Vaihda koiran ruoka onnistuneesti Hau-Hau

Onnistunut koiran ruokavalion vaihtaminen

Saako koirasi oireita nykyisestä kuivaruoastaan? Ehkä haluaisit muuttaa koiran kuivaruoan aiempaa edullisempaan vaihtoehtoon? Molemmissa tilanteissa koiran ruokavalion vaihtaminen onnistuu turvallisesti ilman huolta ja epävarmuutta, kun suunnittelet asiaa etukäteen. Tässä artikkelissa jaamme vinkit siihen, kuinka onnistua koiran ruokavalion muuttamisessa.

 1. Ennen muutosta
 2. Vinkit, joilla onnistut
 3. Esimerkkiohjelma muutokseen

 

Koiran ruokavalion vaihtaminen: Ajoitus ratkaisee  muutoksessa 

Koiran ruokavalion vaihtaminen onnistuu, kun muistat seuraavat asiat: 

 • Älä hätiköi, vaan tee muutokset vähitellen.
 • Pidä kiinni tutuista arkirutiineista.
 • Suhtaudu muutokseen itse mahdollisimman rennosti.

 
Monet muuttavat koiran ruoan ilman suunnittelua ja rauhallista totuttelua uuteen ruokaan. Toisille koirille se saattaa sopia erinomaisesti, mutta toisille ruoan liian nopeasta muutoksesta aiheutuvat vatsaoireet voivat kuitenkin helposti johtaa virhetulkintaan, ettei uusi ruoka sovi koiralle. Anna lemmikillesi aikaa tottua muutokseen. Uusi tuote voi olla täysin sopiva ja kokeilemisen arvoinen, vaikka koirasi ei heti innolla hotkaise uutta nappulaa kädestäsi.

Koirat reagoivat stressiin usein vatsallaan. Siksi koiranruoan muutosta ei kannata ajoittaa suuren elämänmuutoksen keskelle, kuten muuton yhteyteen. Muuten et voi olla varma, reagoiko koirasi uuteen ruokaan vai ylipäätään muutokseen. 

Me koiranomistajat saatamme myös havainnoida koiran oireita ja olemusta huomattavasti tarkemmin muutoksen aikana kuin ennen muutosta. Syynäämme esimerkiksi, punoittavatko koiran korvat tai vuotavatko silmät. Omistajan stressi vaikuttaa koiran stressitasoon ja siten ruoansulatukseen. Siksi on tärkeää, että testaat uutta ruokaa rauhassa kokeillen ja rennolla mielellä. Muista, että paras koiranruoka on aina se, joka maistuu koirallesi ja saa koirasi voimaan hyvin.

Lue lisää, mitä laadukas koiranruoka sisältää ja mitä koiranruoan hinta kertoo laadusta.

"Koiranruoan vaihtaminen kuvituskuva 1 Hau-Hau"

Koiranruoan vaihtaminen – näin suunnittelet muutoksen onnistuneesti 

 
1. Huomioi lähtötilanne

Jos syy koiran ruokavalion vaihtamiseen on huonosti sopiva kuivaruoka, kannattaa vaihtaa tuotteeseen, joka on ravintosisällöltään mahdollisimman erilainen. Esimerkiksi maissia sisältävän koiranruoan sijaan voi kokeilla kauraa tai kanan sijasta nautaa.

Tunnista merkit koirassasi: milloin koiranruoka kannattaa vaihtaa? 

Jos koirasi nykyinen ruoka taas on sopinut hyvin, valitse uudelta kuivaruokamerkiltä mahdollisimman samanlainen tuote. Tarkista, että ruoassa on samat proteiinin ja tärkkelyksen eli hiilihydraattien lähteet.

Oletko jo kokeillut koirallesi Hau-Haun kotimaisia kuivaruokia? Tutustu tarkemmin maissittomiin ja vehnättömiin kuivaruokiimme.

 
2. Päätä sopiva ajankohta uuden ruoan kokeiluun 

Aloita totuttelu uuteen ruokaan esimerkiksi viikonloppuna tai muina vapaapäivinä, jotta voit seurata koiran reagointia uuteen ruokaan. Rajut vatsaoireet uudesta ruoasta ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Jos uusi ruoka ei sovi koirallesi ja aiheuttaa voimakkaita vatsaoireita, ripulointi alkaa tyypillisesti noin 6 tunnin kuluessa ruokailusta.

 
3. Muista koirasi makumieltymykset 

Kun etsit koirallesi uutta kuivaruokaa, pidä mielessä oman koirasi makumieltymykset. Toisille karvakuonoille kala ei maistu ollenkaan, kun taas toisille se on suurinta herkkua. Jos kana maistuu koirallesi ja vatsa toimii hyvin, valitse kana myös uudelta koiranruokamerkiltä. 

 
4. Tarkkaile, milloin koirasi tekee tarpeensa 

Jokaisella koiralla on yksilöllinen rytminsä siinä, miten usein se ulostaa. Ennen koiran kuivaruoan vaihtoa seuraa koirasi vatsan toimintaa muutama viikko. Kun tiedät, mikä on aiemmin ollut tyypillistä, osaat entistä paremmin arvioida, sopiiko uusi ruoka koirallesi.

