaa voi aiheuttaa joillekin koirille vatsaoireita tai ylipainoa. Kokeile myös monipuolistaa koirasi ravintoa erilaisilla märkäruokatuotteilla, kuten koiranmakkaralla tai annospusseilla.

Mistä tiedän, että ruoka on sopivaa koiralleni?

  • Koira on iloinen ja energinen.
  • Koiran turkki kiiltää ja iho on terve.
  • Koiran silmät ovat kirkkaat, eivätkä vuoda.
  • Koira ei kutise.
  • Koiran vatsa toimii hyvin ja uloste on kiinteää.
  • Koira ei haise ja piereskele liikaa.
  • Koira ei liho tai laihdu liikaa.

Ruoansulatuksen häiriöistä kertoo mm. koiran uloste, jota kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Pahanhajuinen ja löysä uloste sekä pahanhajuiset pierut kertovat usein vääränlaisesta ruokavaliosta. Muistathan, että ruokavalion tai ruokamerkin vaihtamisen yhteydessä koiran vatsa ja suolisto saattavat hetkellisesti reagoida ja ulosteen laadussa voi ilmetä muutoksia. Tämä ei kuitenkaan ole vakavaa ja ongelma katoaa yleensä muutaman päivän jälkeen. Ruokavalion muuttaminen tulee tehdä pikkuhiljaa ja lisätä uuden ruuan määrää vähitellen. Uuteen ruokavalioon totuttelu saattaa toisinaan viedä jopa muutamia viikkoja. Lue vinkkimme ruoan vaihtamiseen.

Koiran ruokinta Hau-Hau Champion

Koiran ruokinta eri elämänvaiheissa

Miten koiranruokinta vaihtelee eri elämänvaiheissa? Lue, kuinka koiran ikä ja aktiivisuustaso vaikuttaa ruokintaan.

LUE LISÄÄ

Koiran ruoan vaihtaminen

Tiedätkö, milloin koiranruokaa tulisi vaihtaa? Lue vinkkimme, kuinka koiranruoan vaihtaminen onnistuu ongelmitta!

LUE LISÄÄ

Koiran ruoan vaihtaminen Hau-Hau Champion
Viljaton koiranruoka Hau-Hau Champion

Viljaton koiranruoka herkkävatsaisille

Viljattomissa koiran kuivaruoissa viljat on yleensä korvattu vaihtoehtoisilla hiilihydraattien ja kuitujen lähteillä ja voivat näin sopia herkkävatsaisille koirille. Lue viljattoman ruoan hyödyistä!

LUE LISÄÄ