Normaali koirankakka on helppo ulostaa ja kerätä, ja se on koostumukseltaan kuohkeaa ja kiinteää eikä esimerkiksi pientä papanaa. Jos koirasi kakka muuttuu uuden kuivaruokakokeilun jälkeen pehmeäksi ja sopivan kiinteäksi, olet onnistunut löytämään koirallesi vatsan hyvinvoinnin kannalta sopivan ruokavaihtoehdon.

Tunnistatko koirasi ruoansulatusongelmat? Lue lisää koiran vatsavaivoista.

Onnistu muutoksessa: vinkkejä koiran kuivaruoan vaihtamiseen

 • Anna uutta nappulaa koirallesi ensin makupaloina esimerkiksi lenkillä tai treeneissä.
 • Lisää uutta ruokaa vanhan joukkoon noin ruokalusikallinen kerrallaan. Muista suhteuttaa ruoan määrä koiran kokoon. 
 • Jatka näin seuraavat 5 päivää ja lisää joka aterialle suhteessa enemmän uutta ruokaa kuin vanhaa. 
 • Jos koirasi on erittäin herkkävatsainen, voit pidentää totuttelujaksoa esimerkiksi 10 päivään. 
 • Jos koirasi on nirso, laita ensin uutta ruokaa tarjolle erilliseen kuppiin nykyisen ruoan rinnalle. Jatka näin seuraavat 4 päivää ja seuraa, alkaako koira syömään uutta ruokaa. Kun uutta ja vanhaa ruokaa on kipoissa vieretysten, sinun on helppo nähdä, onko koirasi kiinnostunut uudesta ruoasta. Ruoan maistuvuus koiralle on erityisen tärkeää.
 • Voit myös kokeilla antaa vanhaa ruokaa aamulla ja uutta ruokaa illalla. Tämä voi olla avuksi silloin, kun kahden eri ruoan sekoittaminen samalla aterialla aiheuttaa koiralle vatsavaivoja. Tee muutos omalle koirallesi sopivalla tavalla.

Testaa koiran nappulaa Hau-Haun valikoimasta, jossa on runsaasti laadukkaita vaihtoehtoja. Kahdesta sarjastamme, Vehnätön ja Viljaton, löydät tuotteita eri proteiinilähteillä. Tarjoamme 100 % tyytyväisyystakuun, eli hyvitämme tuotteen, jos tuote ei miellytä sinua tai koiraasi. 

"Sydän puhekupla koiran ruokavalion vaihtaminen Hau-Hau"

Koiran ruoan vaihtaminen: 7 päivän esimerkkiohjelma 

Huomioithan, että ohje on tarkoitettu vain terveen koiran ruokavalion vaihtamiseen. Tämä esimerkkiohjelma alkaa keskeltä viikkoa, jotta uuden ruoan lisääminen painottuu viikonlopulle.

Tiistai: Anna uutta nappulaa herkkuna lenkillä. 

Keskiviikko: Laita uutta ruokaa pieni määrä tarjolle viereiseen kuppiin aamiaisella ja anna lenkillä makupalana.

Torstai: Sekoita uutta ruokaa n. 1 rkl yhteen päivän aterioista, ja tarjoile makupalana lenkeillä.

Perjantai: Sekoita uutta ruokaa n. 1 rkl kaikille aterioille. Jos uusi ruoka maistuu edelleen makupalanakin, jatka sen käyttöä palkkiona.

Lauantai: Anna uutta ruokaa niin, että sitä on kupissa noin kolmannes.

Sunnuntai: Uutta ruokaa on kupista puolet.

Maanantai: Jatka uuden ja vanhan ruoan yhdistämistä, ja siirry vanhan ruoan loppumisen jälkeen antamaan pelkkää uutta ruokaa.
 
Voit rauhassa seurailla, miten koirasi sopeutuu muutokseen. Mahdolliset allergiaoireet ilmaantuvat yleensä noin viikon jälkeen. Aikaisintaan kolmen viikon kuluttua voit arvioida esimerkiksi sitä, miten uusi ruoka vaikuttaa koirasi turkin kuntoon. 

Monipuolinen ruokavalio on jokakoiranoikeus. Se tukee koiran hyvinvointia, voi ehkäistä ruoka-aineyliherkkyyksiä sekä tuo iloa ja maistuvuutta ruokailuhetkiin. Jos olet jo löytänyt itsellesi ja koirallesi sopivan ruokavaliopohjan, voit monipuolistaa koirasi ruokavaliota sekoittamalla nappuloiden joukkoon märkäruokaa. Hau-Haun märkäruoat ja koiranmakkarat sopivat erinomaisesti perusnappulan rinnalle tuomaan makua ja vaihtelua koirasi ruokaan.

Viljattomat kuivaruoat

Herkkävatsaisille ja viljoille herkistyneille koirille suunnitellut viljattomat kuivaruoat sisältävät vain hyvin sulavia raaka-aineita. Reseptiin lisätty tuore liha takaa maistuvuuden!

Tutustu tuotteisiin

Kotimaiset vehnättömät kuivaruoat

Olemme kehittäneet vehnättömät koiranruokamme koirien ehdoilla vastaamaan suomalaisten koirien makumieltymyksiin ja elinkaaren eri tarpeisiin. Tutustu valikoimaamme!

Tutustu tuotteisiin

Kokeile rohkeasti uutta

Tiesithän, että Hau-Haun tuotteilla on 100 % tyytyväisyystakuu? Jos uusi ruoka ei maistukaan koirallesi, hyvitämme tuotteen. Tutustu siis rohkeasti valikoimaamme.

Lue lisää